Close
Ez történik, ha a világ első számú pezsgőbirodalmának vezetője saját pincészetet alapít

Ez történik, ha a világ első számú pezsgőbirodalmának vezetője saját pincészetet alapít

A Veuve Clicquot egykori vezérigazgatója saját pincészetet alapított Burgundiában, a Domaine du Cellier aux Moines-szal pedig már le is tette a névjegyét a régióban.

Borítékolható volt, hogy miután Philippe Pascal, a Veuve Clicquot és a Moët Hennessey Group korábbi vezérigazgatója visszavonul, azonnal saját borászatot alapít. Az viszont már annál meglepőbb, hogy választása a híres francia borvidéken, Burgundián belül Givry-re esett.

Pascal és felesége, Catherine Burgundiában járva bukkantak rá Givry kolostorára és a La Ferté apátság szőlőskertjére, ahol kilenc évszázada gyártanak borokat. A házaspár és három gyermekük 2004-ben vásárolta meg az ingatlant, hogy megalapítsák a Domaine du Cellier aux Moines-t.

A helyzet azonban egyáltalán nem volt rózsás, a szőlőültetvények és a kolostor pincéje is borzasztóan rossz állapotban voltak. A család azonban biztos volt abban, hogy

a birtok egyedülálló lehetőséget kínál számukra, hogy világszínvonalra emeljék a pinot noirt.

A Givry-ben gyártott borokat régóta alulértékelik, holott a filoxéra előtt a legkeresettebbek közé tartoztak. Ám a szőlőt pusztító betegség és az első világháború utáni munkaerőhiány gyakorlatilag kizsigerelte a helyi borgyártást. Pascal és felesége azonban vissza akarja szerezni a terület régi dicsőségét.

Elképesztő munka várt rájuk, a meredek domboldalon az ültetvények rendbetétele, a talaj feltérképezése, a biodinamikus borkészítésre való átállás, az új, gravitációs borászat kialakítása hatalmas kihívást jelentett, az eredmények azonban már most figyelemre méltóak, hiszen

a Domaine du Cellier aux Moines állítja elő a legtöbb bort Givry-ben.

Az egyik legnépszerűbb boruk az elegáns Clos du Cellier aux Moines 2019 Givry Premier Cru, amelynek illatában a cseresznye és a málna jelenik meg, ízében pedig a szeder és a bogyós gyümölcsök dominálnak selymes tanninok kíséretében.

(Forrás: RobbReport, fotók: Facebook)

bor | veuve clicquot | burgundia | pincészet | borászat

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram