Dubaj többnyire a látványos épületeiről és a lenyűgöző városképéről híres, de van egy oldala, amiről hatalmas hiba volna lemaradni: a csúcsminőségű gasztronómiája. Mutatjuk, mi mindent kínál Dubaj, mint foodie-oázis reggelitől vacsoráig, helyi ételektől a nemzetközi konyháig!
Ízek és trendek fúziója, lenyűgözően változatos kulináris élmények teszik Dubajt az ínyencek kötelező úti céljává. A városban a helyi és nemzetközi konyha egyedülálló keverékét kínálja, világhírű szakácsok éttermeitől a hazai tehetségekig, brunchtól a vacsoráig, ami nem is csoda, hiszen nagyjából kétszáz különböző nemzetiség él itt.
Dubaj 3,5 milliós lakosságára mintegy 13 ezer vendéglátó egység jut, így érthető, hogy a drágább helyek mellett bőven találunk nagyon is megfizethetőeket, amilyen például Time-Out-Market, ahol önmagában számos ország ételeit kóstolhatjuk.
Világviszonylatban is kiemelkedő a minden évben megrendezett, a Ramadán utáni napokban kezdődő Dubai Food Festival, ami idén 23 naposra nyúlt, és a számtalan programnak csak az egyik eleme, a Dubai Restaurant Week önmagában több mint tízezer látogatót vonzott.
Ugyanakkor ne legyenek kétségeink: Dubaj egész évben fantasztikus felhozatallal várja a látogatókat.
A város együtt lélegzik a legújabb trendekkel, ami alatt ne kizárólag az éppen divatos fúziós megoldásokat értsük, de például a fenntarthatóságot is. Számtalan étterem és kávézó helyi alapanyagokat használ, ételpazarlás-mentesen működik, és más környezettudatos praktikákat is alkalmaz.
A fenntarthatóság csillagai
Három étterem, a BOCA, a LOWE és a Teible is megkapta a Michelin zöld csillagját 2023-ban a fenntarthatósági ethoszáért. A BOCA egy modern spanyol étterem a Nemzetközi Pénzügyi Központban (Dubai International Financial Centre, DIFC), amely a fenntarthatóságot helyezte a középpontba, és megfogalmazta a fenntartható fejlődés javítását célzó kiáltványt. A LOWE 2022-ben a valaha volt legelső győztese lett a MENA Fenntartható Étterem díjának, köszönhetően a hulladékcsökkentésnek, a helyi beszerzésnek, és a társadalmi tevékenységének. A Jameel Művészeti Központ közelében található Teible a szezonális ízekre összpontosít, a farmtól az asztalig szemlélettel: az összetevők akár 95 százaléka az Egyesült Arab Emírségekből származik.
És említsük meg a tápláló és fenntartható ételeket kínáló Nourish-t is, amely a saját konyháiban termeszti meg a holisztikus és egészséges hozzávalókat Al Khawaneejben és Al Waslban.
Brunch a felleget felett
Egy jó brunch mindenhol jó, bár talán a legjobb Dubajban, ahol külön műfajt képez a „villásreggeli kilátással”. Egy ilyen élmény akár órákra is elnyúlhat, és bármely égtáj jellegzetes brunch-ait fogyaszthatjuk a kozmopolita világvárosban.
Az Address Beach Resort 73. emeletén található Mott No.32 a kínai konyhára specializálódott, az étlapon pedig a Brunch No.32-t keressük, miután sikerült levenni a szemünket a Pálma-szigetről és a Bluewaters-szigetről.
Inkább a Burdzs Kalifát néznénk bruncholáskor? Irány az Address Sky View, a liftben az 54-es gombot nyomjuk meg, majd odabent, a kortárs ázsiai ételeket kínáló CÉ LA VI-ben kapkodhatjuk a fejünket a kínálat láttán: házi készítésű japán tejes kenyér, sushitál, fekete szarvasgombás susirizs van az étlapon többek közt. Mindkét helyen szombaton 12.30-tól 16-ig kínálja a brunchot.
Számtalan egyéb opciónk van, ha mégis másra vágynánk, emeljük ki mondjuk a vérbeli párizsi menüt kínáló La Cantine Du Faubourg-t, ahol all-inclusive péksüteményet, tojásokat, à la carte ételeket és édességeket kaphatunk a hétvége mindkét napján. De van családbarát brunch is, például a Legoland Hotel szellemes nevű „Bricks Brunch”-a, gyerekkonyhával, kézműves sarokkal, élő főzéssel és persze legóépítéssel. Az árfekvés kedvezőbb, és míg a gyerekek stimulálódnak, a felnőttek pihennek kicsit. Mindenki jól jár.
Elérhető Michelin-csillagok
Meglepő lehet, de Dubajban több pénztárcabarát Michelin-csillagos étterem is található. A 3Fils Bib Gourmand kitüntetést kapott, a fel megfizethető áron felszolgált, kivételes ázsiai ihletésű ételeiért, mint a hínársaláta, a hokkaidói kagyló vagy a sárkányrák tempura. Az Al Fanar Restaurant & Cafe autentikus emirátusi konyhát visz, olyan kötelező fogásokkal, mint az Al Fanar saláta, a hagyományos emirátusi machboos csirkével, birkahússal, garnélarákkal vagy hallal. Szintén Bib Gourmand díjazott a házias levantei ételeket kínáló Bait Maryam, amely a barátságos „az otthonod a távolban” szlogennel csábít, na meg a kunafa kheshne nevű hagyományos közel-keleti desszerttel, ami krémsajttal töltött tésztarétegekből készül.
Ki nem hagyhatnánk a szülőföldjén, Szingapúrban híressé vált Hawker Chant, amely „a világ legolcsóbb Michelin-csillagos ételét” kínálja, és amely tavaly nyitotta meg az első egyesült arab emírségekbeli egységét a Dubai Mall kínai negyedében, ahol a híres szójaszószos csirke rizzsel már alig több mint kétezer forintba kerül átszámítva.
Insta-pozitív éttermek és kávézók
Az Instagram görgetve el sem tudjuk kerülni a csábító ételeket-italokat. Manapság az esztétikai élmény is az étkezés szerves része lett, természetesen tudják ezt a profik is. Dubaj egyik legfotogénebb gasztro-hubja a Hoya Cafe & Restaurant, egy rejtett gyöngyszem Jumeirahban, kerttel, könyvtárral és titkos tóval. Izgalmas helyszín a La Nena Coffee, egy furcsa kávézó saját üzlethelyiséggel Dubaj Al Quoz nevű kreatív negyedében. Létezik dzsungel-ihletésű vacsorázó hely (Mama Zonia a Dubaj Marinában) és esőerdők inspirálta dekorral megtervezett, nyüzsgő étterem a pénzügyi központban (Amazonico) is.
Ám ha hagyományos, helyi élményre vágyunk egy fotogén csavarral, akkor az Al Fahidi történelmi negyedben található, autentikus emirátusi ételeket kínáló Arabian Tea House hangulatos, lombos udvari környezete tökéletes választás.
Vacsoraklubok városszerte
A gasztronómiai kísérletezéstől a popkulturális játékosságig Dubaj vacsoraklubjai izgalmas kulináris utazásokra visznek. Az egyik legnépszerűbb hely az ételeivel a palesztin kultúrába is bevezető Ahmed Halawa séf klubja. Erősen ajánlott felkeresni a Girl and the Goose vacsoraklubot is, közé tartozik a Girl and the Goose, ahol földalatti étkezési élmény kíséretében kóstolhatunk bele a nicaraguai konyha ízeibe.
Különleges helyszín az India tengerparti régióinak ételeit felszolgáló ETT HEM by the The Curry Bureau, illetve a vietnami-német vendéglátó, Madame Vo étterme, a Haus of Vo.
Hosszú oldalakat lehetne még megtölteni a dubaji gasztro szcéna hotspotjairól. Ám mert az étkezésnél különösen hangsúlyosak az egyéni igények, a legfontosabb, hogy Dubajban mindent megtalálunk, bármilyen kultúra ételeit, bármelyik napszakban, varázslatos környezetben, a legtöbb esetben a legmodernebb fenntarthatósági irányelveket szem előtt tartó helyeken.
Ami pedig a trendeket illeti: Dubaj sokkal inkább diktálja, mintsem csupán ismerné azokat.
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a DET- Dubai Economy and Tourism.
Fotók: DET- Dubai Economy and Tourism
utazás | nagy sztori | dubaj | tamogatott tartalom | ázsiai gasztronómia
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!