Ez a csokoládés babkakoszorú a legjobb, ami egy esős napon történhet veled

Ha beütött az őszi depresszió, készíts babkát gazdag tésztával, csodálatos csokoládés töltelékkel! Egy forró kávé és egy jó könyv kíséretében pillanatok alatt elvarázsol.

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • 520 g liszt
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 3 nagy tojás
  • 1/2 csésze víz
  • 1/4 teáskanál só
  • 150 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 130 g apróra vágott étcsokoládé
  • 110 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 30 g holland kakaó
  • 60 g cukrász cukor

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1/3 csésze víz
  • 2/3 csésze kristálycukor

Elkészítése:

  1. A cukrot és a citromhéjat az ujjunk segítségével dörzsöljük össze, hogy a citrus illatanyagai felszabaduljanak. Adjuk hozzá a lisztet, a por állagú élesztőt, a tojást, a vizet, a sót, és robotgéppel keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá a vajat, és dagasszuk addig, amíg teljesen be nem épül a tésztába. A tészta akkor jó, ha teljesen sima, rugalmas és fényes. Csomagoljuk folpackba és egy éjszakára tegyük a hűtőbe!
  2. A töltelék elkészítéséhez helyezzük a csokoládét, a vajat és a kakaóport egy közepes, hőálló tálba, és melegítsük vízgőz felett, keverjük át, hogy a teljesen homogén állagú legyen! Hozzáadjuk a cukrot is, majd miután felolvadt, félretesszük, és harminc percig pihentetjük.
  3. A tésztát két részre osztjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Spatula segítségével rákenjük a csokis massza felét úgy, hogy a szélek körül egy kis szakaszt üresen hagyunk. A téglalap hátsó, hosszanti részének szélét egy kis vízzel megkenjük.
  4. A tésztát a felénk eső hosszanti oldalától indulva szorosan feltekerjük, a két végét levágjuk, majd óvatosan kettévágjuk. A levágott darabokat egymásra helyezzük úgy, hogy kétszálú fonatot kapjunk. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a tészta és a csokoládékrém másik felével is!
  5. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Óvatosan áthelyezzük a két babkát, hogy koszorú formát kapjunk. Konyharuhával lefedjük, és meleg helyen másfél óráig kelesztjük, hogy a tészta a duplájára nőjön.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, a babkát 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e! Amíg a babka sül, elkészítjük a mázat is. Egy kis lábasba öntjük a cukrot és a vizet, majd addig melegítjük alacsony lángon, amíg a cukor fel nem olvad.
  7. A sütőből kivett babkára rákenjük az összes mázat. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

A parádés babkánkat egy pohár ír kávéval is megkoronázhatjuk.

(Fotók: Unsplash)

édesség | recept | desszert | sütemény | babka koszorú | koszorú

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Aki szeret utazni, az semmiképp se hagyja ki ezt az eseményt!
Hirdetés