Íme, Dubaj másik oldala, amibe nagyon könnyen bele lehet szeretni

Aki még soha nem járt a "sivatag fővárosában", kis túlzással az is tud róla mindent. Vagy legalábbis majdnem mindent, mert Dubaj természetesen nem egyenlő csak a felhőkarcolók közé rajzolt modern luxussal. Ha ezeket a sztereotípiákat és a sivatagos környezetet levesszük, máris egy olyan város képét kapjuk, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel, valamint egyedi hagyományokkal bír. Olyan dolgokat igyekszünk most megmutatni és ajánlani a közel-keleti metropoliszból, amiket nem feltétlenül az útikönyvek első oldalain lehet olvasni.

Dubaj gasztronómiája például máris nagyon izgalmasnak és változatosnak mondható. Bár az elmúlt évtizedekben a modernizáció jelentősen átalakította a várost, a helyiek vendégszeretete továbbra is az emirátusok kultúrájának és identitásának meghatározó része maradt. Mondhatjuk, a ma már több mint 13 ezer (!) étteremmel és kávézóval büszkélkedő gigapolisz gasztrofővárossá lépett elő világszinten is. Dubaj gasztronómiai választékában a díjnyertes éttermektől és a kreatív, helyi koncepcióktól kezdve a tradicionális és regionális ételekig tényleg minden megvan.

De mitől annyira különleges az emirátusok konyhája?

Az Indiával folytatott kereskedelemnek köszönhetően például rengeteg fűszer érkezett a térségbe, ezek igencsak gazdag választéka pedig jelentős hatással volt az étkezési hagyományokra és az így kialakult ízvilágra A beduinok egyszerű, mégis lényegre törő konyhaművészete meg aztán tovább emelt a szinten. A földművesek és halászok évszázados tartósítási technikái — például a sózás, a szárítás a és pácolás — nem csupán az alapanyagok frissességét biztosítják, hanem a helyi ételek textúráját is egyedülállóvá teszik.

Így együnk Dubajban

Egy dubaji étkezést a kenyerekkel és a mezzékkel ajánlott kezdeni. Ezt követően elmélyedhetünk a főételek világában, jöhet például a machbous; ez a rizsből és húsból vagy halból készült, fahéjjal, kardamommal és szegfűszeggel ízesített étel az egyik legkedveltebbnek számít.

Ne hagyjuk ki a fraeeth-et sem, ami rétegezett kenyérszeletekből, húsból és zöldségekből áll, egyszerre laktató és ízgazdag. Az édesség és a fűszerek találkozását a chebab, avagy az emirátusi palacsinta testesíti meg igazán: sáfránnyal illatosítva, mézzel vagy datolyasziruppal, esetleg krémsajttal készül. Az ünnepi asztalok kedvelt fogása a zabkása-szerű harees, és hasonlóan ikonikus a madrooba is, amiben meg sózott hal, aromás fűszerek és gazdag, sűrű szósz alkot különleges elegyet. Az édesszájúak számára a luqaimat lehet egy valóban hibátlan lezárás: a datolyasziruppal bőségesen meglocsolt, könnyed sült tésztafalatok minden falatjában a helyi konyha mesteri egyszerűsége köszön vissza.

Két hely a sokból, ahová mindenképp be kell ülni

Ilyen az Al Seef negyedben található, a Michelin Guide Dubai által méltatott Al Fanar étterem. Az autentikus emirátusi konyha legjobbjait lehet ott kóstolni, melyek ősi receptek alapján és helyi alapanyagok felhasználásával készülnek. Az étterem minden falán, ízében és illatában az emírségek gazdag örökségéről és kultúrájáról mesél. A tradicionális építészet keretei között megbúvó, rusztikus hangulatú berendezés, illetve a gazdag menüválaszték révén a régi Arábia világa elevenedik meg a helyen. Különösen ajánlott kipróbálni az Al Fanar híres tenger gyümölcsei tálját, amely grillezett tengeri keszegből, garnélarákos biryaniból, sült halikrából és tintahalból áll, amikhez lágyan illatozó fehér rizst tálalnak.

Az Al Fahidi történelmi negyedben megbúvó Arabian Tea House immár 1997 óta írja fel menüjére az autentikus emirátusi és arab konyha legjobbjait. A hely nem csupán ételeivel, hanem bájos, a régi arab házak világát idéző atmoszférájával is kitűnik. A kék-fehér árnyalatokban pompázó udvaron ülve, a virágzó lugas alatt elkortyolgatott teákban és egyéb italokban megélhető a hagyomány és a keleti báj. Az étlap izgalmát a biryani deyay vagy a laham adja – a választott friss csirkét vagy bárányhúst illatos öböl menti fűszerekkel párolják, omlós rizzsel és hűsítő joghurttal kísérik.

Ahol kötelező megjelenni – és alkudni!

Dubajból nyilván nem lehet úgy hazamenni, hogy ne néznénk szét a helyi piacon (souk).

A Deira mellett található fűszerpiac a város egyik legélénkebb hagyományos bazárja, amely színes, illatos és érzéki élményt ad – no meg persze fűszereket, amiket súlyra és csomagban is árulnak és az árusok elvárják, hogy alkudozzunk!

Van persze még külön textil, ékszer és parfüm szekció is arrafelé: utóbbin több száz különböző standot lehet felfedezni és aztán megismerkedni a hagyományos arab ouddal (gyantából nyert illatos olaj, amelyet hagyományosan az emirátusi férfiak és nők egyaránt viselnek) és a bakhoorral (illatosított fadarab füstölő). Kérhetünk a bőrtípusunk és személyiségünk alapján teljesen személyre szabott illatot.

Csokik, csemegék

Az Al Quoz ipari művészeti negyedben található Mirzam minden csokoládérajongó számára kötelező szpot, merthogy ott saját termesztésű, különleges emirátusi ízvilágú babból készült csokoládét lehet kapni. Az Alserkal Avenue-n található Ganache Chocolatier több mint 100 félét ajánl, a bársonyos karamelltől kezdve a finom pralinékig és mázas bonbonokig tényleg szinte mindent. Aki pedig jótékony hatású csokoládéra vadászik, annak a Co Chocolat-t lesz a nyerő, amit egyébként két dubaji nővér alapított azért, hogy egészséges csokoládékat készítsenek.

Egy klasszikus helyi csemege mindig ideális ajándék. Erre a legjobb opció az 1992-ben nyitott Bateel, ahol ínyenc datolyákat és egyéb luxus gasztroajándékokat lehet beszerezni. Az eredetileg Bejrútból származó Al Samadi Sweets számos desszertet és finomságot árul, köztük maamoul-t (fűszeres datolyás süti) és bukaj-t (kesudióval töltött baklava-zacskó). Érdemes megkóstolni a finom, friss mézet a Hatta Honeybee Garden and Discovery Centerben, mint ahogyan kávé nélkül is nehezen elképzelhető egy dubaji trip. A legjobb helyek közé tartozik a Nightjar az Alserkal Avenue-n, a Karam Coffee és a The Espresso Lab Al Quozban. Az Al Fahidi történelmi negyedben található Kávémúzeumban pedig a kávé történetéről regélnek.

 

Dubajban nyilván nagyot mennek a tevetejes dolgok, élükön a csokival. Az Al Nassma a világ első tevetej-csokoládé gyártójaként például tevetejet kever egzotikus összetevőkkel, köztük finom akácmézzel. A The Camel Soap Factory természetes és fenntartható termékeket készít a helyben beszerzett tevetej felhasználásával, amelyek alfa-hidroxi savakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Kézműves helyi remekek

Az Al Quozban található Antik Múzeum az ékszergyűjtők és az autentikus ajándékot keresők igazi paradicsoma. Kézműves és környezetbarát termékek sokaságából válogathatunk, ráadásul egyedi tárgyakat árulnak. Ha már környezetbarátság: a Business Bayben található You Rock Dubai üzletben kézzel készített, biológiailag lebomló és környezetbarát gyertyákat választhatunk. A kézzel készített tárgyak egyedülálló választékára bukkanhatunk az ARTE-n, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb dizájner divat-, művészeti és kézműves piacán. A piacot havonta kétszer tartják a Times Square Centerben, további helyszínek közé tartozik még a Mercato Mall, a Queen Elizabeth 2 (QE2) szálloda és a Dubai Design District (d3).

Élen a fenntarthatóság

Dubaj maximálisan elkötelezett a fenntarthatóság iránt, ami a környezettudatos szállodáktól kezdve a hulladékmentes étkezésen át a látnivalókig megannyi mindent lefed.

Ajánljuk az Al Maha A Luxury Collection Desert Resort és Spát; a medencés luxusüdülőhely – mely a beduin kultúra varázsát idézi – egyedülálló szobáival hamar el tud bűvölni. A szobákat antik fabútorok díszítik, melyek a múlt titkait őrzik, ugyanakkor nemrég gondos felújításon estek át. A szálloda parkosított kertjei – akárcsak a medence körüli idilli táj – a természetbe simulnak, mintha a világ ritmusától elzártan, a sivatag csendjében pihennének. A resort a fenntarthatóság jegyében korszerű LED-világítással, napelemekkel és vízgazdálkodási rendszerekkel igyekszik csökkenteni ökológiai lábnyomát.

Az Anantara The Palm Dubai Resort valóságos magánparadicsomként terül el a tengerparton, páratlan kilátást nyújtva a ragyogó Arab-öbölre. Ez a fényűző üdülőhely egy sor lenyűgöző privát villát kínál, melyek mindegyike saját medencével rendelkezik. A resort elkötelezetten törekszik arra, hogy a fenntartható luxus vendéglátás élharcosa legyen. A fenntarthatóság jegyében az újrahasznosítástól és a hulladékcsökkentéstől kezdve a műanyag szívószálak és műanyag szobakártyák elhagyásáig mindent megtesznek azért, hogy egy darab műanyagot se használjanak!

Maradva a zöld vonalon, a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a dubaji sivatagi természetvédelmi rezervátum (DDCR), azaz az Egyesült Arab Emírségek első nemzeti parkja, amely több mint 50 növényfajnak, 120 madárnak, 43 hüllőnek és emlősnek ad otthont, köztük például arab gazellának és arab orexnek.

A DDCR számos sivatagi kalandot kínál, beleértve a tevetúrát és az autentikus beduin táborozás élményét, plusz a Platinum Heritage éjszakai szafarit.

A Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Parkban található Innovációs Központ a tiszta és megújuló energiák legújabb innovációit népszerűsíti. A központ minden korosztály számára nyitott a vezetett túrákra, lehetővé téve a látogatóknak, hogy átérezzék a tiszta és megújuló technológiák fontosságát.

Utazni kell a Hatta gátért, de megéri, mert a várostól mintegy 90 percre fekvő gát egy festői, tiszta türkizkék vízre néző látványosságként magasodik, amiben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem a környéken kipróbálni többek között a túrázást, a kajakozást, az evezős csónakázást és a hegyi kerékpározást.

A Ras Al Khor vadvédelmi területen emlősök, halak és egzotikus növények élnek, mindjárt három madármegfigyelő búvóhelyen is bepillantást nyerhetünk a természet szépségeibe. Télen a flamingóraj miatt érdemes ellátogatni a rezervátumba, ahol a nagyközönség ingyenesen nézheti meg a sok színes madárfajt.

És ha már állatok: nagyon fontos és szívmelengető a tekintélyes Jumeirah Al Naseem Hotel Teknős Rehabilitációs Lagúnája, ahol a dubaji teknősök rehabilitációs projektje a különböző teknősfajok védelméért küzd. Azzal a céllal hozták létre, hogy megmentsék, rehabilitálják és visszaengedjék a veszélyeztetett tengeri teknősöket a természetbe. Ott bemutatják a tengeri teknősök életét és a faj védelméért folytatott kemény küzdelemről is sokat mesélnek.

szállás | dubaj | gasztronómia | utazás | spa | édesség

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az elegancia új dimenzióját hozzák el a BOSS niche parfümjei
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom