Close
Így született a single maltok skót királya – A Glenfiddich whiskyk sztorija

Így született a single maltok skót királya – A Glenfiddich whiskyk sztorija

A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint 125 éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karkateres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött? Utánajártunk.

William Grant húsz éven át dédelgette az álmot, hogy egyszer majd ő készíti a skót felvidék legfinomabb alkoholos italát. Az álomból szenvedéllyel, kitartással és családi összefogással valóság lett. 1886 nyarán kilenc gyermekének segítségével Grant letette a szeszfőzde alapkövét, amit aztán egyévnyi folyamatos építkezés követett.

1887 karácsonyának napján végre kicsordult az első csepp ital a lepárló üstből, és megszületett a Glenfiddich márka, ami a kelta nyelvben annyit tesz: a szarvas völgye.

Az évtizedek során Grant szenvedélye generációról generációra szállt, és a mai napig családi kézben lévő vállalatot továbbra is az előállítási folyamat összetettsége és a minőségi alapanyagok jellemzik: a legjobb minőségű árpától a legtisztább vizen át a tölgyfa hordókig, melyek a kiegyensúlyozott és gazdag ízvilág elengedhetetlen összetevői.

Az 1887-es alapítás után az első nagyobb kihívást az 1920-ban kibontakozó szesztilalom jelentette a whiskyipar számára, a Glenfiddich azonban nem hátrált meg, sőt: növelte a termelést, és az 1930-as évekre Skócia még lábon maradt hat szeszfőzdéjének egyikeként készen állt a minőségi whisky iránt növekvő kereslet kiszolgálására.

Átvészelve a gazdasági világválságot és a második világháborút is, az 1950-es évektől saját rézművesek érkeztek a gyárba az egyedi méretű és formájú lepárló üstök előállítására, majd hamarosan a tölgyfa hordók házon belüli gyártása is megvalósult.

Az 1960-as, 1970-es években sok kisebb szeszfőzdét felvásároltak vagy bezártak – a Glenfiddich viszont megnyitotta látogatóközpontját Dufftownban, és elsőként kezdték meg a skót whisky reklámozását Skócián kívül is, ezzel világszintre emelve a single malt fogalmát.

Mi a Glenfiddich essszenciája, ami ennyi évtizeden és válságon átsegítette a vállalatot?

Víz, levegő és malátázott árpa. A legendás gyártó szerint ez a szentháromság garantálja a Glenfiddich minőséget, ami az 1960-as években Hans Schieger dizájnernek köszönhetően az ikonikus, és korában úttörőnek számító háromszögletű űvegben öltött testet.

A legtisztább és legjobb minőségű alapanyagok mellett az igazi titok a kezdeteket jelentő vízben rejlik, melyet a Glenfiddich a családi tulajdonban lévő földterületen található Robbie Dhu forrásból nyer. A minőségi alapanyagok pedig végül a különleges, saját gyártású hordókban érnek össze azzá a folyékony arannyá, mely már több mint egy évszázada uralja a single malt whiskyk piacát.

És ahogy nálunk korral jön a bölcsesség, a whiskynél úgy lesz egyre karakteresebb az íz az érlelés idejének növekedésével, ami egy single malt esetében minimum három évet jelent.

A Glenfiddich single malt a világ legtöbbször díjazott skót whiskyje, a címkén megjelenő aranyszarvas pedig egyike a legismertebb whiskylogóknak, melyet még a szeszesitalok világában nehezebben eligazodók is könnyedén felismernek. És ugyan a világ whisky forgalmának nagy részét a jó minőségű kevert whiskyk adják, a single malt skót whisky jellegzetes ízvilága a mai napig a kategória királyaként a legtöbb szakmai elismerést tudhatja magáénak.

Fogyasszuk tisztán vagy keverve, jéggel vagy jég nélkül, a világ talán első whisky alapú koktélja, az Old Fashioned kihagyhatatlan – és akárcsak a jó fröccsre, erre is igaz, hogy igazán kiváló koktélt csak a legjobb alapanyagból lehet készíteni. Az eredeti koktél receptjét állítólag 1881-ben az amerikai szeszfőzde-tulajdonos, az Old Pepper whiskey gyártója, James E. Pepper ezredes tiszteletére keverte a Pendennis Club egyik bártendere. Mondjuk, pontosan hogyan.

Hozzávalók:

  • 50 ml 15 éves Glenfiddich
  • 1 barna kockacukor
  • 4 csepp aromás bitter (pl.: Angostura)
  • 4-6 jégkocka
  • narancshéj

Elkészítés:

Tegyük a kockacukrot a pohárba és törjük össze. Egy mixerben jéggel együtt alaposan keverjük össze a Glenfiddich-et és a bittert, majd tegyük egy pohárba a jégkockát, és öntsük rá a keveréket. A két narancs héjából nyert olajat öntsük a pohárba, majd díszítésként tegyünk a pohárra egy szelet narancshéjat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Glenfiddich)

FOLYTASD EZZEL
A világ tíz legjobb borvidéke, amit érdemes felkeresni
Svéd húsgolyós fánkot készített az IKEA, de csak egyetlen helyen kóstolható a világon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom