Close
Így született a single maltok skót királya – A Glenfiddich whiskyk sztorija

Így született a single maltok skót királya – A Glenfiddich whiskyk sztorija

A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint 125 éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karkateres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött? Utánajártunk.

William Grant húsz éven át dédelgette az álmot, hogy egyszer majd ő készíti a skót felvidék legfinomabb alkoholos italát. Az álomból szenvedéllyel, kitartással és családi összefogással valóság lett. 1886 nyarán kilenc gyermekének segítségével Grant letette a szeszfőzde alapkövét, amit aztán egyévnyi folyamatos építkezés követett.

1887 karácsonyának napján végre kicsordult az első csepp ital a lepárló üstből, és megszületett a Glenfiddich márka, ami a kelta nyelvben annyit tesz: a szarvas völgye.

Az évtizedek során Grant szenvedélye generációról generációra szállt, és a mai napig családi kézben lévő vállalatot továbbra is az előállítási folyamat összetettsége és a minőségi alapanyagok jellemzik: a legjobb minőségű árpától a legtisztább vizen át a tölgyfa hordókig, melyek a kiegyensúlyozott és gazdag ízvilág elengedhetetlen összetevői.

Az 1887-es alapítás után az első nagyobb kihívást az 1920-ban kibontakozó szesztilalom jelentette a whiskyipar számára, a Glenfiddich azonban nem hátrált meg, sőt: növelte a termelést, és az 1930-as évekre Skócia még lábon maradt hat szeszfőzdéjének egyikeként készen állt a minőségi whisky iránt növekvő kereslet kiszolgálására.

Átvészelve a gazdasági világválságot és a második világháborút is, az 1950-es évektől saját rézművesek érkeztek a gyárba az egyedi méretű és formájú lepárló üstök előállítására, majd hamarosan a tölgyfa hordók házon belüli gyártása is megvalósult.

Az 1960-as, 1970-es években sok kisebb szeszfőzdét felvásároltak vagy bezártak – a Glenfiddich viszont megnyitotta látogatóközpontját Dufftownban, és elsőként kezdték meg a skót whisky reklámozását Skócián kívül is, ezzel világszintre emelve a single malt fogalmát.

Mi a Glenfiddich essszenciája, ami ennyi évtizeden és válságon átsegítette a vállalatot?

Víz, levegő és malátázott árpa. A legendás gyártó szerint ez a szentháromság garantálja a Glenfiddich minőséget, ami az 1960-as években Hans Schieger dizájnernek köszönhetően az ikonikus, és korában úttörőnek számító háromszögletű űvegben öltött testet.

A legtisztább és legjobb minőségű alapanyagok mellett az igazi titok a kezdeteket jelentő vízben rejlik, melyet a Glenfiddich a családi tulajdonban lévő földterületen található Robbie Dhu forrásból nyer. A minőségi alapanyagok pedig végül a különleges, saját gyártású hordókban érnek össze azzá a folyékony arannyá, mely már több mint egy évszázada uralja a single malt whiskyk piacát.

És ahogy nálunk korral jön a bölcsesség, a whiskynél úgy lesz egyre karakteresebb az íz az érlelés idejének növekedésével, ami egy single malt esetében minimum három évet jelent.

A Glenfiddich single malt a világ legtöbbször díjazott skót whiskyje, a címkén megjelenő aranyszarvas pedig egyike a legismertebb whiskylogóknak, melyet még a szeszesitalok világában nehezebben eligazodók is könnyedén felismernek. És ugyan a világ whisky forgalmának nagy részét a jó minőségű kevert whiskyk adják, a single malt skót whisky jellegzetes ízvilága a mai napig a kategória királyaként a legtöbb szakmai elismerést tudhatja magáénak.

Fogyasszuk tisztán vagy keverve, jéggel vagy jég nélkül, a világ talán első whisky alapú koktélja, az Old Fashioned kihagyhatatlan – és akárcsak a jó fröccsre, erre is igaz, hogy igazán kiváló koktélt csak a legjobb alapanyagból lehet készíteni. Az eredeti koktél receptjét állítólag 1881-ben az amerikai szeszfőzde-tulajdonos, az Old Pepper whiskey gyártója, James E. Pepper ezredes tiszteletére keverte a Pendennis Club egyik bártendere. Mondjuk, pontosan hogyan.

Hozzávalók:

  • 50 ml 15 éves Glenfiddich
  • 1 barna kockacukor
  • 4 csepp aromás bitter (pl.: Angostura)
  • 4-6 jégkocka
  • narancshéj

Elkészítés:

Tegyük a kockacukrot a pohárba és törjük össze. Egy mixerben jéggel együtt alaposan keverjük össze a Glenfiddich-et és a bittert, majd tegyük egy pohárba a jégkockát, és öntsük rá a keveréket. A két narancs héjából nyert olajat öntsük a pohárba, majd díszítésként tegyünk a pohárra egy szelet narancshéjat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Glenfiddich)

Close