Close
A rossz sztereotípiákra figyelmeztető feliratot kaptak klasszikus Disney-rajzfilmek

A rossz sztereotípiákra figyelmeztető feliratot kaptak klasszikus Disney-rajzfilmek

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet.

“Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak, és ma is azok.”

Ez a felirat jelenik meg Disney-rajzfilmek vetítése előtt. A BBC-hez eljuttatott üzenetében a Disney+ megjegyzi: ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból,

“inkább tudomásul akarják venni annak káros hatásait, tanulni akarnak belőle, és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Susi és Tekergő valamint a Macskarisztokraták lejátszásakor is. (Zárójel: ha esetleg neked sem lenne egyértelmű, ennek a két rajzfilmnek konkrétan utánakerestünk, mi is lehet a baj velük; a problémás rész elvileg mindkettőben az, hogy

a mesebeli sziámi macskák sztereotipikusan ábrázolják az ázsiaiakat.

A belső kommentszekciónkat ezennel ki is kapcsoltuk.)

A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a rasszizmussal kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely “esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”.

A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala – Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom