Minden évvel egyre egyenesebb lesz a pisai ferde torony

Eljön az idő, amikor már a múlt homályába vesző emlék marad a pisai ferde tornyot tartó turisták képe?

A torony, amely 1372-ben lett kész, már 1350-ben is 1,4 fokkal dőlt, a 20. század utolsó éveire viszont a szög már 5,5 fokra nőtt vagyis a dőlés körülbelül 4,5 méterrel tért el a merőlegestől. Ez többek között a kudarcba fulladt mentőmunkálatoknak volt köszönhető, melyek során például betont öntöttek az alapzatába, ez viszont  csak rontott a helyzeten.

1990-ben viszont új kísérletbe kezdtek, a 11 évig tartó projekt pedig sikerrel járt. A munkálatok során kiszivattyúzták alatta a földből a vizet, és 15 méteres betonpillérekkel támasztották alá, majd acélkábelekkel visszahúzták, ezzel pedig sikerült  44 centivel kiegyenesíteni a tornyot, visszahozva így a körülbelül kétszáz évvel ezelőtti, 4 fokos dőlésszöget.

De a legszebb az egészben, hogy a torony azóta minden további beavatkozás nélkül folytatja az egyenesedést.

Igaz, 2008-ban a műszerek már azt mutatták, hogy ez a folyamat megállt, de az újabb mérések szerint még mindig tart. 2013-ra újabb 2,5 centis, 2022 végére pedig összesen plusz 4 centis egyenesedésről tudósítottak a kutatók, akik ugyanakkor évi fél milliméter dőléssel is számolnak.

A mérnökök szerint a torony még legalább 200 évig stabilan fog állni, de ezután további munkálatokra lesz még szükség. Vajon előfordulhat, hogy egyszer teljesen egyenes lesz? Giuseppe Bentivoglio, a pisai műemlékeket felügyelő bizottság mérnöke és műszaki igazgatója azt mondja: "Elméletileg teljesen ki lehetne egyenesíteni, de ezt senki sem akarja!...a torony dőlten született, és dőlve az is marad!"

A pisai ferde torony tagadhatatlanul nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, de nem mindenki rajong érte annyira. Egyébként nem csak az olasz látványosságot fenyegeti az eldőlés réme, Amerika egyik legismertebb felhőkarcolója is veszélybe került.

(Forrás: WION, Leaning Tower Pisa, képek: Getty Images)

 

egyenes | olaszország | Pisai ferde torony

FOLYTASD EZZEL

Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom