Close
Így készítheted el otthon a világ legjobb ír kávéját

Így készítheted el otthon a világ legjobb ír kávéját

Az ír kávé az egyik leggyakrabban kért koktél a világon, melyet a feltételezések szerint az ír nemzetközi repülőtéren készítettek elsőként meghatározott lépések alapján.

Bár a recept egyszerű, a tökéletes ír kávé titka az elkészítés technikájában rejlik. A kávé és a whiskey mellett cukorra és cukrozatlan tejszínre is szükség van hozzá. Ezután következik három lépés, melyek mindegyike szükséges a parádés végeredményhez.

A pohár előmelegítésével kezdődik a folyamat, amiről nem érdemes megfeledkezni, hiszen ebben a koktélban a különböző alkotóelemek eltérő hőmérsékletének is nagy szerepe van. A kávé ugyanis forró, a whiskey szobahőmérsékletű, a tejszín pedig hűvös – így lesz tökéletes a harmónia.

A másik titok, hogy nem szabad túltolni a whiskey-t, hiszen az arányok felborulásával az ízvilág is teljesen megváltozik. A tetején lévő cukrozatlan tejszínhab pedig a harmadik kulcsfontosságú eleme a koktélnak, ami nemcsak a hűvös, krémes állaga miatt tökéletes társa az italnak, hanem azért is, mert az alkoholban lévő gőzöket visszatartja, így nem tudnak túlságosan gyorsan elillanni.

Hozzávalók:

  • 40 ml ír whiskey
  • 120 ml forró kávé
  • 2 tk cukor
  • tejszín

Elkészítése:

  1. A poharat forró víz segítségével melegítsük elő!
  2. A tejszínt habverővel kezdjük el felverni, de ügyeljünk arra, hogy még önthető állagú maradjon!
  3. A kávét öntsük a pohárba, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el, hogy feloldódjon!
  4. Öntsük rá a whiskey-t, majd óvatosan, például egy kanál segítségével tegyük rá a tejszínréteget!
  5. Forrón, azonnal kínáljuk.

Ha pedig van kéznél instant kávé, cukor és víz, gyakorlatilag tíz perc alatt elkészíthető ez a krémesen lágy kávés ital.

(Fotók: Getty Images)

recept | koktél | whiskey | kávé | ír

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom