Close
Ezt a tíz hibát nem szabad elkövetni, ha Rómában járunk

Ezt a tíz hibát nem szabad elkövetni, ha Rómában járunk

Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak! – tartja a mondás. Nem kell mindenben utánozni őket, de egészen biztosan nem járunk rosszul, ha nem követjük el azokat a hibákat, amelyeket a helyiek szerint a leggyakrabban benéznek az örök városba érkezők. Mutatunk közülük tízet. 

Nagy kávé rendelése

A legtöbben azért (is) vágunk bele egy itáliai kalandba, hogy a méltán imádott olasz konyha legjobbjaival flörtölgessünk. A helyiek szerint ajánlatos még az utazás előtt tájékozódni az ételekről, és aztán persze nem megállni a pizzáknál meg a tésztáknál…

Arra sem árt felkészülni, hogy a kávéadagok nem minden esetben egyeznek meg az otthonival. Az olaszok ugyanis az eszpresszót preferálják a különféle felhigított változatok (ahogy ők nevezik: leves) helyett. Ha hosszú kávét rendelünk, vagy cappuccinót iszunk a reggel kivételével bármikor, mindenki tudni fogja, hogy turisták vagyunk.

A népszerű látnivalók napközbeni felkeresése

Gyakorlatilag élvezhetetlenek napközben az olasz főváros ikonikus helyei az elképesztő a tömeg miatt.

Ha belefér az ütemtervbe, a szabatéri attrakciókat inkább kora reggel vagy késő este javallott megnézni.

Elvárás az angoltudás

Köztudottan nem alakult ki jó viszony az olaszok és az angol nyelv között (bár az utóbbi években látszik némi fejlődés), még a vendéglátásban dolgozók között is akadnak olyanok, akik nem nagyon tudnak megszólalni az anyanyelvükön kívül.

Éppen ezért jól jöhet, ha megtanulunk néhány étteremben, múzeumban vagy üzletben használatos gyakori kifejezést, és mindjárt másképp állnak hozzánk. A “ciao” vagy a “grazie mille” is több a semminél.

Csak a belvárosban gondolkodás

Nem csupán a központban akadnak csodás látnivalók, sőt.

Az autentikus római kultúrát és a város intim hangulatát a centrumtól távolabb eső kerületekben kaphatjuk meg; ilyen Trastevere, a bohémnegyed, a Santa Cecila-bazilika, vagy a San Francesco a Ripa templom, plusz arrafelé bájos kis étteremeket és kézműves műhelyeket is találni.

Nyárra időzített látogatás

Hogy egyeseknek miért nyilvánvaló a legforróbb hónapokra tervezni a római vakációt, alighanem örök rejtély marad.

Egyrészt rendkívül meleg van, másrészt kis túlzással a túlélésért küzdünk a tömegnyomorban.

Sokkal jobban járunk a néha ugyan kicsit esős utószezonban: kevesebb emberrel, alacsonyabb szálloda- és repjegyárakkal, valamint kevésbé leterhelt, ezáltal barátságosabb pincérekkel számolhatunk.

Sorban állás a népszerű helyeken

Rengetegen követik el azt a hibát, hogy csupán a helyszínen vásárolnak jegyet egy-egy múzeumban vagy látványosságnál.

Ha előre felkészülünk és online váltunk belépőt, elkerülhető az órákig tartó sorban állás, és több idő marad Rómára.

Csak a kötelezők

Szép dolog és hatalmas élmény látni a Colosseumot, a Trevi-kutat, a Pantheont, a Spanyol lépcsőt vagy a Forum Romanumot, de Róma nem csak belőlük áll.

Érdemes felkeresni azokat a pontokat, ahová a helyiek járnak. Ilyen például a városközponttól nem messze lévő Villa Doria Pamphili, ami egy lenyűgöző parkban felhúzott 17. századi villa – itt turistákat nem nagyon látni, rómaiakat viszont annál inkább.

Mindenhová taxival menni

A város legjobb részeit hagyjuk ki, ha kizárólag taxival közlekedünk (arról nem beszélve, hogy alaposan megnyirbálja a büdzsét).

Minden szempontból jobb választás beruházni egy kényelmes cipőbe, és gyalog nyakunkba venni Rómát. Aztán elveszni. 

Tömegközlekedésre építeni

Ha esetleg busszal, metróval és villamossal tervezzük bejárni a várost, nyugodtan kidobhatjuk az előre összeállított percprogramot.

Rómában a késés a mindennapok része. Mindössze két fő metróvonal van, a buszok zsúfoltak, úgyhogy inkább sétálni vagy bringázni érdemes.

Nem olasz bort kérni

Sértésnek vehetik, ha egy római étteremben ülve francia, portugál vagy chilei bort rendelünk, vagy valamilyen közhelyes palackot választunk.

Ha már egy igazi olasz borvidéken járunk, kóstoljuk meg a helyi legjobbakat!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom