Egyetlen gyümölccsel sokat tehetünk az egészségünkért és a fiatalosságunkért

Hidratál, segít a bőr egészségének megőrzésében, emellett pedig egyes kutatások szerint még a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti görögdinnye.

Úgy tudni, a görögdinnyét elsőként több mint négyezer évvel ezelőtt termesztették Északkelet-Afrikában. Az édes, lédús gyümölcs tökéletes csemege a szomjúság oltására a nyári melegben, de élénkpiros húsa tele van értékes tápanyagokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal is. Összegyűjtöttünk kilenc okot, miért érdemes kihasználni a nyarat és mindennap fogyasztani belőle.

Hidratál

A hidratáltság megőrzése nélkülözhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy fedezzük folyadékigényünk egy részét. A görögdinnye kilencvenkét százalékéban vizet tartalmaz, emellett alacsony a kalóriatartalma, így még a diétás célokban is támogat.

Tele van fontos tápanyagokkal

A görögdinnye számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Emellett kiváló citrullin-forrás, így az edzésteljesítmény javítását is elősegíti. Figyelemre méltó mennyiségben találhatóak meg benne azok a vegyületek, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket, így csökkenti a cukorbetegség vagy a szívbetegség előfordulásának lehetőségét.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A görögdinnyében található vegyületek egy része csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulásának gyakoriságát, különösen a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.

Javíthatja a szív egészségét

A szív- és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számítanak, melynek lehetősége azonban egészségtudatos életmóddal csökkenthető.  A dinnyében található vegyületek optimalizálják a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt

A szervezetben jelenlévő  gyulladások számos krónikus betegség kialakulásához vezethetnek. A görögdinnyében meglévő antioxidánsok azonban igazoltan csökkentik ezt, ráadásul késleltethetik az Alzheimer-kór kialakulását is.

Megőrzi a szem egészségét

A kor előrehaladtával a látásunk veszíthet élességéből, a dinnye rendszeres fogyasztása azonban lelassítja azokat a sejtkárosító gyulladásos folyamatokat, amelyek felelősek a látás romlásáért.

Enyhítheti az izomfájdalmat

A citrullin javíthatja az edzésteljesítményt és csökkentheti az izomfájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy a testmozgást követő dinnyefogyasztás enyhíti az izomlázat és felgyorsítja a nyugalmi pulzus visszaállítását is.

Elősegíti a bőr egészségét

A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőrünk egészsége szempontjából. A C-vitamin serkenti a kollagéntermelést, az A-vitamin pedig fokozza a bőrsejtek szaporodását és regenerációját, így hozzájárul a fiatalos bőrkép megőrzéséhez.

Javíthatja az emésztést

A görögdinnye magas víz és rosttartalmának köszönhetően hatékonyan elősegíti az emésztést és a salakanyagok távozását a szervezetből.

A dinnyét nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hiszen egy kis kreativitással igazán frissítő italokat és salátákat készíthetünk belőle. De hogyan tudjuk kiválasztani a tökéletes dinnyét? Ebben a cikkünkben ezt is eláruljuk.

(Forrás: Health Line, fotók: Getty Images)

gyümölcs | dinnye | nyár | előnyei | egészség

FOLYTASD EZZEL

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Salalah – A téli üdülések új slágere

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A csendes luxus titka: ismerd meg a Falconerit!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom