Algoritmikus tervezés és 3D-nyomtatás idézi Delft középkori múltját

A világhírű Delft Blue porcelánt a legmodernebb technológia segítségével értelmezte újra a Studio RAP.

Különleges projektet tervezett New Delft Blue néven a hollandiai Delftben a Studio RAP: újraértelmezték a világhírű Delft Blue porcelánt, a jól ismert színhez új dekor-minőséget és dizájnnyelvet kapcsolva. Számítógépes tervezés és 3D-nyomtatás után kézműves mázazással készültek el a csempék, amivel két kapualjat díszítettek, miközben a projekttel a kerámia használatának 21. századi lehetőségeit is boncolgatták.

 

A helyszín a Nieuw Delft negyed, azon belül egy nagyszabású városrehabilitáció kicsi szelete: a PoortMeesters lakótömb közösségi udvarának két nagy bejárati kapuja. Nem aprócska átjárókról van szó: négy méter széles, nyolc méter magas és 12 méter hosszú, alul  lépcsősorral.

Ezek a kapuk megidézik Delft középkori kereskedőváros múltját, a járókelők pedig bepillanthatnak a PoortMeesters életébe.

A New Delft Blue a hagyományos delfti kék porcelántányérokból inspirálódik. A tányérok formatervezési szókincse sokat változott az évszázadok során, a kínai és japán minták másolásától a kortárs holland díszítés kialakulásáig. Állandó maradt ugyanakkor a természetre utaló keret, és az idilli életképet ábrázoló középrész.

Ezt idézi a Studio RAP munkája, ahol az idill a belső udvar mindig változó élete, míg a kapuk háromdimenziós keretként állnak, algoritmikusan tervezett, természet ihlette mintákkal.

Mintegy 3000 egyedi, 3D-nyomtatott kerámiacsempe borítja a két kaput. Az algoritmikus tervezéskor figyelembe vették a gyártási megkötéseket: szélesség, magasság és mélység, maximális túlnyúlás, zsugorodás, belső tartószerkezet.

A hullámzó formák segítették a „formákkal való festés” kísérletét is: az áttetsző kék máz világoskék árnyalatot hozott létre a csempék domború, és sötétkéket a homorú részein, míg köztük egyenletes átmeneteket.

A klasszikus szín felidézése mellett a kék jó kontrasztot alkot a téglaépület földszíneivel.

A Studio RAP a legmodernebb tervezés és a 3D-nyomtatás segítségével nagyon mai módon utal a város történelmi értékeire.

Delftben a Studio RAP kiélhette a küldetését, azaz a tervezés, digitális gyártás és a kivitelezés magukhoz vonását, hogy komolyabb szerepet kapjanak az épített környezet alakításában. Egyfajta „digitális kézművesség” megvalósítása a cél, ahol a legmodernebb technikát az egyedi tervezés szolgálatába állítják.

New Delft Blue projekt
Megrendelő: BPD (Bouwfonds Property Development), Ballast Nedam Development, Ballast Nedam Bouw West;
Építészet: Studio RAP
Építészet a PoortMeesters részéről: VY Architects
Üvegezés és égetés: Koninklijke Tichelaar
Fotók: Riccardo De Vecchi
Videó: Oculus Film

kerámia | delft | 3d nyomtatott | studio rap | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram