Close
Vízen lebegő óriási liliomnak tűnik, valójában egy templom

Vízen lebegő óriási liliomnak tűnik, valójában egy templom

Nagyjából tizennégy évig tartott felhúzni a chilei Santiago városában a Baha’í Csavart Templomot, mellyel egy fény által feloldott monumentális épületet akart létrehozni a Hariri Pontarini Architects csapata, és igyekezett megteremteni az ellentmondások közötti harmóniát. Sikerült.

Világszerte nyolc kontinentális imaház épült fel a baha’í közösség (Perzsiában alapított, egyistenhívő vallás) megbízásából, közülük utolsóként adták át az Andok lábainál pihenő vallási központot.

A templomot szándékosan úgy tervezték, hogy kultúrától és vallási meggyőződéstől függetlenül mindenki érdeklődését felkeltse – a kupola és a kilenc bejárat azt szimbolizálja, hogy az a világ bármely tájáról érkező számára nyitott.

Az épület falát kilenc áttetsző szárny adja, melyhez összesen 1129 darab, egyedileg megtervezett ívelt üvegtáblát illesztettek össze, hogy a templom nappal beengedje, míg éjszaka kieressze a fényt.

A több száz különleges acélidomnak köszönhetően fantasztikus szerkezetű épület olyan érzést kelt, mintha egy óriási liliom a medence felett lebegne.

Egyik leglátványosabb tulajdonsága, hogy az anyaghasználatnak köszönhetően az éghajlatnak és az évszakoknak megfelelő színeket tükrözi vissza.

Siamak Hariri tervező elárulta, az épületet úgy álmodták meg, hogy belülről felnézve egy fa lombkoronájára emlékeztessen.

A hatszáz férőhelyes menedék tökéletes célpont a jövő generációjának imádsághoz és meditációhoz.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: archdaily.com)

csavart templom | baha’í | santiago | chile

FOLYTASD EZZEL

Tizenkét év után újra megnyílik Ázsia legnagyobb vasútállomása

Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom