A Fehér Ház volt séfje szerint hiány lehet a kávéból, a csokiból és a rizsből is a közeljövőben. Az állításait számos tanulmány alátámasztja.
A Fehér Ház egykori vezető szakácsa, Sam Kass megkongatta a vészharangot egy sor élelmiszerrel kapcsolatban. A People-nek adott interjújában úgy fogalmazott: számos, szívünknek nagyon kedves étel van valós veszélyben. Úgy véli, jó úton haladunk afelé, hogy ezekből hiány legyen és a legtöbb ember számára elérhetetlenné váljanak, vagy
ha megvásárolhatók is lesznek, az áruk rendkívül megnövekszik majd.
Konkrétan megemlítette a bort, a csokoládét, a kagylót és a rizst is, mint veszélyben lévő élelmiszert, valamint kiemelte a kávét is, melyből becslések szerint globális léptékben naponta kétmilliárd csészényi fogy.
A legfrissebb tanulmányok alátámasztják Kass állításait, egyes feltételezések szerint 2050-re már nem lesz csokoládé.
2022 januárjában a Zürichi Egyetem kutatói közzétettek egy jelentést, amely a klímaváltozás kávéra, kesudióra és avokádóra gyakorolt hatásáról szólt. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kávé a legsebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, ennek hatásait pedig termesztő régióban negatívan érzékelhetik.
Meglátásuk szerint a változások a következő három évtizeden belül lezajlanak,
Braziliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában pedig erősen le fognak csökkenni a termőterületek.
Egy 2019-es, a Science.org-on megjelent tanulmány pedig egyenesen úgy fogalmaz: a vadon termő kávéfajták legalább hatvan százalékát a kihalás fenyegeti a következő évtizedben.
Augusztusban pedig a Bloomberg számolt be arról, hogy a brazil arabica termelők, akik a világ legnagyobb exportőrei, ismét hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a szokatlan időjárás miatt. Az alacsony terméshozam a globális kínálat csökkenését jelenti.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
bor | áremelkedés | drágulás | kávé | csoki | csokoládé
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!