Close
Ha egy mód van rá, ne tartsd meg a pisai ferde tornyot!

Ha egy mód van rá, ne tartsd meg a pisai ferde tornyot!

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban…valamikor az internetes idők elején találkozhattunk a kreatív fotók ősével, a klasszikus napkorong tartó képpel. Akkor még nem volt Instagram, nem ismertük a newsfeed szót és Jennifer Lopez sem sarkallta a Google fejlesztőit külön képkereső motor leprogramozására. Csak néztük a képet, hogy milyen jól megkomponált és ötletes pillanatfelvétel. Egy generáció már felnőtt azóta, a világ az indivídum önkifejezéséről szól és még mindig akadnak, akik viccesen ugrándoznak a képeken és épületeket csipkednek, vagy tartanak. Megmutatjuk a 10 leghumorosabbnak/ötletesebbnek gondolt beállítást, amit jóízlésű ember tuti nem készít el, maximum viccből. De inkább abból sem. 

Persze, durva a verseny, hogy ki hoz jobb képet a szerelem városából, Izlandról, vagy a 66-os útról, de ha egy mód van rá, ne legyünk birkák és ne készítsük el az egymilliomodik (hoppá, ezt lehet alábecsültük!?) ugyanolyan baromi kreatívnak gondolt, de valójában rém kellemetlen fotót. Ne válasszunk színben a háttérhez illő holmit és ne válogassuk fejben a filtereket az elcsépelt, arcpirító képekhez, hanem inkább mondjunk le erről a soha vissza nem térő lehetőségről és készítsünk valami egyszerűbb, de jó beállítást. Mindenesetre ezeket a módfelett kreatívnak tűnő, ám inkább unalmas, klisés képeket ne készítsük el.

Épületek összecsípése, tartása, támasztása a megfelelő szögben

Ezek a képek tipikusan olyanok, hogy a legelső még vicces volt belőlük és ötletesnek is mondható, de kár folyamatosan ezen a témán lovagolni. Ugye emlékszel a szomszéd Karcsi milyen erős volt, hogy megtámasztotta a ferde tornyot Pisában? — ezt a mondatot még sosem hallottuk és nem is fogjuk. Ellenben, ha a szóban forgó nevezetességnél járunk, Michael Jackson Thriller klipjét, vagy a Walking Dead-et meghazudtoló zombijárásba botlunk, mert mindenki szeretné megsegíteni mindazt, amit Pisano statikailag kicsit elbaltázott. Nem fogod a helyére tolni. És aláfeküdni is elég olcsó kis poén.

Ugrándozás, letötölhetetlen mosollyal

Lehet, hogy egy ugrálóvár, sportlétesítmény, gyerekprogram stockfotós illusztrálásához elengedhetetlen a levegőbe szökkenő, boldog fiatal arc, de miért kéne tengerparton, hegyek között, a zebrán áthaladva, vagy éppen a 66-os úton, a Via Appia-n önkívületi állapotban ugrándozni egy kép kedvéért? Inkább 20 kép kedvéért, pláne, ha nem egy tapasztalt fotós akarja elkapni azt az egy pillanatot, amíg utastársa a levegőben van. Boldogok vagyunk, imádjuk, hogy végre eljutottunk erre a helyre, szó se róla, de ezek a képek kínosak. Ha mindenáron ugrálnál, vannak kevésbé rossz megoldások is, mint a szembefordult, kifacsart vigyoros változat.

Szobrok imitálása

Fantasztikus ötlet Rióban a Megváltó Krisztus szobra előtt ugyanúgy kitárni a karunkat, ahogy New Yorkban fáklyatartást imitálni is soha vissza nem térő alkalom. Dehát Jézus 1931 óta néz le ebben a testhelyzetben a Corcovado-hegyről, a 46 méteres nőalak is 1886 óta tartja a szabadság jelképét. Nem kell szolidarítani, ha generációk óta bírják ezt a pózt, eztán is bírni fogják, a segítségünk nélkül is.

Szelfik, ablakból bámulós képek a repülőn

Nem véletlen, hogy elterjedtek a mosószeres doboz fogójából, vagy műanyag székből a felhőket láttató paródiaképek. Nagyon örülünk, szuper dolog, hogy repülővel utazol Madridba és nem autóval indulsz neki, de mennyire indokolt a merengő kép, vagy a háttámlák előtt vigyorgós szelfi? Az utóbbi például éppen olyan fotó, amit a családnak elküldesz, hogy elértétek a gépet, minden rendben. De nem kívánkozik közösségi oldalakra, hűtő ajtajára sem. Megbocsátható szituáció, ha valaki életében először utazik repülőn és nagyon szeretné megörökíteni az eseményt.

Őrök macerálása

Nem tudjuk ki lehetett az első vicces ifjú, aki mindenáron borsot akart törni a díszes ruhás angol királyi őrök orra alá azzal, hogy mosolyra csalja őket, de valahogy elterjedt az őrökkel fotózkodás is. Akár Londonban, akár Berlinben a Chekckpoint Charlie-nál és a jelenséget meglovagolván leleményes gladiátorok is grasszálnak Róma utcáin. Ők viszont hasznot húznak mindazokból, akiknek ilyesmi fétisük van és szépen pénzt szednek a kellemtlen fotókért, még akkor is, ha az örök városban ez már tiltott tevékenység. Ne fotózkodjünk őrökkel…de tényleg, minek?

Virslik a tengerparton

Hétfő van és óriási geg, hogy felteszel egy fotót “office view” vagy “átlagos hétfők” címmel, amin éppen mindenbizonnyal egy nyugágyban cirógat a nap. Oké, legyen, de a lebarnult virslik már szintén lejárt lemezek, ha kidolgozott a combod, ha nem. Remek tengerpartos képeket lehet készíteni, belelógó lábak nélkül is. Tipikusan az a beállítás ez, ami a kamerás mobilok érkeztekor volt nóvum, hiszen lekaptunk mindent, ami a szemünk elé került — a lábainkat is.

Szökőkutak, vízesések molesztálása

Milyen szerencsés vagy, hogy tátott szájjal ihattál az izlandi Svartifoss vízesésből! Tényleg a torkodból lövellt magasra a Margitsziget zenélő kútja? Ugyan már, ennél az is jobb, ha vigyázzban beállsz a vízesés mellé/alá. Vagy tudod mit? Készítsd el a humoros fotócskát, csak ne publikáld a közösségi oldalakon.

Follow me to…

Bizony, bizony, az Instagram indulásakor nagyot mentek a különböző follow me to fotók, amikor bámulatosan csinos hölgyek tökéletes hajkoronával (göndör, fonott, vagy szőkés ombre  a legjobb) poncsóban, bikiniben, strandruhában, földigérő báli szerkóban “hátranyúltak” szívük választottjának kezéért és ő lekapta a spontán pillanatot. Szépen látszott azért rajta a szponzor Cartier karkötő és az életvezetési tetoválás is. Ha nem is ennyire megkomponáltan, de ez a fotótípus szintén nem a legjobb választás, hacsak nem fodrász után szeretnénk bemutatni magunkat.

Jógapózok, indokolatlan helyeken

Jó ránézni és megnyugtató az összes olyan kép, ahol gyönyörű tájakon tartanak ki jógapózokat. Az illúziónk még meg is lehet, hogy tényleg napüdvözlet után készültek a fotók a hegyormon. Mindenesetre a természet közelsége, erdők, tavak, tengerek szép hátteret adhatnak egy pózhoz. De miért kell metróaluljáróban, a Times Square-n, Tokyo legforgalmasabb gyalogátkelőhelyén Eka Pada Koundinyasana-ba vágni magunkat?

Testi épséged veszélyeztetése

Egy bugyuta fotóért kár lenne veszélyes helyeken pózolni! Évről évre egyre több az olyan baleset, sőt haláleset is, ahol az utazó, túrázó magát bajba sodorva akarta elkészíteni élete képét. Nem ér meg annyit, hogy feltedd a Facebookra és elmeséld, hogy mennyire rettegtél a szakadék szélén, de megcsináltad, mert mindent a fotóért. Hidd el, ennél már az is jobb, ha ügyesen/viccesen photoshopolsz és lelógsz majd a Troll-nyelvről. Rendben, ez is elhanyagolható, de a legfontosabb, hogy biztonságban készítsd el a képed.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close