Close
Rossz hír érkezett, elszáll a kávé ára is

Rossz hír érkezett, elszáll a kávé ára is

Soha nem volt még ilyen alacsony Brazília kávékészlete mint most, miközben kereslet folyamatosan nő.

Egy csésze kávé sokak reggelének elengedhetetlen része. A fogyasztók azonban elkezdhetnek aggódni, ugyanis a világ kávékészletei apadnak. A Bloomberg új jelentése szerint Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában rekordalacsony a kávébabkészlet, globális szinten nézve pedig a kikötői raktárakban az arabica készletek az elmúlt huszonhárom év legalacsonyabb szintjén vannak.

A kávékészletek olyan alacsonyak, hogy még ha jó termés is lesz jövőre, Brazíliában alig lesz elég a kereslet kielégítésére.

A kávé iránti igény azonban nő, ami még inkább megnehezíti a dolgokat. A globális fogyasztás 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi két százalékos emelkedés mellett, ez pedig azt jelenti, hogy egy év múlva a kereslet meghaladhatja a kínálatot.

Ennek ellensúlyozására a vállalatok világszerte emelik az árakat,

a brazil kávébab is tizenkilenc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

A tavalyi termelési időszakot a szélsőséges időjárás jellemezte, tüzek és fagyok egyaránt károkat okoztak. A Cooxupe, Brazília legnagyobb arabica-termelő szövetkezete tizenegy százalékos termeléscsökkenést prognosztizált az előző szezonhoz képest.

A közelgő időjárási viszonyok pedig úgy tűnik, nem adnak okot az optimizmusra. Brazíliában inkább szárazság lesz, míg Kolumbiában, a világ második legnagyobb kávétermelő országágban a várakozások szerint túl sok eső fog esni. Guatemala, Honduras, Nicaragua és Vietnám kávétermelő nemzetei szintén rossz kilátásokkal rendelkeznek.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

áremelkedés | infláció | brazília | kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram