Hét aranyszabály, amire érdemes odafigyelni, ha zöldségeket grillezünk

A zöldségeket leggyakrabban főzzük vagy pároljuk, holott sütésükkel, grillrácson történő elkészítésükkel egészen különleges aromákat szabadíthatunk fel. Az ízük intenzív lesz, az állaguk pedig roppanós. Vannak azonban aranyszabályok, amiket érdemes ilyenkor betartani, hogy a végeredmény valóban olyan elképesztő ízvilágú legyen, mint amire vágyunk.

1. A zöldségek darabolása

A zöldségek felvágása során fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy egységes méretűek legyenek, hiszen ez biztosítja alapvetően azt, hogy mindegyik darab azonos ütemben süljön meg. Ha az egyik vékonyabb, a másik vastagabb, előbbi megég, mielőtt utóbbi elkészült volna. Ha szélesebb, de vékonyabb darabokra vágjuk, nagyobb felületen tud érintkezni a forró sütőlappal, így intenzívebb karamellizálódás megy végbe.

2. A tálca zsúfoltsága

Ha a zöldségeket egymásra halmozzuk, a sütés során kiengedett víz nehezebben párolog el, ráadásul a keletkező gőz is beszorul ahelyett, hogy eltávozhatna. Ennek eredményeként pedig a zöldség átázik ahelyett, hogy roppanósra sülne. Éppen ezért érdemes mindig úgy sütnünk őket, hogy legyen elegendő hely az egyes darabok között a megfelelő párolgáshoz.

3. Forgassuk őket!

Teljesen logikus, hogy a fémmel érintkező részen a zöldség gyorsabban sül, mint az a fele, amelyik a levegőnek van kitéve. A zöldségeket a grillezési folyamat során fontos, hogy mindenképpen megfordítsuk és lehetőleg egyenlő ideig süssük mindkét oldalát.

4. Magas hőmérsékleten süssük!

Az intenzív hőmérséklet azt garantálja, hogy a zöldségek nemcsak szépen megbarnulnak, de ropogósak is lesznek anélkül, hogy kiszáradnának vagy megégnének. A karamellizálódásukhoz szükséges úgynevezett Maillard-reakció 170-180 fokon indul be, így az annál alacsonyabb hőmérsékleten sült zöldségek nem a várt ízt hozzák majd.

5. Kulcs, a fűszerezés

A fűszerezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. A sült zöldségek fűszerezéséhez a són kívül használjuk zöldfűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet. A sütés során erős ízű, aromás olajok szivárognak ki a fűszernövényekből, összetett ízvilágot adva az elkészült zöldségeknek.

6. A zöldségeket eltérő ideig kell sütni

Gyakran előfordul, hogy többféle feldarabolt zöldséget teszünk egy tálcára és ugyanakkor akarjuk megfordítani őket. Ekkor azonban azt tapasztalhatjuk, hogy egyik megsült, a másik azonban nyers maradt. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mindegyik fajtának megvan a maga sütési, főzési ideje. Ezek figyelembevételével kell a grillre tennnünk őket. A legtovább a gyökérzöldségeket, például a répát sütjük. Közepes ideig kell a keresztes virágúakat, így a kelbimbót vagy a karfiolt. A legrövidebb ideig pedig a cukkinit vagy a zöldbabot.

7. Használjunk elegendő olajat!

Ha túl sok olajat használunk, a zöldségek eláznak, ha túl keveset, akkor letapadhatnak. Az optimális mennyiség sütőlaponként két evőkanál.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

nagy sztori | vegetáriánus | tipp | aranyszabály | tanács | vegán

FOLYTASD EZZEL

A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés