Close
Lélegzetelállító és veszélyes – Ettől olyan csábító Norvégia legszebb útszakasza

Lélegzetelállító és veszélyes – Ettől olyan csábító Norvégia legszebb útszakasza

Az Atlanti-óceán útja képes feltárni előttünk Norvégia minden szépségét, hiszen gyönyörű tengerparti tájakról indulva, változatos szigeteken keresztül vezet el a csupasz sziklákig, ahol megcsodálhatjuk a naplementét. Nem véletlenül tartják sokan a világ legszebb útszakaszának.

A 20. század elején egy vasútvonallal kívánták összekötni a Norvégia partjainál húzódó szigetvilágot, ám ebből a projektből nem lett semmi. A komolyabb tervezgetés az 1970-es években kezdődött el, akkor viszont már autóútban gondolkodtak. Az építési munkálatok ideje alatt tizenkét borzalmas hurrikánt is át kellett vészelni, ám végül 1989-ben megnyithatták az Averoy szigetét a kontinensen található Eidével összekötő Atlanti utat.

A beruházás 122 millió norvég koronába (négymilliárd forint) került, amelynek egy részét hídvámból fedezték, 1999 óta azonban már ingyenesen lehet rajta közlekedni. A 8,3 kilométer hosszú út részét képezi több gát, viadukt és nyolc híd, amelyek közül a legnagyobb és legmagasabb a Storseisundet-híd.

Az igazság az, hogy nagyon nem mindegy, mikor vágunk neki ennek az útszakasznak. Óriási a kontraszt egy napsütötte, békés nyári nap és egy viharos téli között, amikor csúszik az út, alattunk háborog az óceán, a fejünk felett pedig szó szerint összecsapnak a hullámok. Utóbbi esetben érdemes nagyon óvatosnak lenni, hiszen a szeszélyes időjárás és a huncut kanyarok sora még a gyakorlott sofőröket is megtréfálhatja.

A több kisebb szigetre és sziklacsoportra épült út a kulturális örökség része, illetve egyike a tizennyolc Nemzeti Útvonalnak. Mindemellett 2005-ben az Évszázad norvég konstrukciója címmel is megtisztelték.

Díjakban és elismerésekben tényleg nem szenved hiányt, 2006-ban a The Guardian brit napilap is a világ legjobb útjai közé sorolta, 2007-ben az Aftenposten norvég hírlap olvasói az ország második legcsodálatosabb autóútjának választották, a Fifth Gear autós műsor szerkesztői pedig néhány éve megállapodtak benne, hogy sehol a világon nincs ennél alkalmasabb terep egy autó tesztelésére.

Ennek megfelelően szinte az összes jelentős autómárka forgatott már itt reklámanyagot.

Persze nemcsak autóval, hanem akár motorral vagy kerékpárral is érdemes ellátogatni és megcsodálni az ország természeti adottságait és tájait.

Ez a vidék egyébként túracélpontként is ragyogó, a horgászat szerelmeseinek maga a paradicsom, hiszen egy külön hidat is emeltek erre a célra, de búvárkodásra is kiválóan alkalmas a terep. Emellett lehet kempingezni, szörfölni, kajakozni, vitorlázni, nagyokat bringázni, és persze kipróbálni a helyi finomságokat, felfedezni a környékbeli városokat. Mi legszívesebben már indulnánk is.

Ha még szükség volna némi motivációra:

(Képek: Getty images)

FOLYTASD EZZEL
Nem lesz vége januárban a maszkviselésnek a tömegközlekedésben Amerikában
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom