Close
Pest egyik legizgalmasabb éttermének lecsós burgere betölti az űrt a burger­univerzumban

Pest egyik legizgalmasabb éttermének lecsós burgere betölti az űrt a burger­univerzumban

Néha úgy érezzük, már a könyökünkön jön ki a burgersztori. A rómaiak valószínűleg azt mondanák: “Hamburgert és cirkuszt!” – és ezzel telibe is találnák, mi kell ma a népnek. A hamburger lett az a játékos, aki a kispadon ül, de bármikor bevethető, és ha pályára kerül, jó eséllyel gólt szerez. Mert bár vannak helyek, ahol kicsit száraz a buci vagy a hús, esetleg íztelen a szósz, egy kis odafigyeléssel és minőségi alapanyagokkal még mindig sokat ki lehet hozni belőle. Erre csaptak le a Deák St. Kitchenben is.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy az év első két hónapja igazi uborkaszezon. A kereskedelem és a vendéglátás legalábbis tipikusan ilyen terep, külföldi turistákból is lényegesen kevesebbet látunk a belvárosban, és a statisztikákat a súlyos mínuszok még tovább rontják.

A Deák St. Kitchen a The Ritz-Carlton, Budapest éttermeként pedig – nem titkoltan – erősen épít a turistákra, különösen a szálloda vendégeire. A jó benne mégis az, hogy ugyanúgy kínál déli business-menüt, vagy penge vacsoralehetőséget az itt élőknek, mint turistacsalogató magyaros fogásokat.

Most, a nyitás óta állandó Deák St. Burger mellé öt különböző, különleges miniburgerrel rukkoltak elő, hogy néhány héten keresztül, szombatonként izgalmasabbá tegyék kicsit a budapesti burgertérképet. És ha már gourmet-burger, gyorsan adta magát, mivel lehetne feltekerni az ízek ekvalízerét: a csapat fogta magát, és elment a First sörüzemébe, hogy minden burger mellé egy ízben hozzájuk illő sört válasszanak erre a néhány hétre.

Mivel öt burgert – még, ha a méret kisebb is – szinte lehetetlen küldetés egyszerre megenni, a rendszeren csavartak egyet: egyszerre három burger és egy kisüzemi sör választható.

Hogy milyenek is ezek a tuningolt verziók?

A Budapest névre keresztelt például paprikás bucival, Angus bélszínnel, libamájjal, lecsóval, zöldborsópürével és Shitake gombával készül – tiszta ízcunami a szájban.

De legalább ilyen magyaros a pirított hagymás bucival, mangalicahús-pogácsával, savanyított és kovászos uborkával, valamint wasabi tejföllel készülő mangalicaburger is.

Mind közül a legizgalmasabb talán a fekete citrusos buci tarisznyarákkal, spenóttal, fokhagymával és füstölt paprikás aiolival – ilyet tényleg nem eszik mindennap az ember, pláne nem Budapesten.

Aki pedig teljesen húsmentes életet él, de a burgert szereti, választhat a raclette sajtos és csicseriborsós verzió közül – izgalmas fűszerezéssel és friss zöldségekkel még olyan húsimádóknak is élmény volt, amilyenek mi vagyunk.

Nem a burger az egyetlen jó kampány a Deák St. Kitchenben: nemrég Negroni-weeket tartottak öt bombajó negronival, de ugyanúgy készülnek nőnapi ajánlattal és extra koktélokkal a Kupola Bárban. Szóval, már csak azért is dicséret nekik, hogy időről időre, kreatív energiát nem sajnálva kicsit felkavarják az állóvizet.

Ez is érdekelhet:

Egy kis csapatnyi magyar borász, nagy tervekkel – Volcanic Wines of Pannonia – Roadster

Hosszú idő után úgy tűnik, egyre jobban figyelnek külföldön is a magyar borokra, alig-alig találunk már top 100-as listát badacsonyi, tokaji vagy somlói nélkül. Ha a metszéspontot keressük ezekben a sikerekben, legjobb, ha a talajnál kezdjük: a díjnyertes borok szinte egytől egyig vulkanikus területről származnak.

(Fotók: Gyana Dániel)

Close