Ha beütött az őszi depresszió, készíts babkát gazdag tésztával, csodálatos csokoládés töltelékkel! Egy forró kávé és egy jó könyv kíséretében pillanatok alatt elvarázsol.
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g kristálycukor
- 1 kis citrom reszelt héja
- 520 g liszt
- 2 teáskanál instant élesztő
- 3 nagy tojás
- 1/2 csésze víz
- 1/4 teáskanál só
- 150 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 130 g apróra vágott étcsokoládé
- 110 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- 30 g holland kakaó
- 60 g cukrász cukor
Hozzávalók a mázhoz:
- 1/3 csésze víz
- 2/3 csésze kristálycukor
Elkészítése:
- A cukrot és a citromhéjat az ujjunk segítségével dörzsöljük össze, hogy a citrus illatanyagai felszabaduljanak. Adjuk hozzá a lisztet, a por állagú élesztőt, a tojást, a vizet, a sót, és robotgéppel keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá a vajat, és dagasszuk addig, amíg teljesen be nem épül a tésztába. A tészta akkor jó, ha teljesen sima, rugalmas és fényes. Csomagoljuk folpackba és egy éjszakára tegyük a hűtőbe!
- A töltelék elkészítéséhez helyezzük a csokoládét, a vajat és a kakaóport egy közepes, hőálló tálba, és melegítsük vízgőz felett, keverjük át, hogy a teljesen homogén állagú legyen! Hozzáadjuk a cukrot is, majd miután felolvadt, félretesszük, és harminc percig pihentetjük.
- A tésztát két részre osztjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Spatula segítségével rákenjük a csokis massza felét úgy, hogy a szélek körül egy kis szakaszt üresen hagyunk. A téglalap hátsó, hosszanti részének szélét egy kis vízzel megkenjük.
- A tésztát a felénk eső hosszanti oldalától indulva szorosan feltekerjük, a két végét levágjuk, majd óvatosan kettévágjuk. A levágott darabokat egymásra helyezzük úgy, hogy kétszálú fonatot kapjunk. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a tészta és a csokoládékrém másik felével is!
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Óvatosan áthelyezzük a két babkát, hogy koszorú formát kapjunk. Konyharuhával lefedjük, és meleg helyen másfél óráig kelesztjük, hogy a tészta a duplájára nőjön.
- A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, a babkát 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e! Amíg a babka sül, elkészítjük a mázat is. Egy kis lábasba öntjük a cukrot és a vizet, majd addig melegítjük alacsony lángon, amíg a cukor fel nem olvad.
- A sütőből kivett babkára rákenjük az összes mázat. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
A parádés babkánkat egy pohár ír kávéval is megkoronázhatjuk.
(Fotók: Unsplash)
édesség | csokoládés babka | desszert | koszorú | babka koszorúIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!