Close
Óriási károk várhatók: Újra rekordhideg és brutális fagy sújtja a szőlőtermesztőket Franciaországban

Óriási károk várhatók: Újra rekordhideg és brutális fagy sújtja a szőlőtermesztőket Franciaországban

Franciaország történelmének egyik legrosszabb évén van túl a bortermelés terén, ám a 2022 is szélsőséges időjárási körülményekkel indul. A késői fagy ismét elérte az ország egyes régióit, ami hatalmas károkat okozhatott a szőlőültetvényeken.

Egyes becslések szerint a tavalyi áprilisi fagy a francia szőlőültetvények mintegy nyolcvan százalékát érintette. Az idei évben a rekordhideg valamivel hamarabb csapott lesz az országra, így bíznak abban, hogy a károk is alacsonyabbak lesznek.

A forgatókönyv azonban gyakorlatilag ugyanaz volt mindkét évben: a március meleg időjárást hozott, ami korai bimbózást eredményezett, ám

az áprilisban bekövetkezett fagyok egyelőre beláthatatlan következményekkel járnak.

Sajtóértesülések szerint az idei rekordhideg különösen Burgundiában okozhatott károkat. A szőlőtermelők fáklyákkal próbálták melegíteni az ültetvényeket, hogy megelőzzék a nagyobb bajt, azonban

a legtöbben nagyon súlyosnak nevezték a helyzetet és attól tartanak, hogy a termés 50-80 százalékát is elveszíthetik.

A késői fagyok egyre gyakoribb problémává váltak Franciaországban, 2016 óra háromszor is óriási károkat okozott az áprilisi rekordhideg, azonban a mezőgazdasági minisztérium kijelentette: az idei veszteségek csak pár nap múlva válnak láthatóvá.

A bortermelők évek óta azon gondolkodnak, miként tudnák felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. Tavaly például hat új, a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenálló szőlőfajt engedélyeztek, amelyek korlátozott mennyiségben használhatók majd a borok előállításához.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

franciaország | fagykár | francia borvidék | bor | francia bor

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom