Dortmundban az éjszakai életet összekapcsolták a városfejlesztéssel, és a tandem jól működik

Éppen egy hónapja jártunk Bécsben, ahol beszélgettünk Petra Jensszel, a Bécsi Mobilitási Ügynökség gyalogos közlekedésért felelős megbízottjával. Hasonlóan különös szerepkörök azonban más európai önkormányzatoknál is vannak – ilyen például Dortmund éjszakai menedzsere, Chris Stemann, akinek a története távolról sem merül ki annyiban, hogy jópofa neve van a pozíciójának.

Chris Stemannt leginkább Firestarter néven ismerték korábban, mint nemzetközileg is jegyzett DJ-t, aki emellett rendezvényszervezőként több mint 25 éven át mozgott az éjszakai életben. Különös módon az élete a Covid idején, 2021-ben vett teljesen új irányt, amikor a dortmundi városháza Gazdaságfejlesztési Ügynöksége felkérte az éjszakai menedzser pozícióra.

Nem sok ilyen önkormányzati szerepkör létezik, Dortmundban azért találták ki, hogy segítsék az „éjszakai gazdaság” szereplőit túlélni, majd talpra állni. Chris ismerte a helyi bárokat, klubokat, zenészeket, szervezőket, így logikus volt őt felkérni, és vállalta is a feladatot – az eredeti terv szerint két évre, ami aztán annyira sikeresen alakult, hogy nemrég állandósították a szerepkörét.

Éjszakai nyugalom a Phoenix-tó és a Hörde vár környékén

 

Rajongói fotó készül egy dortmundi koncerten

 

Kezdetben Dortmund segélyalapokat hozott létre, restart kampányokat indított, majd 2023 végén elengedte a „szórakoztatási adót” és a zárórát, hogy minél jobb lehetőségeket biztosítson a kluboknak. Közben lassan új szintre lépett a klubok és a városvezetés közötti kommunikáció, amely egyre inkább a bizalmon, megértésen és tiszteleten alapul.

„Megbecsülni mindenkit, ez a legfőbb cél”

– mondja Chris, aki felismerte, hogy nem elég egyszerűen összekapcsolnia az éjszakai élet szereplőit a városvezetéssel, merthogy klasszikus konfliktus van a fiatalok és a városlakók között, amit mérsékelni kell, főleg a nem szervezett bulik lehetnek problémásak.

„Ha tanultunk valamit a járványból, az az, hogy már tudjuk, milyen nagy szükségünk van egymásra, ahelyett, hogy egymás ellen dolgoznánk.”

Szép felismerés, de nem olyan egyszerű tenni érte. Chris a pandémia előtt 25 éven át vezetett egy koncerteket és partikat szervező kis promóciós céget, DJ-ként pedig negyven országban lépett fel. Szerette volna megosztani a tapasztalatait, adni valamit a fiatal művészeknek, a feltörekvő közösségeknek, de az új szerepkörében „beszélnie és magyaráznia” kell.

„Számomra komoly kihívás a nyilvánosság előtt felszólalni – fejtegette –, nem véletlenül a zenét választottam egyetemes nyelvemnek: a zene beszélt helyettem, azzal fejeztem ki magamat. Zene helyett szavakat találni új feladat nekem, de szeretem a kihívásokat, és minden alkalommal egyre jobban csinálom.”

Az új találkozásokat viszont élvezi, az irodai munka mellett most is jelen van az éjszakában, hétvégenként különösen. Ígértünk az eredeti feladatán túlmutató dolgokat is. Az elmúlt években létrehoztak egy Dortmund Guide nevű „de-eszkalációs és prevenciós” csapatot, ami új megközelítést jelent a konfliktusmenedzsmentben, amennyiben „az utcán és tereken bulizó srácokat tisztelettel és megértéssel kezeljük, mintha a vendégeink lennének! Szeretnénk, ha éreznék, hogy szívesen látjuk és megbecsüljük őket, az ötleteiket, a különleges energiájukat. Közben a városlakók számára is kapcsolattartók vagyunk, és miután minden résztvevőt összehoztunk a megértés a megbecsülés jegyében, elkezdett megváltozni a viselkedésük.

24 hónappal a Dortmund Guides indulása után a város utcái sokkal biztonságosabbak éjszaka.”

A rendőrség és a közrendvédelmi hivatalok azt állítják, hogy akár negyven százalékkal kevesebb éjszakai hívásuk és műveletük van, ezt a visszajelzést pedig a lakók, a klubok és a kölykök is szívesen osztják meg.

Chris példaként említi a legutóbbi szilveszter estét, amikor ötezren buliztak a város főterén, a Friedensplatzon, miközben az ország legtöbb más városa lemondott minden nyilvános ünneplést terrortámadásoktól félve és nők zaklatásától tartva.

„Nálunk egy vidám, békés ünnepség zajlott, konfliktusok, erőszak vagy más incidensek nélkül, ami egy két éven át tartó csapatmunka eredménye” – összegzett az éjszakai menedzser, kiemelve az éjszakai élet fontosságát megértő és támogató Thomas Westphal polgármester szerepét.

Mi viszont csak azért emeljük ki, mert Chris szerint a története más városok számára is tanulságos.

„A nagyvárosok közti verseny egyszerű: mitől lesz vonzó egy város a fiataloknak annyira, hogy ne csak tanulni menjenek oda, hanem kedvük legyen ott maradni?

– kérdezi az egykori DJ. – Egyre több város kezdi felismerni az éjszakai gazdaság és a városfejlesztés összetartozását. Az éjszakai menedzser feladata gondoskodni a város éjszakai gazdaságának növekedéséről és olajozott működéséről.”

(Forrás: Euro Cities, fotók: GettyImages, nyitókép: a Phoenix-tó és a Florianturm éjszaka)

Németország | Chris Stemann | éjszakai élet | nagy sztori | dortmund

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom