Close
Az ital, ami kémiai reakcióba lép az estéddel – A Heisenberg koktél

Az ital, ami kémiai reakcióba lép az estéddel – A Heisenberg koktél

Ha belegondolunk, milyen számunkra a tökéletes vendéglátóhely, a minőségi konyha, a kedves személyzet és a megkapó enteriőr mellett a sokszínűségét is meg kell említenünk – ritka ugyanis, hogy egy hely egyaránt jó üzleti ebédhez, délutáni teázáshoz vagy péntek esti stílusos iszogatáshoz. A mostanában többször emlegetett The Ritz-Carlton, Budapest viszont tipikusan ilyen.

Míg a Deák St. Kitchenbe bármikor beugorhatunk egy remek déli menüre vagy vacsorára, a hallban gyakoriak a teakóstolók, Mázás István cukrászmesternek köszönhetően szenzációs süteményeket kóstolhatunk, a szállodához tartozó Kupola bárban pedig világszínvonalú koktélok készülnek. Most épp innen hoztunk egy különleges koktélt.

A szálloda egyes részei különállóak, de mégis szorosan együtt élnek. Nagy Norbert head-bartender például legtöbb idejét a Deák St. Kichenben tölti, de a mixelt italok koncepciója nem ér itt véget – a Kupola bárban is hasít.

Ez is egy olyan terep, ahol – járva a város jobbnál jobb, folyamatosan fejlődő bárjait – rendszerint feltesszük a kérdést: mégis honnan ez a sok agyament koktél, honnan a rengeteg muníció a kreatív megvalósításhoz?

“A legnagyobb inspirációt természetesen azok a nagy nevek jelentik nekem is, mint sokaknak ebben a szakmában: például Simone Caporale, vagy a Nightjar bartendere, Luca Cinalli, előbbit volt szerencsém élőben is látni és hallani” – mondja Norbi.

A folyamatos inspiráció eredménye az is, hogy az étteremben és a bárban egyaránt nagy figyelmet fordítanak a koktélokra. A menün csak és kizárólag saját kreációk szerepelnek, és mindegyiknek saját története van.

“Nagyon jó, fiatalos és inspiráló környezetben dolgozhatok, ahol erősítve a csapatszellemet, minden évben több házi koktélversenyt hirdetünk, melyre mindenki saját történettel, egyedi pohárral és dekorációval nevezhet. Így született meg az egyik kedvenc italom is, a Heisenberg.”

Honnan a név, és az őrült koncepció, ami a házi versenyről a koktéllapra avanzsálta az italt?

Egy új ital születését nagyon sok kísérletezgetés előzi meg, innen a név is: a bártendernek vagy mixologistnak kb. olyan képességekkel kell rendelkeznie, mint egy jóravaló kémikusnak.

A különbség csak annyi, hogy itt a vegyületet koktélnak hívják, a kovalens kötés helyett pedig ízharmóniák jönnek létre a néha merőben eltérő összetevők között.

A koktél az egyik legnagyobb kémikus után kapta a Heisenberg nevet, de a Breaking Bad című sorozat is hozzátett a koncepcióhoz. Ezután már gyorsan jött a lombik pohár ötlete, és az is, hogy ennek italnak kéknek kell lennie.

Az ital alapszeszét az Illegal Mezcal adja, az elérni kívánt íz pedig egy komolyabb, testesebb, enyhén füstös margarita fricska.

“Mexikóban gondolkoztunk, mely a sorozat cselekményének helyszíne is.”

A mezcal mellett lime, és az egyedi színért felelős Blue Curacao likőr került az italba, a tökéletes egyensúlyt pedig a mandulaszirup, és narancs bitter teremti meg.

A tálaláshoz – mert ez tényleg, szó szerint tálalás – szárazjégágyba ültetik a lombikot, mellé pedig kandírozott
keserűnarancshéjat és pörkölt mandulát szolgálnak fel, kiegészítve az élményt.

Ez már tényleg az a magasiskola, amiért érdemes ellátogatni a Deák St. Kitchenbe és a Kupola bárba – Breaking Bad-rajongóknak és kémiatanároknak pedig egyenesen kötelező!

Ez is érdekelhet: 

(Fotók: The Ritz-Carlton, Budapest)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom