Close
Három pincészet, amiről első ránézésre nem gondolnánk, hogy Magyarországon van

Három pincészet, amiről első ránézésre nem gondolnánk, hogy Magyarországon van

Ha a hazai pincészetekre gondolunk, elsőként talán a Szépasszony-völgyben található autentikus pincesorok jelennek meg lelki szemeink előtt. Pedig Magyarországon is megindult a Nyugat-Európában már korábban elkezdődött forradalom, amely a kortárs dizájn egyeduralmáról szól.

A modern vonalvezetés, az acélszerkezetek, a letisztult, természetközeli építőanyagok és a nagy üvegfelületek dominanciája éppúgy jelen van Franciaországban, mint a Mátránál.

Kreinbacher Birtok

A Somló-hegy lábánál fekvő impozáns Kreinbacher Birtokot bármelyik Nyugat-Európai borászat megirigyelhetné. Az indusztriális stílusú komplexum fő épülete hajóorrként emelkedik ki a tájból.

Az épületegyüttest alapjaiban hatja át a modern építészet, de a tervezők arra is törekedtek, hogy a 21. századi megoldások mellett a hagyományos értékeket is megőrizzék a vintázs hangulaton keresztül.

Így kerül tökéletes harmóniába az urbánus letisztultság a vidéki rusztikussággal.

A birtok idegenforgalmi jelentőséggel is bír, ugyanis szállodával és étteremmel egyaránt rendelkezik, így a gasztronómia szerelmesei akár több napot is eltölthetnek az ültetvények szomszédságában.

Tervezőstúdió: Ekler Építész Kft.

Sauska borászat

A Villánytól dél-nyugatra található Sauska borászathoz egy tartályos erjesztő, egy palackozóüzem és egy logisztikai raktár tartozik, melyeket a természetközeliség jellemez.

A terméskővel burkolt komplexum tökéletesen illik a tájba, architektúrájának izgalmasságát pedig a homlokzattal párhuzamosan futó faszerkezetek adják meg.

A belső terek vasbeton pillérei és a monumentális csarnokterek modern gondolkodásról árulkodnak, a klasszikus borospincék dongaboltozatának megidézése pedig a hagyományok iránti elkötelezettséget szimbolizálja.

Tervező: Sugár Péter

Kovács és Lánya pincészet

A Mátrai borvidék szívében található birtok modern épületegyüttese a bizonyíték arra, hogy Gyöngyöstarjánon a Kovács és Lánya pincészet segítségével újjászületik és minden eddiginél magasabb szintre emelkedik a borkultúra.

A lankás dombok lábánál elterülő, mintegy százhektáros szőlőbirtok egyszerre testesíti meg a fiatalos lendületet és a generációk közötti tiszteleten alapuló tradíciókat.

A szálláshellyel is rendelkező birtok az ősz színeit magára öltve a toszkán hangulatot árasztja magából, miközben a természet kincsei előtt is tiszteleg.

Tervezőstúdió: Grafit Építész iroda és a GK Industry Technology

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom