Close
Diana hercegnő egykori londoni lakása hivatalos turisztikai látványosság lett

Diana hercegnő egykori londoni lakása hivatalos turisztikai látványosság lett

Kék színű emléktáblát kapott az a londoni lakás, ahol Diana Spencer élt, mielőtt walesi hercegnő lett.

Az emléktáblát a napokban avatták fel a kensingtoni Old Brompton Streeten lévő Coleherne Court épületén.  “Dianának különleges helye volt és van a londoniak szívében. Örömmel látjuk, hogy hivatalosan is elhelyezték a kék táblát, hogy emléket állítsanak Diana mások érdekében tett munkájának” – mondta Andrew Boff, a Londoni Közgyűlés elnöke.

Az emléktáblán az alábbi szöveg olvasható:

“1979–1981 között itt élt Lady Diana Spencer, a későbbi walesi hercegnő”

Az a két év, amit Diana a Coleherne Court 60.-ban töltött, meghatározó időszaknak bizonyult számára. A lakást egyébként a dédnagymamájától örökölt pénzből vásárolta ötvenezer fontért (kb. 21 millió forintért).

Diana tizennyolc évesen költözött Londonba, ahol dadusként, majd egy óvodában dolgozott. 1980-ban kezdett találkozgatni a brit trónörökössel, egy évvel később el is jegyezték egymást. Ahogyan a nyilvánosság előtt egyre ismertebbé vált, a Coleherne Courtot rendszeresen megrohamozták a fotósok abban a reményben, hogy képeket készíthetnek a jövendőbeli hercegnőről. Miután Károly herceg megkérte a kezét, édesanyja eladatta a lakást, ami napjainkban magánrezidenciaként működik.

“Lady Diana Spencer, a későbbi walesi hercegnő a közelmúlt brit történelmének egyik legikonikusabb alakja – áll az English Heritage nevű jótékonysági szervezet közleményében, amely Anglia több mint négyszáz történelmi épületét, műemlékét és helyszínét gondozza. – Károly herceggel kötött zűrös házassága és későbbi kapcsolatai a sajtó lázas és tolakodó tudósításainak egyik legfőbb témáját jelentették, de áldozatos jótékonysági és humanitárius munkájának köszönhetően a magánéletén kívül is hírnevet szerzett magának.”

A kék emléktábla a második jelentős emlékmű, amelyet 2021-ben, azaz Diana születésének hatvanadik évfordulóján avatnak fel. Júliusban fiai, Vilmos herceg és Harry herceg közösen leplezték le édesanyjuk szobrát a Kensington-palota kertjében.

Az English Heritage által fenntartott emléktáblákat Angliában olyan épületeken helyezik el, melyek fontos történelmi személyiségekhez kötődnek. A kék emléktáblák felfedezése népszerű tevékenységnek számít a városba látogató turisták és a történelem iránt érdeklődők körében.

Az emléktáblák számos politikus, művész, író és más fontos történelmi személyiség, köztük Virginia Woolf, Winston Churchill és Freddie Mercury emlékét ápolják, de a neves személyiségeknek nem feltétlenül kell britnek lenniük ahhoz, hogy ilyen táblával tisztelegjenek előttük. Olyan külföldiek is kaptak már elismerést, akik hosszabb időt töltöttek Nagy-Britanniában, mint például Mahatma Gandhi vagy Emile Zola. Csak Londonban mintegy kilencszázötven kék emléktábla található.

Az ingatlan-bérbeadással foglalkozó brit UNCLE készített egy alapos elemzést, melyben azt vizsgálta, mennyibe kerülne egy átlagembernek, ha egy valódi királyi otthonba költözne. A listán az Egyesült Királyság leghíresebb és legismertebb rezidenciái szerepelnek a Buckingham-palotától a Balmoral-kastélyig, arra az eléggé valószínűtlen esetre, ha valamikor felbukkannának az albérleti piacon.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

egykor lakása | kék emléktábla | Lady Diana | london | turisztikai attrakció

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram