Rossz hír érkezett, elszáll a kávé ára is

Soha nem volt még ilyen alacsony Brazília kávékészlete mint most, miközben kereslet folyamatosan nő.

Egy csésze kávé sokak reggelének elengedhetetlen része. A fogyasztók azonban elkezdhetnek aggódni, ugyanis a világ kávékészletei apadnak. A Bloomberg új jelentése szerint Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában rekordalacsony a kávébabkészlet, globális szinten nézve pedig a kikötői raktárakban az arabica készletek az elmúlt huszonhárom év legalacsonyabb szintjén vannak.

A kávékészletek olyan alacsonyak, hogy még ha jó termés is lesz jövőre, Brazíliában alig lesz elég a kereslet kielégítésére.

A kávé iránti igény azonban nő, ami még inkább megnehezíti a dolgokat. A globális fogyasztás 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi két százalékos emelkedés mellett, ez pedig azt jelenti, hogy egy év múlva a kereslet meghaladhatja a kínálatot.

Ennek ellensúlyozására a vállalatok világszerte emelik az árakat,

a brazil kávébab is tizenkilenc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

A tavalyi termelési időszakot a szélsőséges időjárás jellemezte, tüzek és fagyok egyaránt károkat okoztak. A Cooxupe, Brazília legnagyobb arabica-termelő szövetkezete tizenegy százalékos termeléscsökkenést prognosztizált az előző szezonhoz képest.

A közelgő időjárási viszonyok pedig úgy tűnik, nem adnak okot az optimizmusra. Brazíliában inkább szárazság lesz, míg Kolumbiában, a világ második legnagyobb kávétermelő országágban a várakozások szerint túl sok eső fog esni. Guatemala, Honduras, Nicaragua és Vietnám kávétermelő nemzetei szintén rossz kilátásokkal rendelkeznek.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

infláció | brazília | kávé | áremelkedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom