Close
Minden évvel egyre egyenesebb lesz a pisai ferde torony

Minden évvel egyre egyenesebb lesz a pisai ferde torony

Eljön az idő, amikor már a múlt homályába vesző emlék marad a pisai ferde tornyot tartó turisták képe?

A torony, amely 1372-ben lett kész, már 1350-ben is 1,4 fokkal dőlt, a 20. század utolsó éveire viszont a szög már 5,5 fokra nőtt vagyis a dőlés körülbelül 4,5 méterrel tért el a merőlegestől. Ez többek között a kudarcba fulladt mentőmunkálatoknak volt köszönhető, melyek során például betont öntöttek az alapzatába, ez viszont  csak rontott a helyzeten.

1990-ben viszont új kísérletbe kezdtek, a 11 évig tartó projekt pedig sikerrel járt. A munkálatok során kiszivattyúzták alatta a földből a vizet, és 15 méteres betonpillérekkel támasztották alá, majd acélkábelekkel visszahúzták, ezzel pedig sikerült  44 centivel kiegyenesíteni a tornyot, visszahozva így a körülbelül kétszáz évvel ezelőtti, 4 fokos dőlésszöget.

De a legszebb az egészben, hogy a torony azóta minden további beavatkozás nélkül folytatja az egyenesedést.

Igaz, 2008-ban a műszerek már azt mutatták, hogy ez a folyamat megállt, de az újabb mérések szerint még mindig tart. 2013-ra újabb 2,5 centis, 2022 végére pedig összesen plusz 4 centis egyenesedésről tudósítottak a kutatók, akik ugyanakkor évi fél milliméter dőléssel is számolnak.

A mérnökök szerint a torony még legalább 200 évig stabilan fog állni, de ezután további munkálatokra lesz még szükség. Vajon előfordulhat, hogy egyszer teljesen egyenes lesz? Giuseppe Bentivoglio, a pisai műemlékeket felügyelő bizottság mérnöke és műszaki igazgatója azt mondja: “Elméletileg teljesen ki lehetne egyenesíteni, de ezt senki sem akarja!…a torony dőlten született, és dőlve az is marad!”

A pisai ferde torony tagadhatatlanul nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, de nem mindenki rajong érte annyira. Egyébként nem csak az olasz látványosságot fenyegeti az eldőlés réme, Amerika egyik legismertebb felhőkarcolója is veszélybe került.

(Forrás: WION, Leaning Tower Pisa, képek: Getty Images)

 

Pisai ferde torony | olaszország | egyenes

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram