Close
Szájban olvadó wagyu és mesteri zserbó is került a Deák St. Kitchen nyári étlapjára

Szájban olvadó wagyu és mesteri zserbó is került a Deák St. Kitchen nyári étlapjára

Az igazán jó nyári menü olyan, mint a lány, akivel szívesen megyünk ki kánikulában a strandra: laza, friss, spontán, és van benne valami finesz, valami izgalmas fűszer, ami magával ragad. A The Ritz-Carlton éttermében, a Deák St. Kitchenben minden évben kétszer szabják újra az étlapot, hogy jobban idomuljanak a szezonális alapanyagokhoz, és a tartalmas, nehéz ételeket a meleg hónapokra könnyen befogadható, egyszerűbb, mégis látványos fogásokra váltsák. Ott voltunk a premier előtti vetítésen, elmeséljük, milyen volt.

Azt már sokszor mondtuk, hogy az egyik kedvenc belvárosi éttermünk a Deák St. Kitchen, de a friss élményünk alapján a 2018-as nyári menü önmagában képes lesz megmagyarázni, miért.

A szabadtéri pop-up vacsorán az új, tizennyolc fogásos menü legkeményebb katonáit küldték csatába, és az ízek toronymagasan győztek a kétségek felett.

Előételnek marhabélszín tatár, paradicsom, friss házi kenyér, kacsa mousse, többféle sajt, sonka és kolbász érkezett, ami elég tartalmas kezdés egy ötfogásos vacsorán. A tatár már régóta nagy kedvencünk, most a legmélyebb benyomást talán a kacsa mousse tette ránk, ami úgy krémes, hogy már-már légies, a roppanó házi kenyérrel egészen elképesztő páros.

Az ezt követő hideg uborkaleves évek óta nagy kedvencünk, kíváncsiak is voltunk, mit hoznak ki belőle a Sugár Róbert séf vezette konyhán. Bár nemrég még elképzelni is nehéz lett volna, hogy a különféle uborkákból – kígyó, savanyú és kovászos – készült levest együnk, ma alig tudnánk mondani frissítőbb és könnyebb nyári ételt. Itt külön jól állt neki a joghurt, a marinált retek és a kaviár – egyik sem vette el a karakterét a levesnek, inkább csak finoman kísérte.

Az étlap egyébként a korábban is jellemző, kicsit magyaros, kicsit nemzetközi kombinációkat hozza – így kóstolhatunk konfitált kacsacombot káposztás kockával, oldalast vagy sertésszüzet is.

Az oldalas ez esetben a menü legszédítőbb fogása: a Wagyu Ausztráliából repül a budapesti étterem konyhájára, ahol a séfek a zöldborsó többféle variációjával tálalták, és kolbászhabbal csavartak rajta, ami egészen zseniális, füstös, krémes, a szolidan fűszerezett, szájban olvadó hús tökéletes kísérője.

De legalább ilyen ízes és szaftos a pirított – előzőleg pedig vélhetően már szuvidált – sertésszűz is, ami árpagyönggyel és az egészet felrázó kacsamáj velouté-val érkezik.

A tökéletes finis Mázás Istvántól származik, attól a cukrászmestertől, aki hosszú évek óta a ház pastry chefje, és akinek a vargabélesébe már egyszer masszívan beleszerettünk.

Ha csak a kép alapján tippelnénk, valószínűleg csokoládés-trüffeles desszertre gondolnánk, pedig a tányérról egy olyan zserbó figyel, amit megcsapott a modern konyhatechnológia szele. A gömb finoman roppan, benne a tejcsokoládé és a sárgabarack libabőrt előidéző, finoman savas, friss elegyet alkot, a kívül rekedt hab és a barack sorbet pedig finoman jelzi, hogy egy nyári variációt kóstolunk.

Az új fogásokhoz új borok is társulnak – több mikrotételt kimondottan az étterem számára palackoztak és címkéztek, köszönhetően Varga Dániel és a borászok közvetlen, baráti viszonyának. A huszonnégy új bor között kóstolhatunk a tokaji Balassától, az egri Gál Tititől és az épp a napokban a Decanter World Wine Awardson díjnyertes Gróf Degenfeldtől is.

Ez az öt fogás pont arra volt jó, hogy felcsigázza az érdeklődésünket, és újra vissza akarjunk menni tesztelni a maradék tizenhármat. Vigyázz, Deák St. Kitchen, hamarosan jövünk!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel, Deák St. Kitchen)

 

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom