Close
Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Három kabint és egy szaunát húzott fel a Stinessen Arkitektur a norvég partok mentén Steigennél, valahol az északi sarkkör közelében. Olyan kis házikók ezek, melyek a felépítésükkor minimális kárt okoztak a természetben.

A Manshausen 2.0 névre hallgató projekt a Manshausen Island Resort bővítését jelenti. Alapítója Børge Ousland sarkvidéki felfedező – ő volt az első ember, aki egyedül haladt át az északi sarkkörön. Összességében az egész üdülőhely – nevezzük akkor Manshausen 1.0-nak – hét kabint foglal magában, méghozzá szaunával, étteremmel és egy 18. századi parasztházból kilakított könyvtárral együtt.

A sziget régebben fontos kereskedelmi pontja volt a helyi halászok közösségének, az eredeti kabinok pedig annak idején közvetlenül a köves rakparton teljesítettek szolgálatot.

A három új kabin a sziget északi részén épült a sziklák közé, és ahogyan az várható volt, a Barents-tengerre néző parádés panorámával kényeztet.

A Stinessen Arkitekturnak igen körültekintően kellett megterveznie a menedékházakat, gondosan ügyelve az extrém időjárási körülményekre és a gyakran elég magasan csapkodó hullámokra, nem beszélve az éghajlatváltozás miatt várható tengerszint-emelkedésről.

A fenntarthatóság érdekében faanyagból ácsolt kis házikókat alumíniumlemezből álló burkolat védi a sós víz esetleges negatív hatásaitól.

Elsőre szemet szúrnak a mennyezettől a plafonig húzódó hatalmas üvegablakok, így akár kilátónak is felfoghatjuk a kabinokat, melyek legjobb (vagy legrosszabb?) esetben négy személyt is el tudnak szállásolni, van konyhájuk, étkezőjük, és természetesen poggyásztartójuk.

Az ágyat úgy lehet alakítani, hogy a vendég ne csak az ablak melletti székekben elnyúlva, hanem pihenés közben is élvezhesse a kétségkívül nem mindennapi kilátást.

A szigetről annyit érdemes még tudni, hogy ott él a bolygó legnagyobb saspopulációja, illetve Norvégia történetében az első terület, melyet teljesen műanyagmentessé nyilvánított a White Flag International. Erőforrásait vízenergiából nyeri, az ételekhez szükséges alapanyagokat kizárólag egy helyi farmon termesztik.

Ez is érdekelhet:

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom