Close
Így küzd a leghíresebb francia borvidék az éghajlatváltozás ellen

Így küzd a leghíresebb francia borvidék az éghajlatváltozás ellen

Hat új, a szélsőséges időjárási körülményeknek ellenálló szőlőfajt engedélyeztek, amelyek korlátozott mennyiségben használhatók majd a borok előállításához.

A francia borászatokat az éghajlatváltozás hátrányosan érinti, az eddig ismert bordeaux-i borok pedig jelentősen átalakulhatnak.

2019-ben a világ egyik legismertebb borvidéke hét új szőlőfajta hozzáadását javasolta azok közé a fajták közé, melyeket a régi borok készítése során felhasználhatnak.

A korábbi hat vörös és nyolc fehér szőlőfajta mellé azért esett a választás további hétre, mert azok különösen jól ellen tudnak állni az éghajlatváltozásnak, és kevésbé optimális időjárási körülmények között is virágzani tudnak.

A rendkívül hagyománykövető gondolkodásáról híres a francia Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) a hét javasolt szőlőfajta közül hatot nemrégiben engedélyezett, így azok ültetése a következő szezonban már el is kezdődhet. A négy vörös – Arinarnoa, Castets, Marselan és Touriga Nacional –, valamint két fehér – Alvarinho és Liliorila – szőlőfajta mindegyike jól alkalmazkodik a hőmérséklet-emelkedéshez és a rövidebb növekedési ciklusokhoz.

Az új szőlőfajokat csak korlátozottan lehet felhasználni a bortermelésben, az ültetett szőlőterület legfeljebb öt százalékát tehetik ki, és legfeljebb tíz százalékban adhatók hozzá a borokhoz.

A bordeaux-i bortanács szerint az engedélyezés igazolta a helyi borászok és termelők több mint egy évtizedes, éghajlatváltozás hatásaira irányuló kutatásának eredményességét. Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy ez csupán egyike annak a sokféle lehetőségnek, amellyel a régió eredményesen tud alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. Egyéb mezőgazdasági változások, új módszerek és szokások adaptálása szükséges. Többek között az időjárás függvényében késleltethetik a metszést, növelhetik a szőlő törzsmagasságát, korlátozhatják a levélritkítás gyakorlatát, hogy hosszú ideig azt a kiváló és semmi máshoz nem hasonlítható borokat kínálhassák a fogyasztóknak, amelyek világhírűvé tették a régiót.

Borsztorik

A napokban kiderült, hogy több száz éves szőlőmagokból olvasták ki kutatók Franciaország világhírű borvidékének, Champagne-nak a történetét. Ha a hazai pincészetekre gondolunk, elsőként talán a Szépasszony-völgyben található autentikus pincesorok jelennek meg lelki szemeink előtt. Pedig Magyarországon is megindult a Nyugat-Európában már korábban elkezdődött forradalom, amely a kortárs dizájn egyeduralmáról szól.

(Fotók: Getty Images)

bordeaux | bortermelés | szőlő | francia | bor

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram