Trieszt kikötővárosa fantasztikus gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, konyhájában az olasz, az osztrák-magyar és a szlovén hatások egyesülnek.
Talán egy élet sem elég ahhoz, hogy minden szegletét felfedezzük ennek a csodálatos városnak, huszonnégy óra azonban éppen elegendő arra, hogy egy kis ízelítőt kapjunk belőle.
Reggeli a Piazza Unità d'Italia és a Molo Audace között
Trieszt az elegancia és a természetes szépség városa. A Piazza Unità d'Italia csodálatos szecessziós épületei tökéletes környezetet biztosítanak egy reggelire például a híres Caffè degli Specchi-ben, amely Palazzo Stratti-ban található.
A mesés épületben található kávéház fontos történelmi események helyszíne volt,
és zseniális kávékat és croissant-okat kínál a vendégeinek. A napindító finomságok után érdemes egy könnyed sétát tenni a Molo Audace-on, ahol a tengerre nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.
Ebéd a vintázs és a kortárs konyha találkozásánál
A friss tengeri levegő után érdemes a város szűk, sikátoros utcáiban, antikváriumaiban is körülnézni. A Piazza Unita d’Italia-n jobbnál jobb vendéglők sorakoznak. A Bottega dell'Antiquarióban a hagyományos trieszti konyhába kóstolhatunk bele, ahol a tradicionális fogások a modern gasztronómia világával találkoznak.
Az étterem szezonális menüt kínál, minden frissen készül, lokális alapanyagokból.
Érdemes megkóstolni a hagyományos gnocchit, a rántott garnélát, a kézzel készített torchietti alla carbonarát isztriai fekete szarvasgombával és a tagliatellét egy olyan ragúval, ami után bármelyik olasz mamma elismerően csettintene.
Egy délutáni fagyi a Miramare kastélyban és uzsonna a Buffet da Pepiben
A Castello di Miramare eklektikus kastélya a tengerparton épült. Ott sétálva könnyen érezhetjük magunkat a Bridgerton-család című sorozat egyik epizódjában. A parkban gyönyörű növények, különleges virágok nőnek, a kastély bárjából pedig érdemes egy házi fagylaltot szereznünk, amivel aztán egy hangulatos sétát tehetünk a park kavicsos ösvényein.
A Miramare felfedezése után ajánlatos visszatérnünk a belvárosba és betérnünk a Buffet da Pepi-be, ahol már biztosan vár ránk egy sonkás-mustáros szendvics, ami garantáltan felmelegíti a testet és a lelket is. Ha az energiaraktárunkat feltöltöttük, jöhet San Guisto vára, ahol középkori fegyvereket, római kori szobrokat és domborműveket tekinthetünk meg és elveszhetünk a végtelennek tűnő Trieszti-öböl szépségében is.
Halvacsora és egy ital a nap zárásaként
A gyönyörű kikötővárosban számos zseniális étterem található, ahol a tenger gyümölcseinek gazdag kínálatából választhatunk. A Chimera di Bacco elegáns éttermében tökéletes választás a Telline spagetti, a Trattoria Le Barettine-ben pedig elképesztő sült halakat kóstolhatunk, de persze nem lőhetünk mellé egy tökéletesre sült pizzával sem az Al Civicosei-ben.
Ahogy leszáll az est, érdemes a via Torino felé vennünk az irányt, ahol koktélbárok sorakoznak, hogy a vacsora után egy-két kellemes itallal kápráztassanak el.
(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty és hivatalos Facebook oldalak)
olasz gasztronómia | városnézés | Trieszt | olasz konyha
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!