Leáldozott a fine diningnak? Újabb Michelin-csillagos étterem húzza le a rolót

Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul mind a vendégek, mind az étterem számára.

Bejelentésük szerint a vendégek fokozott árérzékenysége mellett és a Brexit nyomán kialakuló megélhetési válság miatt döntöttek a bezárás mellett, és új ár-érték arány fókusszal nyitnak majd újra. A tervek szerint jövőre a Belfasttól délre fekvő, tengerparti Mourne vidékére teszik át a székhelyüket, amelyet nemrég UNESCO globális geoparkká nyilvánítottak, jövőre pedig az Irish Open golfversenynek ad otthont.

Michael Dean egy másik belfasti éttermében, a Deanes Love Fish-ben, 2020-ban

Alex Greene vezető séf szerint a fine dining leáldozása a vendéglátóiparban tapasztalható tendencia. Mint mondja, a lezárások óta megduplázódtak a költségeik, de az árat nem növelhetik a duplájára. Az EIPIC-ben a kóstoló menük ára 100 font, ami különösen belfasti pénztárcához szabva költséges.

Ugyanakkor úgy véli, az étkezés fényűzőbb része, a fehér vászonterítők, a kiszolgálás és a többi már mind egy letűnt korszakhoz tartozik.

Bár a hagyományos fine diningnak még mindig van piaca, ez a piac egyre zsugorodik. Emellett szintén nem könnyű megfelelő munkaerőt találni megfelelő szintű elkötelezettséggel és tudással.

Nem a Deanes EIPIC az egyetlen fine dining étterem, amely lehúzza a rolót. Januárban a Noma is bejelentette, hogy bezár, a tulajdonos René Redzepi pedig azt mondta, hogy a fine dining üzleti modell "fenntarthatatlan". Augusztusban azután az angol-francia sztárszakács, Michel Roux Jr. jelentette be, hogy jövő januárban bezárja két Michelin-csillagos londoni éttermét, a Le Gavroche-ot, hogy jobb egyensúlyt találjon a munka és a magánélet között.

Magyarországon is rendszeresen érkeznek hírek étterembezárásokról, legutóbb például a Balaton legjobbjaként emlegetett vendéglátóhely intett búcsút, legalábbis eddigi formájában.

(Forrás: CNN, képek: Deanes EIPIC/Facebook, Deanes EIPIC, Getty Images)

észak-írország | michelin-csillag | étterem | michelin-csillagos | fine dining

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom