Közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a betegségek gyors növekedése miatt, bizonytalan lehet a világ leghíresebb karneváljának megrendezése

A dengue-lázas megbetegedések ugrásszerű megnövekedése miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában, köztük Rio de Janeiróban - jelentették be az állam hivatalos közlönyében hétfőn, alig pár nappal az évenként megrendezett, több millió turistát vonzó riói karnevál előtt.

Ugyanakkor az egészségügyi veszélyhelyzet egyelőre előreláthatólag nem zavarja meg a február 9-14 közötti karnevál programját.

A riói városvezetés bejelentette, hogy megnyitnak tíz új egészségügyi központot, és ígéretet tettek egy sürgősségi műveleti központ megnyitására is.

2024 kezdete óta több mint tízezer dengue-lázas esetet regisztráltak

a helyi egészségügyi intézmények, ami csaknem fele a tavaly egész évben regisztrált huszonháromezer igazolt esetnek. Veszélyhelyzetet hirdettek Acre, Minas Gerais és Goias államokban, továbbá a szövetségi kerületben, Brazíliavárosban is, ahol a brazil légierő hétfőn megnyitott egy hatvan ágyas tábori kórházat.

Marcelo Kanitz Damascene dandártábornok, a légierő parancsnoka közölte, hogy a "szövetségi körzetben fordul elő az országban a dengue-megbetegedések mintegy 20 százaléka". A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány esetet jelentenek.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, az izomgörcs és az ízületi fájdalom.

A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek a jövőben több embert fertőzhetnek meg, mert a klímaváltozás kedvez a rovarok terjedésének.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

betegség | brazília | karnevál | egészségügyi vészhelyzet | járvány

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Különleges együttállásokat figyelhetünk meg ma és holnap az égbolton

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom