Close
Óriási károk várhatók: Újra rekordhideg és brutális fagy sújtja a szőlőtermesztőket Franciaországban

Óriási károk várhatók: Újra rekordhideg és brutális fagy sújtja a szőlőtermesztőket Franciaországban

Franciaország történelmének egyik legrosszabb évén van túl a bortermelés terén, ám a 2022 is szélsőséges időjárási körülményekkel indul. A késői fagy ismét elérte az ország egyes régióit, ami hatalmas károkat okozhatott a szőlőültetvényeken.

Egyes becslések szerint a tavalyi áprilisi fagy a francia szőlőültetvények mintegy nyolcvan százalékát érintette. Az idei évben a rekordhideg valamivel hamarabb csapott lesz az országra, így bíznak abban, hogy a károk is alacsonyabbak lesznek.

A forgatókönyv azonban gyakorlatilag ugyanaz volt mindkét évben: a március meleg időjárást hozott, ami korai bimbózást eredményezett, ám

az áprilisban bekövetkezett fagyok egyelőre beláthatatlan következményekkel járnak.

Sajtóértesülések szerint az idei rekordhideg különösen Burgundiában okozhatott károkat. A szőlőtermelők fáklyákkal próbálták melegíteni az ültetvényeket, hogy megelőzzék a nagyobb bajt, azonban

a legtöbben nagyon súlyosnak nevezték a helyzetet és attól tartanak, hogy a termés 50-80 százalékát is elveszíthetik.

A késői fagyok egyre gyakoribb problémává váltak Franciaországban, 2016 óra háromszor is óriási károkat okozott az áprilisi rekordhideg, azonban a mezőgazdasági minisztérium kijelentette: az idei veszteségek csak pár nap múlva válnak láthatóvá.

A bortermelők évek óta azon gondolkodnak, miként tudnák felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. Tavaly például hat új, a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenálló szőlőfajt engedélyeztek, amelyek korlátozott mennyiségben használhatók majd a borok előállításához.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

burgundia | francia bor | bor | fagy | francia borvidék

FOLYTASD EZZEL

Üvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom