Close
Tíz hely, ahol olyan jót ettünk idén, hogy jövőre biztosan visszamegyünk

Tíz hely, ahol olyan jót ettünk idén, hogy jövőre biztosan visszamegyünk

Fine dining a vasútállomáson, háztáji ízek a Dohány utcában, egészséges hedonizmus Budán, váratlan BBQ-csavarok a József körúton, Broadway-hangulat a Nagymezőben, Oscar-menü a Spagóban, argentin falatok Pesthidegkúton. És ez csak néhány a 2022-es kedvenceinkből. 

Resti by Laurel

A fine dining világát alkotó éttermekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a véleményt, hogy túlságosan merevek, nagyon szigorú és éppen ezért szűk keretek között mozognak, és köszönőviszonyban sincsenek a szellemességgel és lazasággal.

Ezt a sztereotípiát robbantotta fel egy punkos csavarral a Laurel, amikor egy előretolt helyőrséget alapítva a csopaki vasútállomáson megnyitották a Restit.

Minimál vendéglátás: alig nyolc-tíz fő tud leülni, akit egy vagy két séf szolgál ki. A hangulat laza, aki klasszikus éttermi hangulatot szeretne, az ne ide jöjjön. Aki viszont nem bánja, ha az atmoszféra olyan, mintha barátokhoz menne át vacsorára, az kiválóan fogja érezni magát.

Tati

A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája.

2022 novemberében viszont, a Tati érkezésével, Budapest ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejessaláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.

Babutzi

Nem voltak elkényeztetve a budapesti Déli pályaudvarhoz közeli Városmajor utca környékén élők és dolgozók, amikor gyors és laktató ebédre kerestek opciót „valahol egy jó kis helyen”. A helyzet azonban  megváltozott.

Kedves, szerethető, mosolygós, barátságos hely, ahol igyekeznek nem túl komplikáltak, de a lehetőségekhez képest a legprofibbak lenni.

Előbbire remek példa, hogy nagyjából hat-nyolc főételből (többek között grillezett garnélás cézár szendvics, marha burger, grillzöldséges wrap) lehet választani, a hetente változó napi menü pedig kétfogásos.

Greenhabit

A cégérre az egészségtudatosságot festő hely az Allee oldalában nyitott meg azzal a céllal, hogy szeretne kicsit túlmutatni a poke tálakon és szintet emelni a szentháromságon, azaz a fehérje, köret, saláta trión, méghozzá egészséges hedonizmussal és a választás szabadságával.

Ha valahová be kellene sorolni, akkor a külföldön már évek óta népszerű, úgynevezett health kitchen kategóriába kerülne – mindezt jó hangulatban, laza, fesztelen letisztult környezetben, jó ár-érték arányban és kilencven százalékban magyar alapanyagokból építkezve, plusz valamennyi ételérzékenységre reagálva.

Petrol Beer & Barbecue

Olyannyira meglepő párosításokkal tette fel magát a fővárosi gasztrotérképre a tavasszal megnyitott Petrol Beer & Barbecue, hogy talán még a sokat látott és evett BBQ-rajongókat is érheti váratlanság a József körúton.

Nem ragaszkodnak a marhaszegyhez és a fatüzeléshez, viszont nem engednek a prémium alapanyagból és a füstből. Ennek a kapcsolatára építenek, hogy pontosan mit, kiderül a cikkből!

Kismező

A Nagymező utcában megnyitot étterem a Broadway vibráló hangulatát eleveníti fel, miközben megosztásra tervezett, small plate-es fogásokkal, nápolyi pizzákkal és széles borsorral készül.

Az étlapot a többek között az Olimpiából és Portumból ismert Fekete Norbert kreatív séf  álmodta meg. Az ételsor összeállításakor a small plate-ek kapták az egyik főszerepet, a különböző nemzetek konyhái egy-egy mediterrán csavarral mutatkoznak be: sárgabarack chutney-val tálalt mangalica rilette, szardellás grillezett cukkini saláta, lassan sült marhaoldalas céklával és mangolddal vagy a Harissa szósszal és padron paprikával tálalt garnéla.

A sokoldalú étlap mellett a csapat nagy figyelmet fordított az italkínálatra is, gondolva az estékre.

Matild Café

A fővárosban számos helyen megélhető  az ismerős elemekkel visszaköszönő múlt századi kávéházi légkör, amivel pedig a Matild Café & Cabaret igyekszik kiemelkedni a többi közül, az a felszolgálás minősége, amire nagyon próbálnak odafigyelni és persze a kávéház egyedisége és egyedülálló öröksége.

Mivel kávéházról beszélünk, az étlap nem feltétlenül arról szól, hogy beüljünk és aztán végigegyük a választékot, azaz hiába keresünk virágszirmokkal díszített, harmatkönnyekkel megcsepegtetett fogásokat.

Gyors, egyszerű, otthoni ízekre emlékeztető, esztétikus ételek közül lehet választani, melyek közül például a marhapörkölt az éttermi stílus határán mozog.

A sütikínálat nagy része a monarchia idejéből fennmaradt süteményeken kívül Wolfgang Puck gyermekkori emlékeiből építkezik, édesanyja sütései köszönnek vissza egy-egy tortában. A signature süteményük az épület nevét viselő torta.

Spago

Az étterem kibővített étlapjára még tavasszal került fel az Oscar Edition, vagyis azok a fogások, melyeket az idei díjátadó gálát követő fogadáson kóstolhattak meg a vendégek. A menüt a budapesti Spago séfje, Szántó István álmodta meg.

A kiválasztottak közé csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta került – de természetesen nem a megszokott formában mutatkoztak be Hollywood egyik legfényűzőbb partiján. A sztármenüt mi is megkóstolhattuk.

Barrio

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Barrio sosem nyitja meg kapuit, ha nem tör ki Vuhanban a koronavírus járvány. Éttermek rendszerint bezártak a vírus miatt, a Barrio tulajdonképpen mégis ezért nyithatott meg. Pesthidegkúton.

Ez egy olyan helyszín, ahol a fizetőképes vendégkör adott. Továbbá a környék pedig nemhogy nem bővelkedik jó éttermekben, semmilyen hasonló jellegű étterem nincs errefelé.

Umo

Az Umo a spanyol humo, azaz füst szóra utal, a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek uralják a várnegyed aljában megbújó éttermet. A füst az ételekben és a kifejezetten erre a helyre kifejlesztett koktélokban is egyaránt megjelenik, az egyik whisky alapú koktélban például a füstölt kínai feketetea, a lapsang biztosítja ezt a kormos-füstös motívumot.

Az Umot plate sharing koncepcióra hangolták, vagyis az ételek megosztása, a közös együttevés, együttlét itt alap.

(Fotók: Vass Zsófia – Babutzi, Resti by Laurel, Tati, Puskás Nóri  Greenhabit, Chalhoub Emil – Petro Beer & Barbecue, Molnár Dani – Kismező, Matild Palota, Bakcsy Árpád – Barrio, Umo)

budapest | greenhabit | pesthidegkút | fine dining | barrio

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram