Close
Unalmas karanténestékre ennél jobb programot ki sem találhatsz

Unalmas karanténestékre ennél jobb programot ki sem találhatsz

A jó hír az, hogy nincs szükség speciális felszerelésre a csillagnézéshez, de néhány egyszerű praktikával tényleg felejthetetlenné tehető.

A kijárási korlátozások miatt csak a kertből vagy az erkélyről tudunk csillagokra vadászni, vagy a folyamatosan növő és fogyó Holdat estéken keresztül vizsgálni.

Érdemes azonban ilyenkor is megragadni az alkalmat arra, hogy a friss levegőn tartózkodjunk, hiszen ha tiszta az égbolt, néhány egyszerű praktikával csodálatos élményben lehet részünk.

Otthonos körülmények között, snackkel az igazi

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a csillagnézés sokkal kellemesebb, ha kényelmes körülmények között végezzük. Már egy földre leterített vastag takaró, az igazán csípős, hideg éjszakákon pedig egy hálózsák, forró kakaóval kiegészülve ötcsillagos szintre emelheti a komfortérzetünket.

Halk meditációs zenével társítva a világ legjobb feszültségoldó elfoglaltsága, hiszen ilyenkor még az sem zökkenthet ki bennünket a nyugalmi állapotunkból, ha a gyerek mellettünk hangosan ropogtatja a gondosan előkészített harapnivalókat.

Távcsővel, teleszkóppal, okostelefonos applikációval

A csillagleshez nem szükséges sem távcső, sem teleszkóp, kétségtelen azonban, hogy nem árt, ha van.

Ráadásul már egészen jó áron is beszerezhetők ezek az eszközök, hogy aztán tényleg karnyújtásnyira hozzák a különleges csillagképeket, és megfigyelhetővé tegyék a Hold krátereit.

Mivel senki sem született csillagásznak, az égbolt analizálása igazi kihívást jelent.

Az egyes csillagképek beazonosításához használhatunk térképeket is, de van számos számítógépes program és okostelefonos applikáció, ami segítségünkre lehet.

Ez utóbbiak esetében például csupán a koordinátáinkat kell beírnunk, hogy aztán az aktuális idő figyelembevételével megjelenjen a telefonunk képernyőjén a csillagkép a magyarázattal, amelyet valóban az égre pillantva láthatunk. De van olyan alkalmazás is, amelynek elindítását követően semmi más dolgunk nincs, minthogy az ég felé tartsuk a telefonunkat. A program a képernyőn bejelöli, hogy mely csillagképek, csillagok és bolygók vannak a látótávolságon belül.

Világszerte találhatók olyan varázslatos rezervátumok, ahol a csillagles feledhetetlen élménnyé alakulhat át. Minnesotában a Voyageurs Conservancy immáron hivatalosan is csillagoségbolt-parknak minősül, miután a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) tanúsítványát átvehették decemberben.

(Fotók: Unsplash)

csillagkép | csillag | hobbi | csillagles | természet

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram