Close
Kezdődik a szezonja, de ki tudja majd megfizetni? Kíméletlenül drágul a nyár slágerterméke

Kezdődik a szezonja, de ki tudja majd megfizetni? Kíméletlenül drágul a nyár slágerterméke

„Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is” – mondta a most kezdődő fagylaltszezonról Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Mint hozzátette, a drágulás egész Európában visszafogja a keresletet. Tavaly egy gombóc átlagos ára 400-450 forint volt, de idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint tíz-tizenöt százalékos áremelkedés várható.

Erdélyi Dóra nagyjából 440-520 forint közötti árakra számít, de
mint hozzátette, még ez sem feltétlenül fedezi a költségeket, és a cukrászok valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban az alapanyagok és az energia drágulását, mert  az a kereslet drasztikus visszaesésével járna.

A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan mértékben emelnék az árát, amint azt az előállítás költségei megkövetelnék.

Mindez a jövedelmezőség rovására mehet, ami veszélyeztetheti a vállalkozások működését, de további kockázat a munkaerőhiány is.

A fagylalt ára európai viszonylatban

Egy 2018-as felmérésben több európai város fagylaltárait vetették össze. Berlinben és Bécsben átlagosan 1,4 és 1,5 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára, a legdrágább helyen, Koppenhágában viszont már 3,8 eurót kértek érte, miközben itthon 320 forint körül lehetett kapni, amely átszámolva az akkori árfolyamon nagyjából egy eurót tett ki tehát európai viszonylatban olcsónak számított.

A hűsítő édesség Európa-szerte drágulhat, mivel az alapanyagárak az egész Unióban jelentősen emelkedtek egy év alatt: a februári inflációs adatok 10-60 százalék közötti drágulásokat mutattak. Ugyanakkor a kereslet visszaesésének visszafogó hatása is érzékelhető a kontinensen, ami gátat szab az emeléseknek.

Persze, nem is kell ragaszkodnunk a fagylalthoz, mert léteznek még jeges desszertek, amik remek hűsítők lehetnek a kánikulában.

(Forrás: Infostart, képek: Unsplash, Getty Images)

fagylalt | egy gombóc fagyi | áremelés | drágulás | árak

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ilyen lesz hétvégén az ország „legfinomabb” eseménye

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram