Close
Kipróbáltuk a pápai butikhotelt, ahol a múlt, a jelen és a jövő kezet fog – Ditlin Boutique Hotel

Kipróbáltuk a pápai butikhotelt, ahol a múlt, a jelen és a jövő kezet fog – Ditlin Boutique Hotel

Pápa nem kimondott turistaváros – kalandvágyó utazó legfeljebb csak keresztülhajt rajta, ha a Bakonyba, Pannonhalmára, Győrbe vagy épp a Balatonhoz igyekszik. Ha viszont abból ítélünk, amit most Pápa belvárosában látunk, könnyen lehet, hogy ez hamarosan változni fog. Hatalmas terek újulnak meg, parkok, sportközpontok, utak épülnek. No meg színvonalas szálláshelyek, mint amilyen a Ditlin is.

Az észak-dunántúli kisvárosba érve néhány perc alatt úrrá lesz rajtunk a vizuális disszonancia. Az út egyik oldalán gyönyörű, évszázados épületek, a másikon szocialista üzletházak magasodnak. Nagypolgári villák – amelyeknek korábbi lakói az Esterházy-kastélyban élőket szolgálták ki – kitört ablakokkal várnak a pusztulásra vagy a megújulásra.

A fejlődés ugyan szemmel látható – a Fő tér és a mellette található Esterházy-kastély színvonalas szolgáltatásokkal együtt újult meg, piac és sportközpont épül, a romantikus Várkert hamarosan teljesen átalakul –, de ki tudja, társul-e az egyre bővülő lehetőségekhez fizetőképes kereslet?

A város egyetlen ütőkártyája jelenleg az üzleti turizmus, és néhány nagy cég – mint a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems vagy a Pápai Hús Kft. –, amelyek rengeteget utaztatnak. Sallay Katalinék is ebben látták meg a lehetőséget, és építettek nyolcszobás butikhotelt a város kétségtelenül legszebb részén, az Esterházy utcában.

A szálláshely alig egy éve készült el, azóta több mint ötvenszázalékos kihasználtsággal üzemel, hétfőtől csütörtökig szinte folyamatos a teltház. A patinás épület, amit Katalinék egy idős tanárnőtől vették meg 2013-ban, szerelem volt első látásra.

“Az utcában sétáltunk a férjemmel, és rácsodálkoztunk, milyen gyönyörű ez a ház, még lerobbant állapotban is. Épp eladó volt, és kérdeztem a férjem: nem vesszük meg? De, vegyük! – válaszolta.”

Talán nem is tudták rögtön, mi lesz az ingatlan funkciója, a felújítással négy évet vártak, közben figyelték a pályázati lehetőségeket is, hátha sikerül megcsípni némi forrást a renoválásra. Az eredeti koncepció szerint Katalin testvérének, Juditnak az olasz származású, építész férje vezette volna a felújítást, de végül a munka hazaszólította.

“Ne álljatok neki, nem értetek hozzá” – mondta a testvérpárnak a rutinos építész. Ők mégis belevágtak.

Katalin intézte a pénzügyi részt és a pályázatokat – ő egyébként pénzügyi területen dolgozik, így adott volt, hogy ez a rész rá esik majd –, Judit – aki eredetileg gyógyszerész – a műszaki ellenőrzésért felelt.

A kis csapathoz csatlakozott Szabó Rita, Svájcban élő belsőépítész, aki többéves, Nyugat-Európában szerzett tapasztalatával járult hozzá, hogy a belső terek megkapják végleges formájukat. Rita az építkezést folyamatosan figyelemmel kísérte, bár személyesen csak 4-5 alkalommal tudott jelen lenni.

Szerencsére sem a tapasztalat hiánya, sem a távolság nem látható a végeredményen. A Ditlinben mindennek megvan a helye, úgy sikerült újjá varázsolni az épületet, hogy az eredeti karakterét sem vesztette el. Persze a mozgásteret az is szűkítette, hogy az épület műemlék jellegű, a kerítéstől a lámpákig mindent eredeti formájába kellett visszaállítani.

A hotel végül nyolc kétszemélyes szobával 2018 februárjában nyitott meg. A szobák színesek, vidámak, és nagyon változatosak: a hölgy hálójában, a barokk szobában, a kék ajtós szobában vagy akár az ezüstműves szobájában is megszállhatunk, és biztosak lehetünk benne, minden alkalommal lesz néhány egyedi megoldás, izgalmas részlet, ami megragadja a figyelmünket. Pluszpont, hogy a felújításkor fordítottak energiát az újrahasznosításra is: több fotelt egy kárpitos mentett meg a régi házból, a lámpák és tükrök egy részét a bolhapiacon találták.

A terek jól átgondoltak, kényelmesek, a szobák nagyon-nagyon szerethetőek, és csillogóan tiszták, ami a vendégértékelésekben is megmutatkozik – rengeteg a pozitív visszajelzés, és az egyik legnagyobb szálláskereső portálon 9,6-es az értékelésük a 10-ből.

Jelenleg hárman dolgoznak a Ditlinben, ami már csak a remek reggeli miatt is indokolt.

“A reggelit igyekszünk változatossá tenni, salátákat, sonkás-tojásos muffint, és hagyományos reggeli fogásokat is készítünk” – meséli Kati, aki még szakácsvizsgát is tett, hogy akár komolyabb vendéglátásra is legyen lehetőség a hotelben.

Bár arra egyelőre nincsenek felkészülve, hogy külsős vendégeket is fogadjanak, nem is törekszenek rá igazán. Nekik sokkal fontosabb az, hogy a saját vendégeiknek a maximumot nyújtsák.

És bár önmagában Pápa talán nem egy egész hétvégés program, a Ditlin már elég indok lehet, hogy innen induljunk el túrázni a Bakonyba, horgászni a pápai tavakra, fürdőzni Sárvárra vagy bort kóstolni a közeli Somló-hegyre.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom