Hidratál, segít a bőr egészségének megőrzésében, emellett pedig egyes kutatások szerint még a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti görögdinnye.
Úgy tudni, a görögdinnyét elsőként több mint négyezer évvel ezelőtt termesztették Északkelet-Afrikában. Az édes, lédús gyümölcs tökéletes csemege a szomjúság oltására a nyári melegben, de élénkpiros húsa tele van értékes tápanyagokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal is. Összegyűjtöttünk kilenc okot, miért érdemes kihasználni a nyarat és mindennap fogyasztani belőle.
Hidratál
A hidratáltság megőrzése nélkülözhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy fedezzük folyadékigényünk egy részét. A görögdinnye kilencvenkét százalékéban vizet tartalmaz, emellett alacsony a kalóriatartalma, így még a diétás célokban is támogat.
Tele van fontos tápanyagokkal
A görögdinnye számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Emellett kiváló citrullin-forrás, így az edzésteljesítmény javítását is elősegíti. Figyelemre méltó mennyiségben találhatóak meg benne azok a vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket, így csökkenti a cukorbetegség vagy a szívbetegség előfordulásának lehetőségét.
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A görögdinnyében található vegyületek egy része csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulásának gyakoriságát, különösen a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.
Javíthatja a szív egészségét
A szív- és érrendszeri megbetegségek vezető haláloknak számítanak, melynek lehetősége azonban egészségtudatos életmóddal csökkenthető. A dinnyében található vegyületek optimalizálják a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
A szervezetben jelenlévő gyulladások számos krónikus betegség kialakulásához vezethetnek. A görögdinnyében meglévő antioxidánsok azonban igazoltan csökkentik ezt, ráadásul késleltethetik az Alzheimer-kór kialakulását is.
Megőrzi a szem egészségét
A kor előrehaladtával a látásunk veszíthet élességéből, a dinnye rendszeres fogyasztása azonban lelassítja azokat a sejtkárosító gyulladásos folyamatokat, amelyek felelősek a látás romlásáért.
Enyhítheti az izomfájdalmat
A citrullin javíthatja az edzésteljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy a testmozgást követő dinnyefogyasztás enyhíti az izomlázat és felgyorsítja a nyugalmi pulzus visszaállítását is.
Elősegíti a bőr egészségét
A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőrünk egészsége szempontjából. A C-vitamin serkenti a kollagéntermelést, az A-vitamin pedig fokozza a bőrsejtek szaporodását és regenerációját, így hozzájárul a fiatalos bőrkép megőrzéséhez.
Javíthatja az emésztést
A görögdinnye magas víz és rosttartalmának köszönhetően hatékonyan elősegíti az emésztést és a salakanyagok távozását a szervezetből.
A dinnyét nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hiszen egy kis kreativitással igazán frissítő italokat és salátákat készíthetünk belőle. De hogyan tudjuk kiválasztani a tökéletes dinnyét? Ebben a cikkünkben ezt is eláruljuk.
(Forrás: Health Line, fotók: Getty Images)
dinnye | egészséges táplálkozás | egészség
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!