Egy nap Triesztben – Útikalauz a legjobb élményekért

Trieszt kikötővárosa fantasztikus gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, konyhájában az olasz, az osztrák-magyar és a szlovén hatások egyesülnek.

Talán egy élet sem elég ahhoz, hogy minden szegletét felfedezzük ennek a csodálatos városnak, huszonnégy óra azonban éppen elegendő arra, hogy egy kis ízelítőt kapjunk belőle.

Reggeli a Piazza Unità d'Italia és a Molo Audace között

Trieszt az elegancia és a természetes szépség városa. A Piazza Unità d'Italia csodálatos szecessziós épületei tökéletes környezetet biztosítanak egy reggelire például a híres Caffè degli Specchi-ben, amely Palazzo Stratti-ban található.

A mesés épületben található kávéház fontos történelmi események helyszíne volt,

és zseniális kávékat és croissant-okat kínál a vendégeinek. A napindító finomságok után érdemes egy könnyed sétát tenni a Molo Audace-on, ahol a tengerre nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.

Ebéd a vintázs és a kortárs konyha találkozásánál

A friss tengeri levegő után érdemes a város szűk, sikátoros utcáiban, antikváriumaiban is körülnézni. A Piazza Unita d’Italia-n jobbnál jobb vendéglők sorakoznak. A Bottega dell'Antiquarióban a hagyományos trieszti konyhába kóstolhatunk bele, ahol a tradicionális fogások a modern gasztronómia világával találkoznak.

Az étterem szezonális menüt kínál, minden frissen készül, lokális alapanyagokból.

Érdemes megkóstolni a hagyományos gnocchit, a rántott garnélát, a kézzel készített torchietti alla carbonarát isztriai fekete szarvasgombával és a tagliatellét egy olyan ragúval, ami után bármelyik olasz mamma elismerően csettintene.

Egy délutáni fagyi a Miramare kastélyban és uzsonna a Buffet da Pepiben

A Castello di Miramare eklektikus kastélya a tengerparton épült. Ott sétálva könnyen érezhetjük magunkat a Bridgerton-család című sorozat egyik epizódjában. A parkban gyönyörű növények, különleges virágok nőnek, a kastély bárjából pedig érdemes egy házi fagylaltot szereznünk, amivel aztán egy hangulatos sétát tehetünk a park kavicsos ösvényein.

A Miramare felfedezése után ajánlatos visszatérnünk a belvárosba és betérnünk a Buffet da Pepi-be, ahol már biztosan vár ránk egy sonkás-mustáros szendvics, ami garantáltan felmelegíti a testet és a lelket is.  Ha az energiaraktárunkat feltöltöttük, jöhet San Guisto vára, ahol középkori fegyvereket, római kori szobrokat és domborműveket tekinthetünk meg és elveszhetünk a végtelennek tűnő Trieszti-öböl szépségében is.

Halvacsora és egy ital a nap zárásaként

A gyönyörű kikötővárosban számos zseniális étterem található, ahol a tenger gyümölcseinek gazdag kínálatából választhatunk. A Chimera di Bacco elegáns éttermében tökéletes választás a Telline spagetti, a Trattoria Le Barettine-ben pedig elképesztő sült halakat kóstolhatunk, de persze nem lőhetünk mellé egy tökéletesre sült pizzával sem az Al Civicosei-ben.

Ahogy leszáll az est, érdemes a via Torino felé vennünk az irányt, ahol koktélbárok sorakoznak, hogy a vacsora után egy-két kellemes itallal kápráztassanak el.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty és hivatalos Facebook oldalak)

olasz gasztronómia | Trieszt | olasz konyha | városnézés

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom