Close
Brutálisan megdrágul a kávé, a csoki, a rizs és még egy sor élelmiszer

Brutálisan megdrágul a kávé, a csoki, a rizs és még egy sor élelmiszer

A Fehér Ház volt séfje szerint hiány lehet a kávéból, a csokiból és a rizsből is a közeljövőben. Az állításait számos tanulmány alátámasztja.

A Fehér Ház egykori vezető szakácsa, Sam Kass megkongatta a vészharangot egy sor élelmiszerrel kapcsolatban. A People-nek adott interjújában úgy fogalmazott: számos, szívünknek nagyon kedves étel van valós veszélyben. Úgy véli, jó úton haladunk afelé, hogy ezekből hiány legyen és a legtöbb ember számára elérhetetlenné váljanak, vagy

ha megvásárolhatók is lesznek, az áruk rendkívül megnövekszik majd.

Konkrétan megemlítette a bort, a csokoládét, a kagylót és a rizst is, mint veszélyben lévő élelmiszert, valamint kiemelte a kávét is, melyből becslések szerint globális léptékben naponta kétmilliárd csészényi fogy.

A legfrissebb tanulmányok alátámasztják Kass állításait, egyes feltételezések szerint 2050-re már nem lesz csokoládé.

2022 januárjában a Zürichi Egyetem kutatói közzétettek egy jelentést, amely a klímaváltozás kávéra, kesudióra és avokádóra gyakorolt hatásáról szólt. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kávé a legsebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, ennek hatásait pedig termesztő régióban negatívan érzékelhetik.

Meglátásuk szerint a változások a következő három évtizeden belül lezajlanak,

Braziliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában pedig erősen le fognak csökkenni a termőterületek.

Egy 2019-es, a Science.org-on megjelent tanulmány pedig egyenesen úgy fogalmaz: a vadon termő kávéfajták legalább hatvan százalékát a kihalás fenyegeti a következő évtizedben.

Augusztusban pedig a Bloomberg számolt be arról, hogy a brazil arabica termelők, akik a világ legnagyobb exportőrei, ismét hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a szokatlan időjárás miatt. Az alacsony terméshozam a globális kínálat csökkenését jelenti.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

áremelkedés | drágulás | csoki | bor | kávé

FOLYTASD EZZEL

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram