Close
Állatformájú kilátók lepték el a Budapesttől néhány órára található csodás hegyet

Állatformájú kilátók lepték el a Budapesttől néhány órára található csodás hegyet

A cseh Mjölk Architekti stúdió The Guard Patrol, azaz Őrjárat című sorozata négy kilátót tartalmaz, amelyek a Rokytnice feletti Stráž-hegyen állnak és a város címerében lévő alakokra utalnak.

A helyi önkormányzat megbízásából készült, Stráž-hegyen álló négy kilátó három állatot – egy rókát, egy medvét és egy bárányt –, valamint egy bányászt ábrázol. Ezek mindegyike Rokytnice címerének karakterei, így

szervesen kapcsolódnak a cseh településhez.

A túraútvonalakon keresztül megközelíthető kilátókat a Mjölk Architekti azzal a céllal tervezte, hogy a lakosság és a turisták még inkább értékelni tudják a környék csodálatos természeti adottságait.

A tölgyfa burkolatú acélszerkezetű építményeket

speciális horgonyok segítségével rögzítették.

A Mjölk Architekti vezető építésze, Tobiáš Hrabec úgy nyilatkozott: a kilátók átadása óta a turisták és a helyiek körében minden eddiginél népszerűbbé vált a túraútvonal, sőt,

a kilátók több esküvői ceremóniának is helyszínt biztosítottak.

A róka által ihletett kilátó tizenhét négyzetméteres, a Rokytnice-ra néző sziklán ül. A medve a közeli erdőben található, tizennégy négyzetméteres és négy, lábra hasonlító pilléren áll. Az ösvényen tovább haladva lehet elérni a bárány formájú kilátót,

aminek szintén négy lába van és az erdő felé néz.

Onnan a kirándulóknak egy hídon kell átmenniük, hogy elérjék az utolsó, bányászról elnevezett kilátót, ami tíz négyzetméteres és kilenc méter magas.

A kilátók nemcsak a természetjárást népszerűsítik, de a környék történelmére is emlékeztetnek.

Nem ez az első alkalom, hogy a tervezőiroda kilátót épít. Ők készítették el ugyanis a Ještěd-Kozákov-gerincen található, uborka formájú építményt is, amelyet a közelmúltban egy kabinházzal bővítettek ki.

(Forrás: Dezeen, fotók: Boys Play Nice)

csehország | mjölk architekti | kilátó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram