A hangzás tudománya: érkezik a Dyson légtisztítós, aktív zajszűréssel ellátott hi-fi fejhallgatója

A Dyson közzétette a Dyson Zone fejhallgató részletes műszaki adatait. Az eszköz Kínában januártól, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Szingapúrban pedig márciustól kerül forgalomba.

Az év elején bejelentett Dyson Zone fejhallgató tiszta, magával ragadó zenei élményt és menet közbeni légtisztítást biztosít. Öt évnyi kutatás és fejlesztés eredményeként a fejhallgató akár 50 órányi üzemidőt, rendkívül csekély torzítást, fejlett zajszűrést és hű, teljes spektrumú hangvisszaadást biztosít.

A Dyson Zone a légszennyezés 99%-át már 0,1 mikronos méretben is észleli, míg a káliummal dúsított szénszűrők (K-Carbon) a városi szennyezéssel leginkább összefüggésbe hozható savas gázokat, köztük az NO2-t és az SO2-t célozzák meg.

A városi szennyezés problémája

A világ népességének több mint fele városokban él. Ez a szám 2050-re várhatóan eléri a tízből hetet. A városi népesség növekedésével párhuzamosan terjeszkedik a kapcsolódó infrastruktúra – közlekedés, építkezés, forgalom –, amelyeknek minden eleme mind hatással van a környezetünkre, szennyezi a levegőt és zajterhelést okoz.

  • Becslések szerint a New York-i tömegközlekedésen utazók 90%-a van kitéve az ajánlott decibelhatárt meghaladó zajszintnek. Az EU-ban a zajszennyezés minden ötödik polgárt érint
  • A légszennyezés szintén globális probléma. A világ lakosságának 99%-a olyan területeken él, ahol a szennyezettségi szint meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott biztonságos határértékeket
  • Számos földrajzi területen nem a helyi, ember okozta szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt – Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a légszennyezés elsődleges forrása a szél által szállított por

A Dyson Zone megoldás

A Dyson Zone fejhallgatót a városi zaj és a városi légszennyezés párhuzamos kihívásainak kezelésére tervezték. A fejhallgató fejlett lítium-ion akkumulátorokkal és USB-C töltéssel működik. Csak hangvisszajátszás esetén 50 órányi üzemidőt, légtisztítással kombinálva négy órányi üzemidőt kínál, és akkumulátora alig három óra alatt feltölthető 100%-ra.

A Dyson Zone légtisztító fejhallgató a Dyson 30 éves, légáramlás, levegőszűrés és motoros technológiák terén szerzett tapasztalatának, valamint a bel- és kültéri levegőminőség alapos kutatásának eredménye. A fülhallgatókban található kompresszorok kétrétegű szűrőkön keresztül szívják a levegőt, és két tisztított levegőáramot vetítenek a viselő orrához és szájához, amelyet az érintésmentes, levehető maszkon vezetnek át.

Az elektrosztatikus szűrők a 0,1 mikron méretű részecskeszennyezés 99%-át, míg a káliummal dúsított szénszűrők (K-Carbon) a városok szennyezéséhez leginkább kapcsolódó savas gázokat, köztük az NO2-t és az SO2-t fogják fel.

A fejhallgatót úgy tervezték meg, hogy a lehető legjobb minőségű, magával ragadó hangzást biztosítsa rendkívül alacsony torzítással, széles frekvenciatartományban a basszus, a közép- és a magas hangok tisztasága érdekében.

A Dyson Zone egy kiegészítő mikrofont is tartalmaz a telefonáláshoz, amely lehetővé teszi a hívásokat, a hangfelvételt és a hangvezérlést. A telefonos mikrofon a feed forward ANC mikrofonnal kombinálva duálmikrofonos sugárformálást biztosít. A sugárformálás nagyobb tisztaságú hangátvitelt eredményez azáltal, hogy az egyes mikrofonokból érkező jeleket úgy kombinálja, hogy a viselője mögül és oldalról érkező zajokat elnyomja.

A Dyson és a hangmérnökség

A Dyson Zone fejhallgató kivételes, magával ragadó hallgatási élményt nyújt. Sok audiofejlesztő úgynevezett „ideális hallgatóra” támaszkodik: az iparágban általános gyakorlat, hogy egy képzett személy visszajelzései döntik el hogy mi számít „jó” hangzásnak. A Dyson mérnökei tudományosabb, kiterjedt kutatásokra alapozott megközelítést választottak, és az így kapott specifikációs célokat széleskörű felhasználói teszteléssel validálták.

  • Rendkívül alacsony torzításhoz tervezve: a hangszóró meghajtója és az elektronika, a mechanikai rendszer, az anyagok és az akusztika gondos tervezése a torzítás minimalizálására törekszik. A hangszóró kimenetét másodpercenként 48 000-szer intelligens jelfeldolgozás egyenlíti ki, amely a zajszűréssel kombinálva a teljes frekvenciatartományban hallhatatlan szintre semlegesíti a harmonikus torzítást (0,08% @ 94 dB @ 1 kHz)
  • Fejlett zajszűrés: a termékben 11 mikrofon található. A Dyson Zone ANC rendszer nyolc mikrofont használ, amelyek másodpercenként 384 000-szer figyelik a környezeti zajokat. A Dyson Zone akár 38 dB-nyi zajszűrést tesz lehetővé a 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban
  • Élethű, teljes spektrumú hangzás: a Dyson Zone túlmutat a hallható tartományon, és reprodukálja a 6Hz és 21kHz közötti frekvenciákat is, hogy minden hangjegy és szó kivehető legyen. A hangszórók frekvenciatartományának végpontjain nehezebb elérni a pontos hangvisszaadás, ezért azzal, hogy a Dyson a hallható tartományon kívül is pontosan reprodukálja a hangokat, a hallható tartományban tökéletes tisztaságot biztosít. A széles frekvenciatartomány az elektroakusztikai mérnöki rendszertechnika és az alapkomponensek érdeme: az audiorendszer szívét 40 mm-es, 16 ohmos, neodímium hangszóró meghajtók alkotják
  • Tudományos igényességű hangolás, hogy több részletet halljon: a Dyson mérnökei mérések alapján és széles körű felhasználói teszteléssel igazolták, hogy sikeresen azonosították azt a specifikációt, amely a legtisztább és legrészletesebb hangzást biztosítja a teljes hangspektrumban. A Dyson olyan egyedi EQ-beállítást hozott létre, amely optimalizálja a frekvenciagörbét a tiszta hangzás érdekében a teljes hallható frekvenciatartományban a nagy hűségű hangélmény érdekében
  • Magával ragadó hallgatás teljes kényelemben: nincs két egyforma fej, és a fejformák változatossága hatással van a viselési kényelemre és a hangteljesítményre egyaránt, beleértve a fejpánt szorítóerejét, a levehető maszk geometriáját és anyagát, a termék állíthatóságát és még sok mást. A passzív csillapítás és a kényelem érdekében a fülpárnák szándékosan laposabbak, mint a hagyományos fejhallgatókban, valamint úgy vannak elhelyezve, hogy a fülhöz igazodjanak

Elsőosztályú szűrés valós körülmények között

Világszerte átlagosan 190 millió ember utazik a metrón – az utasok számos szennyező anyagnak vannak kitéve, beleértve a szálló port (PM2,5 és PM10), amelynek mennyisége egyes városokban az utcaszintnél jóval nagyobb magasságban is előfordul.

A városi légszennyezés elleni küzdelem fontos feladat, legyen szó munkába járásról, külföldi utazásról vagy a városon való átutazásról, ahol élünk. A Dyson Zone szűrőrendszerét és légterelő mechanizmusát kifejezetten az ilyen feladatok megoldására alkották. Precízen megtervezett, akár 9750 fordulat/perc sebességgel forgó kompresszorok szívják át a levegőt a kétrétegű szűrőkön. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg 99%-os hatékonysággal szűri ki a legapróbb részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, ipari égetésből, építőiparból származó részecskéket akár 0,1 mikron méretig. Ezek a részecskék okozzák a legnagyobb aggodalmat az egészségügyi szervek számára, és jelenleg is folynak a kutatásuk a hosszú távú egészségre gyakorolt hatásukról.

A második réteg, a K-Carbon egy káliummal dúsított szénréteg, amely kifejezetten a városi gázszennyező anyagokat, például az NO2-t, SO2-t és O3-t, valamint a kellemetlen városi szagokat, például az építkezéssel járó szagokat, a szennyvizet vagy a metrórendszerek áporodott levegőjét fogja fel. A szűrők élettartama a földrajzi elhelyezkedéstől függően akár 12 hónap is lehet.

Érzékelés, csatlakoztathatóság és alkalmazásfejlesztés

Az NO2 az egyik legelterjedtebb gáznemű szennyezőanyag a városokban, az égés mellékterméke, amelynek legfőbb forrásai közé tartozik a közlekedés és az építkezések. Más savas gázokkal, például SO2-vel együtt a Dyson Zone káliummal dúsított szénszűrői kifejezetten ezeket a savas kémhatású gázokat célozzák meg, hogy kezelni tudják a városi levegő által okozott kihívásokat. A levegő NO2-szintjét fedélzeti érzékelő figyeli, és a MyDyson alkalmazásban élőben nyomon lehet azt követni – a valós idejű környezeti zajszintek mellett. A Dyson otthoni légtisztító készülékekhez hasonlóan a Dyson Zone is azonnali, használható és érthető információkat nyújt a felhasználó környezetéről, ami segíthet az egészségesebb szokásokok kialakításában.

A fedélzeti gyorsulásmérő figyeli a felhasználó aktivitását, így amikor felveszi a maszkot, automatikusan elindítja a tisztított levegőáramlást. A fejérzékelés készenléti üzemmódba kapcsolja a terméket, ha nem viseli, és maszk megérintésével pedig bekapcsolható a beszélgetés üzemmód, amelyben leállít a tisztítást és szünetel a zenét, intelligens módon optimalizálva az akkumulátor élettartamát.

A MyDyson alkalmazás használható a Dyson Zone vezérlésére, a légáramlási sebesség és a zajszűrési mód beállítására, valamint a hangkiegyenlítés preferenciákhoz való igazítására.

Három üzemmód választható: Dyson EQ (továbbfejlesztett), Bass Boost (több basszus) és Semleges (laposabb frekvenciaválasz-görbe). A MyDyson alkalmazásban a viselő a hangerő-korlátozást is beállíthatja a hallás-egészségügyi útmutatásoknak megfelelően.

 

A Dyson Zone légtisztító fejhallgatót az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Malajziában és Kínában működő csapatok fejlesztették, a szoftver javasrészt a délkelet-ázsiai kampuszokon készült. Az app kifejlesztése és a fejhallgatóval való integrációja kiemelt fontosságú része volt a projektnek annak érdekében, hogy felhasználók maximálisan ki tudják használni az intelligens levegő- és zajszennyezettség-követési funkciókat.

Mint minden Dyson készüléket, a légtisztítással ellátott Dyson Zone zajszűrő fejhallgatót is a végletekig tesztelték – hőmérséklet-szabályozott kamrákban: ellenőrizték a cseppvédelmét, az anyag- és szövetkopást, a gombok robusztusságát és még sok mást. A Dyson malajziai fejlesztőközpontjában dolgozó tesztmérnökeik főszerepet játszottak ebben, és előnyös volt a központ elhelyezkedése is – az Egyesült Királyságban végzett tesztelés mellett melegebb éghajlaton és magasabb páratartalomban is próbára tudták tenni az eszközt. A felhasználói teszteket az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Szingapúrban végezték.

 

fejhallgató | levegőszűrés | légtisztítós | Dyson Zone | légszennyezés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom