Mindent átír ez a cseh pincészet, amit eddig a borászatokról gondoltunk

A Morva-vidék borhagyományai, a bor szeretete és mély tisztelete régi időkre nyúlik vissza. Az ódon pincesorok helyett azonban egy ultramodern pincészet vonzza leginkább a borgasztronómia iránt érdeklődőket, amely ráadásul közösségi térként funkcionálva kulturális eseményeknek is otthont ad.

A Brno közelében található dobsicei Lahofer Pincészet páratlan épületegyüttese új dimenzióját nyitja meg mindannak, amit eddig a borászatokról gondoltunk, hiszen az évezredes borhagyományokat és a természetközeliséget egyesíti a kortárs dizájnnal.

Ráadásul a komplexumban remekül végigkövethetik a laikusok a modernkori borászati folyamatokat is.

Elsőként bepillantást nyerhetnek a létesítmény működésébe, majd áthaladhatnak a pincészet adminisztratív bázisába, hogy aztán egy látogatóközpontba betérve a kóstolótermekben ízlelhessék meg az innovatív és klasszikus borászati megoldások tökéletes harmóniájában előállított italokat.

A kóstolótermek boltíves gerendáin visszaköszön a régió tipikusnak mondható borospince-hangulata, amelyet azonban a szőlőültetvények között hullámzó, amfiteátrumként is funkcionáló tető emel még magasabb szintre.

Magának az amfiteátrumnak a megjelenésén is visszaköszön a borászat esszenciája, hiszen a konkáv tető egy hatalmas pince látszatát kelti, amelyet a boroshordókra jellemző bordázottság határoz meg. A pincészet közösségi tereinek vasbeton ívét egyedi koncepció mentén alakították ki: az egyes ívek közötti távolságot ugyanis a szőlők közötti sortávhoz igazították.

A látogatóközpont az üveghomlokzatnak köszönhetően gyakorlatilag reggeltől estig fényárban úszik, hogy láthatatlanul összekösse a kültérrel,

ahol a borélmények mellé a nagy beszélgetéseknek, a csillagfényes dzsesszkoncerteknek, kortárs színházi előadásoknak és szüreti mulatságok járnak.

Az amfiteátrum a turisták mellett a helyi lakosokat is vonzza, így forr össze végleg a pincészet kötelékében a gasztronómia és a kultúra, amely a közösségi erő gyökerein nyugszik.

Ez is érdekelhet:
13 596 egyenként elforgatott téglából épült ez a hihetetlen borászat

A bor nem tudjuk, hogy milyen, de az épület – az épület az önmagáért beszél.

(Fotók: Archdaily, Alex shoots buildings, Laurian Ghinitoiu)

látogatóközpont | Morva-vidék | amfiteátrum | építészet | dizájn | bor

FOLYTASD EZZEL

Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át

Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom