Egy étterem megtalálja a módját, hogy senki se legyen átverve, ha a tenger gyümölcseiből rendel

Ha egy színvonalas étteremben mondjuk vörös csattogóhalat kérünk ki, valószínűleg arra számítunk, hogy vörös csattogóhalat is kapunk. Mostanában viszont elég nagy az esélye annak, hogy alacsonyabb értékű halat raknak a tányérunkra.

Az Oceana nevű természetvédelmi szervezet 2019-es, az Egyesült Államokban végzett tanulmánya szerint ugyanis az éttermekben és piacokon tesztelt halak közül minden ötödiket úgymond félrecímkéznek. Ilyen esetekben a vadon fogott lazacért akár dupla árat is fizethetnek a fogyasztók, miközben a tenyésztett megfelelőjét kapják, vagy azt is hihetik, hogy frissen kifogott homárt falatoznak, holott valójában azt már hónapokkal ezelőtt lefagyasztották.

Egy dubaji étterem próbál tenni valamit az ügyért és a technológiára támaszkodva segíti a vendégeit, hogy azok tisztában legyenek a hal származásával. A sivatagi város tengerpartján működő Rockfish nevű olasz étteremben a halat rendelő vendégek a rendelésükhöz egy QR-kódot is kapnak, ami egy weboldalra vezet,

amely elárulja, mikor és hol fogták ki a halat, hogyan szállították, a szükséges tanúsítványokkal pedig igazolja, hogy fenntartható módon szerezték be.

A konyha executive sous chefje, Marco Acquaroli szerint világszerte sok a "hamis termék vagy hamis elnevezés" az étlapokon. "Mi a frissességet, a minőséget, a fenntarthatóságot és a nyomon követhetőséget keressük" – mondja. Az étterem partnere a Seafood Souq nevű e-kereskedelmi piactér, amely a világ minden tájáról származó halak vásárlóit és eladóit köti össze. "A tenger gyümölcsei olyan iparág, amely nem feltétlenül csalással, hanem inkább az ellátási láncon belüli átláthatatlansággal vagy bizonytalansággal van tele" – mondja a cég vezérigazgatója és társalapítója, Sean Dennis.

"A vásárlóknak nagyon nehéz kideríteniük, hogy honnan szerzik be a helyek az alapanyagokat" - teszi hozzá. Mivel a Seafood Souq az ellátási lánc valamennyi pontját nyomon követi, ezért Dennis szerint pontos adatokkal tud szolgáltatni.

"Most boldogok vagyunk" – mondja Marco Acquaroli. "A vendégeink így száz százalékig biztosak lehetnek benne, hogy a hal hol volt az elmúlt huszonnégy órában."

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash)

sivatag | eredet | hal | hamis | vizsgálat

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom