Close
Egy nap Triesztben – Útikalauz a legjobb élményekért

Egy nap Triesztben – Útikalauz a legjobb élményekért

Trieszt kikötővárosa fantasztikus gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, konyhájában az olasz, az osztrák-magyar és a szlovén hatások egyesülnek.

Talán egy élet sem elég ahhoz, hogy minden szegletét felfedezzük ennek a csodálatos városnak, huszonnégy óra azonban éppen elegendő arra, hogy egy kis ízelítőt kapjunk belőle.

Reggeli a Piazza Unità d’Italia és a Molo Audace között

Trieszt az elegancia és a természetes szépség városa. A Piazza Unità d’Italia csodálatos szecessziós épületei tökéletes környezetet biztosítanak egy reggelire például a híres Caffè degli Specchi-ben, amely Palazzo Stratti-ban található.

A mesés épületben található kávéház fontos történelmi események helyszíne volt,

és zseniális kávékat és croissant-okat kínál a vendégeinek. A napindító finomságok után érdemes egy könnyed sétát tenni a Molo Audace-on, ahol a tengerre nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.

Ebéd a vintázs és a kortárs konyha találkozásánál

A friss tengeri levegő után érdemes a város szűk, sikátoros utcáiban, antikváriumaiban is körülnézni. A Piazza Unita d’Italia-n jobbnál jobb vendéglők sorakoznak. A Bottega dell’Antiquarióban a hagyományos trieszti konyhába kóstolhatunk bele, ahol a tradicionális fogások a modern gasztronómia világával találkoznak.

Az étterem szezonális menüt kínál, minden frissen készül, lokális alapanyagokból.

Érdemes megkóstolni a hagyományos gnocchit, a rántott garnélát, a kézzel készített torchietti alla carbonarát isztriai fekete szarvasgombával és a tagliatellét egy olyan ragúval, ami után bármelyik olasz mamma elismerően csettintene.

Egy délutáni fagyi a Miramare kastélyban és uzsonna a Buffet da Pepiben

A Castello di Miramare eklektikus kastélya a tengerparton épült. Ott sétálva könnyen érezhetjük magunkat a Bridgerton-család című sorozat egyik epizódjában. A parkban gyönyörű növények, különleges virágok nőnek, a kastély bárjából pedig érdemes egy házi fagylaltot szereznünk, amivel aztán egy hangulatos sétát tehetünk a park kavicsos ösvényein.

A Miramare felfedezése után ajánlatos visszatérnünk a belvárosba és betérnünk a Buffet da Pepi-be, ahol már biztosan vár ránk egy sonkás-mustáros szendvics, ami garantáltan felmelegíti a testet és a lelket is.  Ha az energiaraktárunkat feltöltöttük, jöhet San Guisto vára, ahol középkori fegyvereket, római kori szobrokat és domborműveket tekinthetünk meg és elveszhetünk a végtelennek tűnő Trieszti-öböl szépségében is.

Halvacsora és egy ital a nap zárásaként

A gyönyörű kikötővárosban számos zseniális étterem található, ahol a tenger gyümölcseinek gazdag kínálatából választhatunk. A Chimera di Bacco elegáns éttermében tökéletes választás a Telline spagetti, a Trattoria Le Barettine-ben pedig elképesztő sült halakat kóstolhatunk, de persze nem lőhetünk mellé egy tökéletesre sült pizzával sem az Al Civicosei-ben.

Ahogy leszáll az est, érdemes a via Torino felé vennünk az irányt, ahol koktélbárok sorakoznak, hogy a vacsora után egy-két kellemes itallal kápráztassanak el.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty és hivatalos Facebook oldalak)

városnézés | Trieszt | olasz gasztronómia | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram