Close
Megtaláltuk a világ legjobb stresszűzőjét: 72 óra egy erdő mélyi üvegkabinban

Megtaláltuk a világ legjobb stresszűzőjét: 72 óra egy erdő mélyi üvegkabinban

Számos módszert kidolgoztak már a hozzáértők a stresszcsökkentésre és a vérnyomás helyreállítására, de mind közül ez tűnik a legjobbnak.

Pedig elsőre furcsán hangzik, és rém egyszerűnek tűnik a dolog: el kell tölteni három napot az erdő közepén egy üvegfalú kabinban. Az ötlet a természetben barangolást imádó svédektől érkezett (van erre egy külön szavuk is, az allemansrätten), ami nem meglepő, hiszen Svédország lakatlan területei és százezer tava folyton az ismeretlen vidékek felfedezésére ösztönöz. Az északi népek pedig sokkal inkább szeretnek a szabadban lenni, és rendkívül fontosnak tartják a természet közelségét.

Ehhez kapcsolódóan készített tanulmányt Dr. Walter Osika és Dr. Cecilia Stenfors arról, milyen hatással van a természet az ember közérzetére. Az erdő közepén öt, lucfenyőből készült üvegkabint építettek, amelyekben a polcokon és a világításon kívül csupán egy ágyat helyeztek el. A Dalsland-környéki öt négyzetméteres üvegtetős házikókba néhány napra beköltöztették a világ legstresszesebb foglalkozásait űzőket a londoni újságírótól kezdve a New York-i rendezvényszervezőig, akiknek a kísérlet ideje alatt tilos volt okostelefont nyomkodniuk. Az eredmény megdöbbentő: hetvenszázalékos stressz- és szorongáscsökkenést mutattak ki, a vérnyomásuk és a pulzusuk is helyreállít, továbbá a kreativitásuk is megnőtt.

A kísérletet ezt követően átültették a gyakorlatba, vagyis bárki által lefoglalhatók lettek a fantasztikus környezetben fekvő kabinok.

Dalsland a Vänern-tó partán fekszik, Göteborgtól északra, mintegy kétórányi autóútra. Azt mondják, nincs még egy ilyen területe Svédországnak, ahol ennyi tó, csatorna, patak és folyócska lenne. A környéken nagyszerű túrázási lehetőségek is vannak, de hegyet mászni, evezni, horgászni is lehet, aktív kikapcsolódásra tehát tökéletesen alkalmas.

A 72 órára kibérelhető kabinok árába (nagyjából 207 ezer forint/fő) beletartozik többek között a welcome drink, a reggelik, az ebédek, a vacsorák, szauna- és vécéhasználat, a kiránduláshoz szükséges felszerelések, illetve evezés és horgászási lehetőség. És persze olyan megfizethetetlen élmények, mint amikor éjszaka az üvegtetőn át megpillantjuk a csillagokat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: The Spaces)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom