Close
Csúnyán elbánt a skót whiskyvel is a koronavírus

Csúnyán elbánt a skót whiskyvel is a koronavírus

Jelentős a visszaesés.

Tavaly tízéves mélypontra esett a skót whisky exportjából származó bevétel a koronavírus-járvány hatására, illetve a megemelt amerikai büntetővám miatt.

A skótwhisky-gyártók szövetségének (SWA) honlapján szereplő adatok szerint 3,8 milliárd font értékű skót whiskyt exportáltak tavaly, ami huszonhárom százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az ágazat évtizedek óta legnagyobb külföldi felvevő piacának számító Egyesült Államokba az exportált whisky értéke 31,8 százalékkal, 729 millió fontra zuhant. A visszaesésben fontos szerepe volt annak, hogy az amerikai kormány 2019 októberétől huszonöt százalékos büntetővámmal sújtotta a skót whiskyt (számos más európai termékkel együtt). Ez utóbbi időponttól számítva az Egyesült Államokba szállított skót whisky értéke harmincöt százalékkal esett.

A skót whisky második legfontosabb piaca Franciaország volt, 375 millió fontért exportáltak oda, ami 13,1 százalék csökkenés 2019-hez viszonyítva.

Ennél jóval nagyobb volt a visszaesés Németország esetében, az export értéke 24,9 százalékkal 139 millió fontra zuhant.

A skót whiskyből tavaly 1 milliárd 140 millió – standardnak számító, 0,7 literes – üveget exportáltak, ami tizenhárom százalékos csökkenés 2019-hez képest.

Az exportbevétel alapján a skót whisky tíz legnagyobb piaca 2020-ban: Egyesült Államok 729 millió font (-31,8 százalék), Franciaország 375 millió font (-13,1 százalék), Szingapúr 247 millió font (-17,6 százalék), Tajvan 182 millió font (-11,5 százalék), Lettország 176 millió font (itt jelentős, 23,6 százalékos növekedést mértek), Németország 139 millió font (-24,9 százalék), Japán 114 millió font (-22,1 százalék), Ausztrália 113 millió font (-3,17 százalék), Spanyolország 109 millió font (-40 százalék), a listát Kína zárja 107 millió fonttal, ami 20,4 százalékos ugrás 2019-höz képest.

Ha olvasnál még a whiskyről, nem gördítünk elé akadályt, sőt. A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint százhuszonöt éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karkateres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött? Utánajártunk. Amennyiben koktélhoz használnád fel, ezt a négyet ajánljuk, ha pedig kíváncsi vagy, milyen volt megkóstolni a világ legfüstösebb whiskyjét, itt elmeséljük.

(Forrás: MTI, fotók:  Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ezzel a négy itallal merülj el a skót whiskyk világában!
Sosem gondolnánk, mi a világ egyik legrégebbi étele
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom