Close
Mindent átír ez a cseh pincészet, amit eddig a borászatokról gondoltunk

Mindent átír ez a cseh pincészet, amit eddig a borászatokról gondoltunk

A Morva-vidék borhagyományai, a nedű szeretete és mély tisztelete régi időkre nyúlik vissza. Az ódon pincesorok helyett azonban egy ultramodern pincészet vonzza leginkább a borgasztronómia iránt érdeklődőket, amely ráadásul közösségi térként funkcionálva kulturális eseményeknek is otthont ad.

A Brno közelében található dobsice-i Lahofer Pincészet páratlan épületegyüttese új dimenzióját nyitja meg mindannak, amit eddig a borászatokról gondoltunk, hiszen az évezredes borhagyományokat és a természetközeliséget egyesíti a kortárs dizájnnal.

Ráadásul a komplexumban remekül végigkövethetik a laikusok még a modernkori borászati folyamatokat is.

Elsőként bepillantást nyerhetnek a létesítmény működésébe, ahol az isteni nedű készül, majd áthaladhatnak a pincészet adminisztratív bázisába, hogy aztán egy látogatóközpontba betérve a kóstolótermekben ízlelhessék meg az innovatív és klasszikus borászati megoldások tökéletes harmóniájában előállított italokat.

A kóstolótermek boltíves gerendáin visszaköszön a régió tipikusnak mondható borospince-hangulata, amelyet azonban a szőlőültetvények között hullámzó, amfiteátrumként is funkcionáló tető emel még magasabb szintre.

Magának az amfiteátrumnak a megjelenésén is visszaköszön a borászat esszenciája, hiszen a konkáv tető egy hatalmas pince látszatát kelti, amelyet a boroshordókra jellemző bordázottság határoz meg. A pincészet közösségi tereinek vasbeton íve egyedi koncepció mentén került kialakítása: az egyes ívek közötti távolságot ugyanis a szőlők közötti sortávhoz igazították.

A látogatóközpont az üveghomlokzatnak köszönhetően gyakorlatilag reggeltől estig fényárban úszik, hogy láthatatlanul összekösse a kültérrel,

ahol a borélmények mellé a nagy beszélgetéseknek, a csillagfényes jazz-koncerteknek, kortárs színházi előadásoknak és szüreti mulatságok járnak.

Az amfiteátrum a turisták mellett a helyi lakosokat is vonzza, így forr össze végleg a pincészet kötelékében a gasztronómia és a kultúra, amely a közösségi erő gyökerein nyugszik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: archdaily.com, Alex shoots buildings, Laurian Ghinitoiu)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom