A tökéletes grillétel kulcsa a megfelelő időzítés. És itt most nem arra gondolunk, hogy ne egy esős napot válasszunk a kerti sütögetésre, hanem arra, milyen sorrendben kerüljenek a rácsra az alapanyagok.
A grillételek elkészítésének idejét számos tényező befolyásolja. Ilyen például, hogy húsról vagy zöldségekről van-e szó, ha pedig előbbi kerül a rácsra, milyen fajtájú, illetve vastagságú darabokat sütnénk meg. Ha azt szeretnénk, hogy minden fogás egyszerre kerüljön az asztalra, alaposan át kell gondolnunk a sorrendet.
A sertésborda sütése annak súlyától függően akár több órát is igénybe vehet, mivel ezeket általában alacsony hőfokon, lassan érdemes sütni, hogy a belseje szaftos maradjon. Az ökölszabály szerint
minden kiló húshoz legalább harminc, maximum hatvan perc sütési idővel kell kalkulálni.
A tarja vagy a hamburger húspogácsa, illetve a zöldségek és más vékonyabb húsok, halak elkészítése ezzel szemben sokkal rövidebb ideig tart. Csupán pár percet vesz igénybe a sütésük, így
érdemes ezeket a folyamat végére tartogatni.
A grillezés másik kulcsfontosségú eleme a megfelelő hőfok kialakítása és fenntartása. Gázgrill esetében ez viszonylag egyszerű feladat, a faszenes sütögetésnél azonban előfordulhat, hogy a parázs cseréjére is szükség van. Erre általában hatvan-kilencven percenként van szükség a szakértők szerint.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
konyhai trükk | grill | konyhai praktika
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!