Tíz hely, ahol olyan jót ettünk idén, hogy jövőre biztosan visszamegyünk

Fine dining a vasútállomáson, háztáji ízek a Dohány utcában, egészséges hedonizmus Budán, váratlan BBQ-csavarok a József körúton, Broadway-hangulat a Nagymezőben, Oscar-menü a Spagóban, argentin falatok Pesthidegkúton. És ez csak néhány a 2022-es kedvenceinkből. 

Resti by Laurel

A fine dining világát alkotó éttermekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a véleményt, hogy túlságosan merevek, nagyon szigorú és éppen ezért szűk keretek között mozognak, és köszönőviszonyban sincsenek a szellemességgel és lazasággal.

Ezt a sztereotípiát robbantotta fel egy punkos csavarral a Laurel, amikor egy előretolt helyőrséget alapítva a csopaki vasútállomáson megnyitották a Restit.

Minimál vendéglátás: alig nyolc-tíz fő tud leülni, akit egy vagy két séf szolgál ki. A hangulat laza, aki klasszikus éttermi hangulatot szeretne, az ne ide jöjjön. Aki viszont nem bánja, ha az atmoszféra olyan, mintha barátokhoz menne át vacsorára, az kiválóan fogja érezni magát.

Luxus utasellátó nyílt a csopaki vasútállomáson

A Resti by Laurel a legvagányabb és legszerethetőbb dolog, ami az elmúlt időszakban a fine dining világában történt.

Tati

A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája.

2022 novemberében viszont, a Tati érkezésével, Budapest ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejessaláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.

Ha jót ennél és jót tennél, ebbe a most nyitott budapesti étterembe foglalj asztalt

Kizárólag hazai termelők alapanyait használják fel az ételekhez.

Babutzi

Nem voltak elkényeztetve a budapesti Déli pályaudvarhoz közeli Városmajor utca környékén élők és dolgozók, amikor gyors és laktató ebédre kerestek opciót „valahol egy jó kis helyen”. A helyzet azonban  megváltozott.

Kedves, szerethető, mosolygós, barátságos hely, ahol igyekeznek nem túl komplikáltak, de a lehetőségekhez képest a legprofibbak lenni.

Előbbire remek példa, hogy nagyjából hat-nyolc főételből (többek között grillezett garnélás cézár szendvics, marha burger, grillzöldséges wrap) lehet választani, a hetente változó napi menü pedig kétfogásos.

Greenhabit

A cégérre az egészségtudatosságot festő hely az Allee oldalában nyitott meg azzal a céllal, hogy szeretne kicsit túlmutatni a poke tálakon és szintet emelni a szentháromságon, azaz a fehérje, köret, saláta trión, méghozzá egészséges hedonizmussal és a választás szabadságával.

Ha valahová be kellene sorolni, akkor a külföldön már évek óta népszerű, úgynevezett health kitchen kategóriába kerülne – mindezt jó hangulatban, laza, fesztelen letisztult környezetben, jó ár-érték arányban és kilencven százalékban magyar alapanyagokból építkezve, plusz valamennyi ételérzékenységre reagálva.

Petrol Beer & Barbecue

Olyannyira meglepő párosításokkal tette fel magát a fővárosi gasztrotérképre a tavasszal megnyitott Petrol Beer & Barbecue, hogy talán még a sokat látott és evett BBQ-rajongókat is érheti váratlanság a József körúton.

Nem ragaszkodnak a marhaszegyhez és a fatüzeléshez, viszont nem engednek a prémium alapanyagból és a füstből. Ennek a kapcsolatára építenek, hogy pontosan mit, kiderül a cikkből!

Egy füst alatt máris a legjobbak között – Budapest újhullámos BBQ-helyén ettünk

Marhanyak, marhaszegy, hasalja, pho és még cékla is kérhető.

Kismező

A Nagymező utcában megnyitot étterem a Broadway vibráló hangulatát eleveníti fel, miközben megosztásra tervezett, small plate-es fogásokkal, nápolyi pizzákkal és széles borsorral készül.

Az étlapot a többek között az Olimpiából és Portumból ismert Fekete Norbert kreatív séf  álmodta meg. Az ételsor összeállításakor a small plate-ek kapták az egyik főszerepet, a különböző nemzetek konyhái egy-egy mediterrán csavarral mutatkoznak be: sárgabarack chutney-val tálalt mangalica rilette, szardellás grillezett cukkini saláta, lassan sült marhaoldalas céklával és mangolddal vagy a Harissa szósszal és padron paprikával tálalt garnéla.

A sokoldalú étlap mellett a csapat nagy figyelmet fordított az italkínálatra is, gondolva az estékre.

Matild Café

A fővárosban számos helyen megélhető  az ismerős elemekkel visszaköszönő múlt századi kávéházi légkör, amivel pedig a Matild Café & Cabaret igyekszik kiemelkedni a többi közül, az a felszolgálás minősége, amire nagyon próbálnak odafigyelni és persze a kávéház egyedisége és egyedülálló öröksége.

Mivel kávéházról beszélünk, az étlap nem feltétlenül arról szól, hogy beüljünk és aztán végigegyük a választékot, azaz hiába keresünk virágszirmokkal díszített, harmatkönnyekkel megcsepegtetett fogásokat.

Gyors, egyszerű, otthoni ízekre emlékeztető, esztétikus ételek közül lehet választani, melyek közül például a marhapörkölt az éttermi stílus határán mozog.

A sütikínálat nagy része a monarchia idejéből fennmaradt süteményeken kívül Wolfgang Puck gyermekkori emlékeiből építkezik, édesanyja sütései köszönnek vissza egy-egy tortában. A signature süteményük az épület nevét viselő torta.

Spago

Az étterem kibővített étlapjára még tavasszal került fel az Oscar Edition, vagyis azok a fogások, melyeket az idei díjátadó gálát követő fogadáson kóstolhattak meg a vendégek. A menüt a budapesti Spago séfje, Szántó István álmodta meg.

A kiválasztottak közé csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta került – de természetesen nem a megszokott formában mutatkoztak be Hollywood egyik legfényűzőbb partiján. A sztármenüt mi is megkóstolhattuk.

Már értem, miért imádták a magyaros Oscar-menüt Hollywoodban

Dekoratív látvány, kolosszális ízek.

Barrio

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Barrio sosem nyitja meg kapuit, ha nem tör ki Vuhanban a koronavírus járvány. Éttermek rendszerint bezártak a vírus miatt, a Barrio tulajdonképpen mégis ezért nyithatott meg. Pesthidegkúton.

Ez egy olyan helyszín, ahol a fizetőképes vendégkör adott. Továbbá a környék pedig nemhogy nem bővelkedik jó éttermekben, semmilyen hasonló jellegű étterem nincs errefelé.

Argentína Pesthidegkútra költözött – Ilyen a Barrio

Ugyan a dél-amerikai ihletésű Barrio már tavaly ősszel megnyitott, mégis kevesek radarján tűnt fel eddig. Pedig egy otthonos, kedves hely, amely testet-lelket jól lakató finomságokat kínál. Ráadásul a jó idő beköszöntével a teraszuk is meg fog nyitni.

Umo

Az Umo a spanyol humo, azaz füst szóra utal, a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek uralják a várnegyed aljában megbújó éttermet. A füst az ételekben és a kifejezetten erre a helyre kifejlesztett koktélokban is egyaránt megjelenik, az egyik whisky alapú koktélban például a füstölt kínai feketetea, a lapsang biztosítja ezt a kormos-füstös motívumot.

Az Umot plate sharing koncepcióra hangolták, vagyis az ételek megosztása, a közös együttevés, együttlét itt alap.

A nyár helye lehet, de már most is magnetikusan vonzó az Umo

A világ nemzeteinek konyhái adják legjobbjaikat az Umóban, a közös nevező a füst.

(Fotók: Vass Zsófia - Babutzi, Resti by Laurel, Tati, Puskás Nóri  Greenhabit, Chalhoub Emil - Petro Beer & Barbecue, Molnár Dani - Kismező, Matild Palota, Bakcsy Árpád - Barrio, Umo)

petrol beer and barbecue | bisztró | resti by laurel | umo | babutzi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom