Minden évvel egyre egyenesebb lesz a pisai ferde torony

Eljön az idő, amikor már a múlt homályába vesző emlék marad a pisai ferde tornyot tartó turisták képe?

A torony, amely 1372-ben lett kész, már 1350-ben is 1,4 fokkal dőlt, a 20. század utolsó éveire viszont a szög már 5,5 fokra nőtt vagyis a dőlés körülbelül 4,5 méterrel tért el a merőlegestől. Ez többek között a kudarcba fulladt mentőmunkálatoknak volt köszönhető, melyek során például betont öntöttek az alapzatába, ez viszont  csak rontott a helyzeten.

1990-ben viszont új kísérletbe kezdtek, a 11 évig tartó projekt pedig sikerrel járt. A munkálatok során kiszivattyúzták alatta a földből a vizet, és 15 méteres betonpillérekkel támasztották alá, majd acélkábelekkel visszahúzták, ezzel pedig sikerült  44 centivel kiegyenesíteni a tornyot, visszahozva így a körülbelül kétszáz évvel ezelőtti, 4 fokos dőlésszöget.

De a legszebb az egészben, hogy a torony azóta minden további beavatkozás nélkül folytatja az egyenesedést.

Igaz, 2008-ban a műszerek már azt mutatták, hogy ez a folyamat megállt, de az újabb mérések szerint még mindig tart. 2013-ra újabb 2,5 centis, 2022 végére pedig összesen plusz 4 centis egyenesedésről tudósítottak a kutatók, akik ugyanakkor évi fél milliméter dőléssel is számolnak.

A mérnökök szerint a torony még legalább 200 évig stabilan fog állni, de ezután további munkálatokra lesz még szükség. Vajon előfordulhat, hogy egyszer teljesen egyenes lesz? Giuseppe Bentivoglio, a pisai műemlékeket felügyelő bizottság mérnöke és műszaki igazgatója azt mondja: "Elméletileg teljesen ki lehetne egyenesíteni, de ezt senki sem akarja!...a torony dőlten született, és dőlve az is marad!"

A pisai ferde torony tagadhatatlanul nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, de nem mindenki rajong érte annyira. Egyébként nem csak az olasz látványosságot fenyegeti az eldőlés réme, Amerika egyik legismertebb felhőkarcolója is veszélybe került.

(Forrás: WION, Leaning Tower Pisa, képek: Getty Images)

 

egyenes | olaszország | Pisai ferde torony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom