Óriási károk várhatók: Újra rekordhideg és brutális fagy sújtja a szőlőtermesztőket Franciaországban

Franciaország történelmének egyik legrosszabb évén van túl a bortermelés terén, ám a 2022 is szélsőséges időjárási körülményekkel indul. A késői fagy ismét elérte az ország egyes régióit, ami hatalmas károkat okozhatott a szőlőültetvényeken.

Egyes becslések szerint a tavalyi áprilisi fagy a francia szőlőültetvények mintegy nyolcvan százalékát érintette. Az idei évben a rekordhideg valamivel hamarabb csapott lesz az országra, így bíznak abban, hogy a károk is alacsonyabbak lesznek.

A forgatókönyv azonban gyakorlatilag ugyanaz volt mindkét évben: a március meleg időjárást hozott, ami korai bimbózást eredményezett, ám

az áprilisban bekövetkezett fagyok egyelőre beláthatatlan következményekkel járnak.

Sajtóértesülések szerint az idei rekordhideg különösen Burgundiában okozhatott károkat. A szőlőtermelők fáklyákkal próbálták melegíteni az ültetvényeket, hogy megelőzzék a nagyobb bajt, azonban

a legtöbben nagyon súlyosnak nevezték a helyzetet és attól tartanak, hogy a termés 50-80 százalékát is elveszíthetik.

A késői fagyok egyre gyakoribb problémává váltak Franciaországban, 2016 óra háromszor is óriási károkat okozott az áprilisi rekordhideg, azonban a mezőgazdasági minisztérium kijelentette: az idei veszteségek csak pár nap múlva válnak láthatóvá.

A bortermelők évek óta azon gondolkodnak, miként tudnák felvenni a harcot a klímaváltozással szemben. Tavaly például hat új, a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenálló szőlőfajt engedélyeztek, amelyek korlátozott mennyiségben használhatók majd a borok előállításához.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

franciaország | bor | fagykár | francia bor | bortermelés

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom