Close
Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Három kabint és egy szaunát húzott fel a Stinessen Arkitektur a norvég partok mentén Steigennél, valahol az északi sarkkör közelében. Olyan kis házikók ezek, melyek a felépítésükkor minimális kárt okoztak a természetben.

A Manshausen 2.0 névre hallgató projekt a Manshausen Island Resort bővítését jelenti. Alapítója Børge Ousland sarkvidéki felfedező – ő volt az első ember, aki egyedül haladt át az északi sarkkörön. Összességében az egész üdülőhely – nevezzük akkor Manshausen 1.0-nak – hét kabint foglal magában, méghozzá szaunával, étteremmel és egy 18. századi parasztházból kilakított könyvtárral együtt.

A sziget régebben fontos kereskedelmi pontja volt a helyi halászok közösségének, az eredeti kabinok pedig annak idején közvetlenül a köves rakparton teljesítettek szolgálatot.

A három új kabin a sziget északi részén épült a sziklák közé, és ahogyan az várható volt, a Barents-tengerre néző parádés panorámával kényeztet.

A Stinessen Arkitekturnak igen körültekintően kellett megterveznie a menedékházakat, gondosan ügyelve az extrém időjárási körülményekre és a gyakran elég magasan csapkodó hullámokra, nem beszélve az éghajlatváltozás miatt várható tengerszint-emelkedésről.

A fenntarthatóság érdekében faanyagból ácsolt kis házikókat alumíniumlemezből álló burkolat védi a sós víz esetleges negatív hatásaitól.

Elsőre szemet szúrnak a mennyezettől a plafonig húzódó hatalmas üvegablakok, így akár kilátónak is felfoghatjuk a kabinokat, melyek legjobb (vagy legrosszabb?) esetben négy személyt is el tudnak szállásolni, van konyhájuk, étkezőjük, és természetesen poggyásztartójuk.

Az ágyat úgy lehet alakítani, hogy a vendég ne csak az ablak melletti székekben elnyúlva, hanem pihenés közben is élvezhesse a kétségkívül nem mindennapi kilátást.

A szigetről annyit érdemes még tudni, hogy ott él a bolygó legnagyobb saspopulációja, illetve Norvégia történetében az első terület, melyet teljesen műanyagmentessé nyilvánított a White Flag International. Erőforrásait vízenergiából nyeri, az ételekhez szükséges alapanyagokat kizárólag egy helyi farmon termesztik.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close