Itt a lista: ezek a termékek drágultak a legtöbbet

A portfolio.hu összeszedte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs jelentése alapján, hogy mely termékek ára nőtt, illetve csökkent a legnagyobb mértékben a 17,6 százalékos éves infláció mellett 2023-ban –olvasható a 24.hu-n.

A legnagyobb mértékben a cukor ára emelkedett, 42,1 százalékkal, utána a tankönyv, 29,8 százalékkal, valamint a távolsági utazás 28,6 százalékkal drágult a legnagyobbat.

A vezetékes gáz viszont annyival olcsóbb lett, hogy a legnagyobb áresést ez produkálta a KSH szerint, 29,6 százalékkal, noha a tarifák nem is változtak. A KSH ezt a fogyasztáscsökkentéssel magyarázta: két díjszabás van ugyanis érvényben, az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresét kell fizetni az átlagfogyasztáshoz képest. Mivel a lakosság spórolt, különösen az átlagfogyasztás felett fogyasztók, ezért kevesebbet kellett fizetniük, emiatt számolt közel harminc százalékos árcsökkentést a KSH.

Emellett több élelmiszercikk ára is csökkent 2023-ban, legjobban a tojásé (18,1 százalék), a liszté (17,8 százalék) és a sertészsíré (16,4 százalékkal).

A portfolio.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a termékek (a többi élelmiszerrel együtt) még 2022-ben drágultak hatalmas mértékben és a mostani csökkenés ellenére még mindig jóval a 2021-es árszint felett vannak.

(Forrás: portfolio.hu, 24.hu, képek: Getty Images)

 

infláció | termékek | 2023 | áremelkedés | árucikkek

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom