Close
Így válnak luxussá a hétköznapi termékek: ennyivel fizetünk többet vásárláskor, mint tavaly

Így válnak luxussá a hétköznapi termékek: ennyivel fizetünk többet vásárláskor, mint tavaly

A KSH megjelentette a legújabb statisztikáját, és nem túl fényes kép bontakozik ki a számokból. 

Tavaly áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 37,9 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tejtermékeké (63,5 százalék), a vaj és vajkrémé (62,1 százalék), az édesipari lisztesárué (61,9 százalék), a kenyéré (61,6 százalék), a tojásé (51,0 százalék), a száraztésztáé (47,6 százalék), a péksüteményeké (46,7 százalék), a sajté (45,4 százalék) és a tejé (43,2 százalék) szállt el. A termékcsoporton belül a liszt (8,8 százalék) és az étolaj (3,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.

A háztartási energia 41,8 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 59,4, a tűzifa 54,4, a palackos gáz 46,9, az elektromos energia 27,3 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 20,5, ezen belül a szeszes italoké 27,5 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 9,3, ezen belül az új autókért 18, a konyha- és egyéb bútorokért 16,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 15,7, a szobabútorokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni.

Az állateledelek ára is kilőtt, 59,1 százalékkal lett magasabb, míg a mosó- és tisztítószereké 39,8, a testápolási cikkeké 28,3, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 20,7 százalékott nőtt. Az üzemanyagok 26 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások díja 14,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 36,2, a belföldi üdülés 28, a sport- és múzeumi belépők 27,9, az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 27,6, a járműjavítás és -karbantartás 23,4, a lakásjavítás és -karbantartás 20 százalékkal került többe.

Az előző hónaphoz, márciushoz képest az élelmiszerek ára átlagosan nem változott, de néhány termék ára felment, míg másoké csökkent. A csokoládé és kakaó 3,5, az üdítők és az éttermi étkezés egyaránt 1,4, a kávé 1,2 százalékkal kerül többe, a sajtért viszont 4,1, a tejért 2,7, a tejtermékekért 2, a száraztésztáért 1,4, a kenyérért 1,3, a vajért és vajkrémért 1, a párizsiért és kolbászért 0,9 százalékkal kell kevesebbet fizetnünk.

A háztartási energia ára 0,8 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Az üzemanyagok 0,7 százalékkal olcsóbbak lettek, a mosó- és tisztítószerek ára viszont 4,7, a testápolási cikkeké 2,8, az állateledeleké 1,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások 1,7 százalékkal drágultak, ezen belül a belföldi üdülés 4,9 százalékkal. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.

A brutális drágulás ellenére, ami a nyár slágerét is utolérte, örülhetünk, hogy egyáltalán még lehet kapni bizonyos termékeket: könnyen lehet, hogy a jövőben jó néhány dologból hiány lesz.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

árak | élelmiszer | áremelkedés | statisztika | KSH

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram