A Morva-vidék borhagyományai, a bor szeretete és mély tisztelete régi időkre nyúlik vissza. Az ódon pincesorok helyett azonban egy ultramodern pincészet vonzza leginkább a borgasztronómia iránt érdeklődőket, amely ráadásul közösségi térként funkcionálva kulturális eseményeknek is otthont ad.
A Brno közelében található dobsicei Lahofer Pincészet páratlan épületegyüttese új dimenzióját nyitja meg mindannak, amit eddig a borászatokról gondoltunk, hiszen az évezredes borhagyományokat és a természetközeliséget egyesíti a kortárs dizájnnal.
Ráadásul a komplexumban remekül végigkövethetik a laikusok a modernkori borászati folyamatokat is.
Elsőként bepillantást nyerhetnek a létesítmény működésébe, majd áthaladhatnak a pincészet adminisztratív bázisába, hogy aztán egy látogatóközpontba betérve a kóstolótermekben ízlelhessék meg az innovatív és klasszikus borászati megoldások tökéletes harmóniájában előállított italokat.
A kóstolótermek boltíves gerendáin visszaköszön a régió tipikusnak mondható borospince-hangulata, amelyet azonban a szőlőültetvények között hullámzó, amfiteátrumként is funkcionáló tető emel még magasabb szintre.
Magának az amfiteátrumnak a megjelenésén is visszaköszön a borászat esszenciája, hiszen a konkáv tető egy hatalmas pince látszatát kelti, amelyet a boroshordókra jellemző bordázottság határoz meg. A pincészet közösségi tereinek vasbeton ívét egyedi koncepció mentén alakították ki: az egyes ívek közötti távolságot ugyanis a szőlők közötti sortávhoz igazították.
A látogatóközpont az üveghomlokzatnak köszönhetően gyakorlatilag reggeltől estig fényárban úszik, hogy láthatatlanul összekösse a kültérrel,
ahol a borélmények mellé a nagy beszélgetéseknek, a csillagfényes dzsesszkoncerteknek, kortárs színházi előadásoknak és szüreti mulatságok járnak.
Az amfiteátrum a turisták mellett a helyi lakosokat is vonzza, így forr össze végleg a pincészet kötelékében a gasztronómia és a kultúra, amely a közösségi erő gyökerein nyugszik.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Archdaily, Alex shoots buildings, Laurian Ghinitoiu)
látogatóközpont | Morva-vidék | amfiteátrum | építészet | dizájn | bor
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!