Fine dining a vasútállomáson, háztáji ízek a Dohány utcában, egészséges hedonizmus Budán, váratlan BBQ-csavarok a József körúton, Broadway-hangulat a Nagymezőben, Oscar-menü a Spagóban, argentin falatok Pesthidegkúton. És ez csak néhány a 2022-es kedvenceinkből.
Resti by Laurel
A fine dining világát alkotó éttermekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a véleményt, hogy túlságosan merevek, nagyon szigorú és éppen ezért szűk keretek között mozognak, és köszönőviszonyban sincsenek a szellemességgel és lazasággal.
Ezt a sztereotípiát robbantotta fel egy punkos csavarral a Laurel, amikor egy előretolt helyőrséget alapítva a csopaki vasútállomáson megnyitották a Restit.
Minimál vendéglátás: alig nyolc-tíz fő tud leülni, akit egy vagy két séf szolgál ki. A hangulat laza, aki klasszikus éttermi hangulatot szeretne, az ne ide jöjjön. Aki viszont nem bánja, ha az atmoszféra olyan, mintha barátokhoz menne át vacsorára, az kiválóan fogja érezni magát.
Tati
A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája.
2022 novemberében viszont, a Tati érkezésével, Budapest ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejessaláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.
Babutzi
Nem voltak elkényeztetve a budapesti Déli pályaudvarhoz közeli Városmajor utca környékén élők és dolgozók, amikor gyors és laktató ebédre kerestek opciót „valahol egy jó kis helyen”. A helyzet azonban megváltozott.
Kedves, szerethető, mosolygós, barátságos hely, ahol igyekeznek nem túl komplikáltak, de a lehetőségekhez képest a legprofibbak lenni.
Előbbire remek példa, hogy nagyjából hat-nyolc főételből (többek között grillezett garnélás cézár szendvics, marha burger, grillzöldséges wrap) lehet választani, a hetente változó napi menü pedig kétfogásos.
Greenhabit
A cégérre az egészségtudatosságot festő hely az Allee oldalában nyitott meg azzal a céllal, hogy szeretne kicsit túlmutatni a poke tálakon és szintet emelni a szentháromságon, azaz a fehérje, köret, saláta trión, méghozzá egészséges hedonizmussal és a választás szabadságával.
Ha valahová be kellene sorolni, akkor a külföldön már évek óta népszerű, úgynevezett health kitchen kategóriába kerülne – mindezt jó hangulatban, laza, fesztelen letisztult környezetben, jó ár-érték arányban és kilencven százalékban magyar alapanyagokból építkezve, plusz valamennyi ételérzékenységre reagálva.
Petrol Beer & Barbecue
Olyannyira meglepő párosításokkal tette fel magát a fővárosi gasztrotérképre a tavasszal megnyitott Petrol Beer & Barbecue, hogy talán még a sokat látott és evett BBQ-rajongókat is érheti váratlanság a József körúton.
Nem ragaszkodnak a marhaszegyhez és a fatüzeléshez, viszont nem engednek a prémium alapanyagból és a füstből. Ennek a kapcsolatára építenek, hogy pontosan mit, kiderül a cikkből!
Kismező
A Nagymező utcában megnyitot étterem a Broadway vibráló hangulatát eleveníti fel, miközben megosztásra tervezett, small plate-es fogásokkal, nápolyi pizzákkal és széles borsorral készül.
Az étlapot a többek között az Olimpiából és Portumból ismert Fekete Norbert kreatív séf álmodta meg. Az ételsor összeállításakor a small plate-ek kapták az egyik főszerepet, a különböző nemzetek konyhái egy-egy mediterrán csavarral mutatkoznak be: sárgabarack chutney-val tálalt mangalica rilette, szardellás grillezett cukkini saláta, lassan sült marhaoldalas céklával és mangolddal vagy a Harissa szósszal és padron paprikával tálalt garnéla.
A sokoldalú étlap mellett a csapat nagy figyelmet fordított az italkínálatra is, gondolva az estékre.
Matild Café
A fővárosban számos helyen megélhető az ismerős elemekkel visszaköszönő múlt századi kávéházi légkör, amivel pedig a Matild Café & Cabaret igyekszik kiemelkedni a többi közül, az a felszolgálás minősége, amire nagyon próbálnak odafigyelni és persze a kávéház egyedisége és egyedülálló öröksége.
Mivel kávéházról beszélünk, az étlap nem feltétlenül arról szól, hogy beüljünk és aztán végigegyük a választékot, azaz hiába keresünk virágszirmokkal díszített, harmatkönnyekkel megcsepegtetett fogásokat.
Gyors, egyszerű, otthoni ízekre emlékeztető, esztétikus ételek közül lehet választani, melyek közül például a marhapörkölt az éttermi stílus határán mozog.
A sütikínálat nagy része a monarchia idejéből fennmaradt süteményeken kívül Wolfgang Puck gyermekkori emlékeiből építkezik, édesanyja sütései köszönnek vissza egy-egy tortában. A signature süteményük az épület nevét viselő torta.
Spago
Az étterem kibővített étlapjára még tavasszal került fel az Oscar Edition, vagyis azok a fogások, melyeket az idei díjátadó gálát követő fogadáson kóstolhattak meg a vendégek. A menüt a budapesti Spago séfje, Szántó István álmodta meg.
A kiválasztottak közé csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta került – de természetesen nem a megszokott formában mutatkoztak be Hollywood egyik legfényűzőbb partiján. A sztármenüt mi is megkóstolhattuk.
Barrio
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Barrio sosem nyitja meg kapuit, ha nem tör ki Vuhanban a koronavírus járvány. Éttermek rendszerint bezártak a vírus miatt, a Barrio tulajdonképpen mégis ezért nyithatott meg. Pesthidegkúton.
Ez egy olyan helyszín, ahol a fizetőképes vendégkör adott. Továbbá a környék pedig nemhogy nem bővelkedik jó éttermekben, semmilyen hasonló jellegű étterem nincs errefelé.
Umo
Az Umo a spanyol humo, azaz füst szóra utal, a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek uralják a várnegyed aljában megbújó éttermet. A füst az ételekben és a kifejezetten erre a helyre kifejlesztett koktélokban is egyaránt megjelenik, az egyik whisky alapú koktélban például a füstölt kínai feketetea, a lapsang biztosítja ezt a kormos-füstös motívumot.
Az Umot plate sharing koncepcióra hangolták, vagyis az ételek megosztása, a közös együttevés, együttlét itt alap.
(Fotók: Vass Zsófia - Babutzi, Resti by Laurel, Tati, Puskás Nóri Greenhabit, Chalhoub Emil - Petro Beer & Barbecue, Molnár Dani - Kismező, Matild Palota, Bakcsy Árpád - Barrio, Umo)
budapest | pesthidegkút | tati | umo | fine dining | resti by laurel
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!