Close
Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Három kabint és egy szaunát húzott fel a Stinessen Arkitektur a norvég partok mentén Steigennél, valahol az északi sarkkör közelében. Olyan kis házikók ezek, melyek a felépítésükkor minimális kárt okoztak a természetben.

A Manshausen 2.0 névre hallgató projekt a Manshausen Island Resort bővítését jelenti. Alapítója Børge Ousland sarkvidéki felfedező – ő volt az első ember, aki egyedül haladt át az északi sarkkörön. Összességében az egész üdülőhely – nevezzük akkor Manshausen 1.0-nak – hét kabint foglal magában, méghozzá szaunával, étteremmel és egy 18. századi parasztházból kilakított könyvtárral együtt.

A sziget régebben fontos kereskedelmi pontja volt a helyi halászok közösségének, az eredeti kabinok pedig annak idején közvetlenül a köves rakparton teljesítettek szolgálatot.

A három új kabin a sziget északi részén épült a sziklák közé, és ahogyan az várható volt, a Barents-tengerre néző parádés panorámával kényeztet.

A Stinessen Arkitekturnak igen körültekintően kellett megterveznie a menedékházakat, gondosan ügyelve az extrém időjárási körülményekre és a gyakran elég magasan csapkodó hullámokra, nem beszélve az éghajlatváltozás miatt várható tengerszint-emelkedésről.

A fenntarthatóság érdekében faanyagból ácsolt kis házikókat alumíniumlemezből álló burkolat védi a sós víz esetleges negatív hatásaitól.

Elsőre szemet szúrnak a mennyezettől a plafonig húzódó hatalmas üvegablakok, így akár kilátónak is felfoghatjuk a kabinokat, melyek legjobb (vagy legrosszabb?) esetben négy személyt is el tudnak szállásolni, van konyhájuk, étkezőjük, és természetesen poggyásztartójuk.

Az ágyat úgy lehet alakítani, hogy a vendég ne csak az ablak melletti székekben elnyúlva, hanem pihenés közben is élvezhesse a kétségkívül nem mindennapi kilátást.

A szigetről annyit érdemes még tudni, hogy ott él a bolygó legnagyobb saspopulációja, illetve Norvégia történetében az első terület, melyet teljesen műanyagmentessé nyilvánított a White Flag International. Erőforrásait vízenergiából nyeri, az ételekhez szükséges alapanyagokat kizárólag egy helyi farmon termesztik.

Ez is érdekelhet:

barents-tenger | kilátó | Manshausen 2.0 | norvégia | kabin

FOLYTASD EZZEL

Rátaláltunk a kényelmes luxusra Magyarország egy varázslatos pontján

Így néz ki egy penthouse a világ legmagasabb lakóépületében

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom