Arra kérik a finneket, hogy teszteljék az utazás jövőjét

Az ország jelezte, szívesen kipróbálna egy olyan telefonos alkalmazást, amely a hagyományos papíralapú útlevelek helyett az okmányok digitális másolatát tartalmazná. 

A Helsingin Sanomat című finn lap beszámolója szerint az Európai Bizottság tavaly év végén kereste meg a finneket, hogy hajlandóak lennének-e részt venni a kísérleti projektben. "Jelenleg egy finanszírozási kérelmet készítünk elő a bizottság számára. A pályázatot augusztus végéig kell benyújtani. Ezt követően dől el, hogy a projekt megvalósul-e vagy sem" – mondta Mikko Väisänen, a finn határőrség képviselője.

Bár egyelőre bizonytalan, hogy a finnországi "pilot epizódot berendelik-e a folytatásra", a digitális okmányokat először a Horvátországba irányuló repülőutakon tesztelhetik várhatóan 2023 tavaszán. Az utasok egy részét arra kérik majd, töltsék le az alkalmazást a telefonjukra, aztán az utazás előtt továbbítsák a hatóságoknak a hivatalos digitális dokumentumaikat. Az információkat előzetesen ellenőrzik, az utazást követően pedig törlik.

A kísérletben részt vevőknek egyelőre továbbra is maguknál kell tartaniuk a papíralapú útlevelüket, és át kell esniük a szokásos reptéri ellenőrzésén. Hosszú távon azonban az a cél, hogy az utasoknak a telefonjukon kívül ne kelljen semmilyen okmányt magukkal vinniük. Az utasokat az arcukról készült fénykép alapján azonosíthatják, amikor felszállnak a repülőgépre vagy átesnek a biztonsági protokollon.

Az elképzelés szerint a digitális úti okmányok jóval zökkenőmentesebbé és gyorsabbá teszik a határátlépést, hiszen az egyes ellenőrzések idejének akár csak kis mértékű csökkentése is redukálhatja a várakozási időt.

Ukrajna egyébként már bevezett egy ehhez hasonló átállást és a hagyományos útlevéllel azonos jogi státuszt biztosít a digitális verziónak. A Dila nevű alkalmazás segítségével a felhasználók megtekinthetik okmányaik elektronikus változatát, QR-kódokat is generálhatnak, melyek lényegében ugyanolyan erővel bírnak, mint a papíralapú útlevelek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

jövő | teszt | digitális útlevél | finnország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom