Ha beütött az őszi depresszió, készíts babkát gazdag tésztával, csodálatos csokoládés töltelékkel! Egy forró kávé és egy jó könyv kíséretében pillanatok alatt elvarázsol.
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g kristálycukor
- 1 kis citrom reszelt héja
- 520 g liszt
- 2 teáskanál instant élesztő
- 3 nagy tojás
- 1/2 csésze víz
- 1/4 teáskanál só
- 150 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 130 g apróra vágott étcsokoládé
- 110 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- 30 g holland kakaó
- 60 g cukrász cukor
Hozzávalók a mázhoz:
- 1/3 csésze víz
- 2/3 csésze kristálycukor
Elkészítése:
- A cukrot és a citromhéjat az ujjunk segítségével dörzsöljük össze, hogy a citrus illatanyagai felszabaduljanak. Adjuk hozzá a lisztet, a por állagú élesztőt, a tojást, a vizet, a sót, és robotgéppel keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá a vajat, és dagasszuk addig, amíg teljesen be nem épül a tésztába. A tészta akkor jó, ha teljesen sima, rugalmas és fényes. Csomagoljuk folpackba és egy éjszakára tegyük a hűtőbe!
- A töltelék elkészítéséhez helyezzük a csokoládét, a vajat és a kakaóport egy közepes, hőálló tálba, és melegítsük vízgőz felett, keverjük át, hogy a teljesen homogén állagú legyen! Hozzáadjuk a cukrot is, majd miután felolvadt, félretesszük, és harminc percig pihentetjük.
- A tésztát két részre osztjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Spatula segítségével rákenjük a csokis massza felét úgy, hogy a szélek körül egy kis szakaszt üresen hagyunk. A téglalap hátsó, hosszanti részének szélét egy kis vízzel megkenjük.
- A tésztát a felénk eső hosszanti oldalától indulva szorosan feltekerjük, a két végét levágjuk, majd óvatosan kettévágjuk. A levágott darabokat egymásra helyezzük úgy, hogy kétszálú fonatot kapjunk. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a tészta és a csokoládékrém másik felével is!
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Óvatosan áthelyezzük a két babkát, hogy koszorú formát kapjunk. Konyharuhával lefedjük, és meleg helyen másfél óráig kelesztjük, hogy a tészta a duplájára nőjön.
- A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, a babkát 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e! Amíg a babka sül, elkészítjük a mázat is. Egy kis lábasba öntjük a cukrot és a vizet, majd addig melegítjük alacsony lángon, amíg a cukor fel nem olvad.
- A sütőből kivett babkára rákenjük az összes mázat. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
A parádés babkánkat egy pohár ír kávéval is megkoronázhatjuk.
(Fotók: Unsplash)
édesség | recept | desszert | koszorú | csokoládés babka
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!