Close
Arra kérik a finneket, hogy teszteljék az utazás jövőjét

Arra kérik a finneket, hogy teszteljék az utazás jövőjét

Az ország jelezte, szívesen kipróbálna egy olyan telefonos alkalmazást, amely a hagyományos papíralapú útlevelek helyett az okmányok digitális másolatát tartalmazná. 

A Helsingin Sanomat című finn lap beszámolója szerint az Európai Bizottság tavaly év végén kereste meg a finneket, hogy hajlandóak lennének-e részt venni a kísérleti projektben. “Jelenleg egy finanszírozási kérelmet készítünk elő a bizottság számára. A pályázatot augusztus végéig kell benyújtani. Ezt követően dől el, hogy a projekt megvalósul-e vagy sem” – mondta Mikko Väisänen, a finn határőrség képviselője.

Bár egyelőre bizonytalan, hogy a finnországi “pilot epizódot berendelik-e a folytatásra”, a digitális okmányokat először a Horvátországba irányuló repülőutakon tesztelhetik várhatóan 2023 tavaszán. Az utasok egy részét arra kérik majd, töltsék le az alkalmazást a telefonjukra, aztán az utazás előtt továbbítsák a hatóságoknak a hivatalos digitális dokumentumaikat. Az információkat előzetesen ellenőrzik, az utazást követően pedig törlik.

A kísérletben részt vevőknek egyelőre továbbra is maguknál kell tartaniuk a papíralapú útlevelüket, és át kell esniük a szokásos reptéri ellenőrzésén. Hosszú távon azonban az a cél, hogy az utasoknak a telefonjukon kívül ne kelljen semmilyen okmányt magukkal vinniük. Az utasokat az arcukról készült fénykép alapján azonosíthatják, amikor felszállnak a repülőgépre vagy átesnek a biztonsági protokollon.

Az elképzelés szerint a digitális úti okmányok jóval zökkenőmentesebbé és gyorsabbá teszik a határátlépést, hiszen az egyes ellenőrzések idejének akár csak kis mértékű csökkentése is redukálhatja a várakozási időt.

Ukrajna egyébként már bevezett egy ehhez hasonló átállást és a hagyományos útlevéllel azonos jogi státuszt biztosít a digitális verziónak. A Dila nevű alkalmazás segítségével a felhasználók megtekinthetik okmányaik elektronikus változatát, QR-kódokat is generálhatnak, melyek lényegében ugyanolyan erővel bírnak, mint a papíralapú útlevelek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

finnország | digitális útlevél | jövő | teszt

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom